Kierunki Świata N S E W - sterowanie roletami w zależności od położenia słońca

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Duch__
Been thanked: 6 times

Witajcie.

Poruszał może ktoś temat algorytmu na sterowanie roletami w zależności od aktualnego położenia słońca? Mam dom prostokątny który jest ustawiony tarasem i salonem idealnie na południe. W zależności od położenia słońca nagrzewają się kolejne pokoje w ciągu dnia. Do tej pory miałem ustawione zamykanie rolet o danych godzinach (rano te wschodnie, w południe salon, wieczorem zachodnie), ale wiadomo że te wartości zmieniają się w ciągu roku (zmiana pór wschodu i zachodu słońca oraz azymutów).

Wiem że można to zrobić za pomocą czujników LDR rozmieszczonych w pokojach, ale to wiąże się z dodatkowym okablowaniem.
shimano73
Been thanked: 1 time

Duch__ wrote: Mon Jul 18, 2022 5:34 am Witajcie.

Poruszał może ktoś temat algorytmu na sterowanie roletami w zależności od aktualnego położenia słońca? Mam dom prostokątny który jest ustawiony tarasem i salonem idealnie na południe. W zależności od położenia słońca nagrzewają się kolejne pokoje w ciągu dnia. Do tej pory miałem ustawione zamykanie rolet o danych godzinach (rano te wschodnie, w południe salon, wieczorem zachodnie), ale wiadomo że te wartości zmieniają się w ciągu roku (zmiana pór wschodu i zachodu słońca oraz azymutów).

Wiem że można to zrobić za pomocą czujników LDR rozmieszczonych w pokojach, ale to wiąże się z dodatkowym okablowaniem.
Ciekawe rozwiązanie ja u siebie mam podobnie i ostatnio rolety są przymknięte na ok 90%. Nożna wy wykorzystać algorytmy do wyznaczania wschodu i zachodu słońca. Za pomocą którego można wyznaczyć pozycję słońca i na tej podstawie sterować odpowiednio roletami
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Duch__

Nie bedzie to miało odzwierciedlenia w przypadku zmiany czasu zimowego na letni i odwrotnie.
shimano73
Been thanked: 1 time

Duch__ wrote: Mon Jul 18, 2022 6:22 pm Nie bedzie to miało odzwierciedlenia w przypadku zmiany czasu zimowego na letni i odwrotnie.
Wówczas już nie będzie tak grzało aby to był problem :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Duch__

W zimie robie odwrotnie.
Tam gdzie nie ma słońca to zamykam rolety by dodatkowo izolować, a tam gdzie jest słońce to otwieram, by dogrzało, oszczędzając na gazie.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

W Arduino są dostępne biblioteki do obliczania pozycji Słońca, np: https://github.com/KenWillmott/SolarPosition

W zasadzie wyzaczenie azymutu powinno wystarczać do tego typu automatyki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ALEX

Duch__ wrote: Mon Jul 18, 2022 5:34 am Poruszał może ktoś temat algorytmu na sterowanie roletami w zależności od aktualnego położenia słońca?
Ja mam wszystkie okna z jednej strony. Teoretycznie sytuacja jest prosta, bo jeżeli zasłonię rolety o 14-tej, to będzie OK. Praktycznie jednak, po co zasłaniać rolety, gdy jest pochmurno? Obecnie steruję to wirtualną flagą patrząc w prognozę pogody (w zależności od niej, gdy będzie 14-ta rolety się zasłonią lub nie). Podobnie jak z odsłanianiem rolet po otwarciu drzwi wejściowych do domu. Dzisiaj jednak zrobiłem czujnik jasności na zewnątrz, dzięki czemu flagi ustawią się samoczynnie po przekroczeniu ustalonej jasności, co spowoduje w słoneczny dzień zamknięcie rolet (bez wnikania, która jest godzina) oraz ich nieotwarcie po powrocie do domu. Później dodam warunek temperatury zewnętrznej, dzięki czemu w zimie okna nie będą się zasłaniały automatycznie (niech dogrzewa) i zawsze odsłaniały po powrocie. Oczywiście mam dodatkowy warunek blokujący rolety w przypadku otwartych drzwi balkonowych czy obecności domowników (aby nikogo nie uwięziło na balkonie).

Return to “Pomysły i koncepcje”