Czujnik szamba na MPX5050
-
onoff_ltd
Temat nieco porzucony, ale dołożę swoje 3 grosze.YoMan wrote: Sun Jul 24, 2022 9:27 pm (...)
ja koniec rury zasklepiłem kawałkiem plastiku i obtaśtałem poxipolem. Też wywierciłem dziurkę na rurkę i wkleiłem na poxipol ale ponieważ rurka jest elastyczna a klej nie to jeszcze obgoniłem termoklejem z pistoletu. Rurke wykorzystałem z Castoramy fi 6mm/3mm (to chyba do podlewania) i bez podgrzewania idealnie weszla na MPX tak. Łatwo weszła ale zejść już łatwo nie chce, trzeba trochę siły. Ciekawe tylko czy długość tej rurki 6mb nie sprawi problemów.
(...)
MPX jest na zewnątrz (w obudowie hermetycznej) a potem kabelkiem do budynku i tam podpięte w rozdzielni do wemosa z GG.
Na razie wahania mam rzędu 1-2 cm.
1. Rozmiar rury w zbiorniku nie ma większego znaczenia. Długość też nie. Warto jedynie zadbać, aby rurka nie tworzyła kolanek, bo może się w jej wnętrzu wykroplić woda przy spadkach temperatury np. nocą i wręcz zatkać przewód pomiarowy. Zamiast szplajsów z klejami polecam złączki na wcisk z jednej, gwintowe z drugiej, np. Jesli sprawdza się rurka do nawadniania kropelkowego, to powinny się też sprawdzić rurki stosowane np. w filtrach odwróconej osmozy do wody. Ich średnica zewn. to 6.3mm, więc powinny pasować na 4.5mm końcówkę sensora, a zaletą jest spory wybór różnego typu złączek, również takich z zaworkami i przejściówek, co pozwoliłoby na dorobienie wejścia do np. jakiejś gruszki itp. w celu przedmuchania na wypadek zatkania itp. Nie są to drogie akcesoria.
Co do ewentualnych zanieczyszczeń - są one nieuniknione, ale w szambie to, co pod powierzchnią cieczy, jest najmniej narażone na osadzanie się szlamu. Najbardziej cierpią wszelkie pływaki na powierzchni. Oczywiście rura powinna kończyć się kilkanaście cm ponad dnem, najlepiej, gdyby koniec był ścięty pod kątem ok. 45st. i jest to odpowiednik zerowego poziomu. Gdyby sięgała niemal samego dna, szybko zatkałyby ją osady denne.
2. Odnośnie hermetycznego zamykania czujnika ciśnienia - proszę pamiętać, że jedna ze stron (końcówek) czujnika musi znajdować się w ciśnieniu otoczenia, dlatego taka puszka nie może być idealnie hermetyczna, a jeśli już, to musi mieć jakiś sposób na wyrównanie ciśnienia lub rurkę wyprowadzoną na zewnątrz, zatkaną czymś przepuszczalnym dla powietrza, a jednocześnie zabezpieczającym przed opanowaniem przez żyjątka (szambo i okolice szczególnie lubią mrówki i komary).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
niby prawa fizyki ale nie dla każdego jasne. Chodzi tylko, żeby miała na tyle duże fi, żeby byle paproch jej nie zatkał.onoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 8:42 pm
Temat nieco porzucony, ale dołożę swoje 3 grosze.
1. Rozmiar rury w zbiorniku nie ma większego znaczenia. Długość też nie.
tak własnie mam zrobioneonoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 8:42 pmWarto jedynie zadbać, aby rurka nie tworzyła kolanek, bo może się w jej wnętrzu wykroplić woda przy spadkach temperatury np. nocą i wręcz zatkać przewód pomiarowy. Zamiast szplajsów z klejami polecam złączki na wcisk z jednej, gwintowe z drugiej, np.
dokłądnie tak mamonoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 8:42 pm Jesli sprawdza się rurka do nawadniania kropelkowego, to powinny się też sprawdzić rurki stosowane np. w filtrach odwróconej osmozy do wody. Ich średnica zewn. to 6.3mm, więc powinny pasować na 4.5mm końcówkę sensora, a zaletą jest spory wybór różnego typu złączek, również takich z zaworkami i przejściówek, co pozwoliłoby na dorobienie wejścia do np. jakiejś gruszki itp. w celu przedmuchania na wypadek zatkania itp. Nie są to drogie akcesoria.
z tym ścięciem to niekoniecznie. Wystarczy ją wyżej zamocować. Liczy się najwyższy punkt "otworu" rury. Jedyny plus ścięcia to powiększenie powierzchni otworu więc trudniej o zapchanieonoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 8:42 pm Co do ewentualnych zanieczyszczeń - są one nieuniknione, ale w szambie to, co pod powierzchnią cieczy, jest najmniej narażone na osadzanie się szlamu. Najbardziej cierpią wszelkie pływaki na powierzchni. Oczywiście rura powinna kończyć się kilkanaście cm ponad dnem, najlepiej, gdyby koniec był ścięty pod kątem ok. 45st. i jest to odpowiednik zerowego poziomu. Gdyby sięgała niemal samego dna, szybko zatkałyby ją osady denne.
No niby tego nie mam, ponieważ mam obudowę hermetyczną zakopaną na kilka cm ale tak jak pisałem wcześniej pomiary sobie a ciśnienie atm sobie, czasami w przeciwnych kierunkach, czasami w zgodnych, czasami bez powiązania. U mnie coś innego szwankujeonoff_ltd wrote: Fri Mar 03, 2023 8:42 pm 2. Odnośnie hermetycznego zamykania czujnika ciśnienia - proszę pamiętać, że jedna ze stron (końcówek) czujnika musi znajdować się w ciśnieniu otoczenia, dlatego taka puszka nie może być idealnie hermetyczna, a jeśli już, to musi mieć jakiś sposób na wyrównanie ciśnienia lub rurkę wyprowadzoną na zewnątrz, zatkaną czymś przepuszczalnym dla powietrza, a jednocześnie zabezpieczającym przed opanowaniem przez żyjątka (szambo i okolice szczególnie lubią mrówki i komary).
YoMan