Problem z rozłączaniem połączenia wifi w mew-01

kwiatek_m

Witam,
mam problem z okresowymi rozłączeniami mew-01 od sieci wifi. Jak jest połączenie to w aplikacji widzę siłę sygnału wifi ok. 44-50%. Mewka zamknięta jest w rozdzielnicy z drzwiami metalowymi w garażu. W garażu jest również zainstalowany ruter więc nie powinno być problemu. Mewkę mam ok. 1,5 roku. Zaczęło się to dziać chyba po aktualizacji do najnowszego softu 2.8.50. Dzieje się to coraz częściej i trwa to coraz dłużej. Wystarczy, że tylko pojawię się w garażu i nawet nie otwieram rozdzielnicy i połączenie powraca. Wychodzę i się rozłącza.
O co chodzi, że przy sile sygnału 40% traci połączenie? Czy moduł wifi pada? Taki przypadek miałem z sonoff basic. Miałem 2 sztuki które przestały się łączyć. Dopiero przy ruterze się łączyły. Czy to samo jest z mew-01?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Być może z jakiegoś powodu momentami spada zasięg.
Możliwe też, że masz jakieś limity routera lub za małą pulę dhcp. W pierwszej kolejności przypisz do mewa IP. Jak straci połączenie z serwerem, spróbuj to IP pingnąć.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kwiatek_m

To da się ustawić stałe IP czy mówisz aby zrobić rezerwację z adresów dhcp?
Większość urządzeń mam na stałym IP.
Obecnie mewka jest poza cloudem. W aplikacji jest brak połączenia tylko na niej. Na ruterze jest online i wymienia dane. Nie wchodzi w konflikt z innym urządzeniem przez takie same IP. Co jest grane?
pzygmunt wrote: Fri Jul 29, 2022 10:25 am Być może z jakiegoś powodu momentami spada zasięg.
Możliwe też, że masz jakieś limity routera lub za małą pulę dhcp. W pierwszej kolejności przypisz do mewa IP. Jak straci połączenie z serwerem, spróbuj to IP pingnąć.
pzygmunt

Miałem na myśli rezerwację DHCP.
Sprawdź czy pingi idą. Jeśli tak to z jakiegoś powodu ma problemy z połączeniem z serwerem. Być może coś blokuje ruch. Spróbuj się telnetnąć na svrX.supla.org:2016 z Twojej sieci.
kwiatek_m

Zrobiłem rezerwację DHCP ale to nic nie dało dalej się rozłącza. W chwili gdy jest rozłączony pingi nie idą. Brak odpowiedzi. Przez Telnet też nie może nawiązać połączenia. Co jest grane. Jak jest połączony to siła sygnału Wifi jest 44-46%. Nie wiem czy to się nadaje na reklamację. Nie chcę się pozbywać miernika na ileś dni ale to rozłączanie jest denerwujące.

pzygmunt wrote: Fri Jul 29, 2022 11:16 am Miałem na myśli rezerwację DHCP.
Sprawdź czy pingi idą. Jeśli tak to z jakiegoś powodu ma problemy z połączeniem z serwerem. Być może coś blokuje ruch. Spróbuj się telnetnąć na svrX.supla.org:2016 z Twojej sieci.
pzygmunt

Jeśli mas jakiś nieużywany AP (lub masz od kogo pożyczyć) to spróbuj na niego przepiąć MEW-a. Najlepiej jak będzie działał w trybie bridge.

Return to “ZAMEL MEW-01”