Dimmer
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Uzupełniając Roberta... nasze wywody nie były skierowane do Ciebie osobiście, a raczej chodzi o sam temat Sonoff-ów. Wiele osób próbuje stosować je tam gdzie ich nie powinno być zagrażając często bezpieczeństwu czy po prostu wykraczając poza zdrowy rozsądek. Inni idą dalej i jeszcze to próbują sprzedawać jako rozwiązanie na wszystko.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Od jakiegoś czasu jest też dostępny dimmer od Shelly. Jest na ESP8266 i ma wyprowadzone piny do programowania
.
Softu Supli na niego jeszcze nie widziałem, ale może ktoś się skusi
Softu Supli na niego jeszcze nie widziałem, ale może ktoś się skusi
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
woytas1
Po lekkich modyfikacjach projektu kolegi QLQ przełącznika bez N, oraz oczywiście napisanie odpowiedniego softu mamy gotowy dimmer.
-
mafialoso
Dzięki Wam za odpowiedz!
Co do szydery to nie dobieram sobie tego do głowy. Pogadaliście pośmialiście się na końcu ktoś odpowiedział i za tą odpowiedź dziękuje. Czytając odpowiedzi na moje zapytanie, poczułem się przez chwile jak na forum Elektrody. Ktoś przekręci słowo albo coś nie poprawnie odpisze to fala krytyki itp.
Wracając do Dimmera i Sonoff. RGBW widziałem że istnieje taki projekt. Mi chodziło o zwykłą żarówkę. Jeśli chodzi o Sonoff to mam chyba ze dwie sztuki albo trzy i chciałem je wykorzystać jeśli był by soft pod te urządzenie. Jak zaczynałem przygodę z Supla w 2017r to wtedy były tylko Sonoffy i tak od tego czasu mi zostały. Czy są kiepskiej jakości? Może i są. Mam ogólnie od 2017r 3sztuki w ciągłej eksploatacji i nic się z nimi nie dzieje.
Ogólnie to dzięki za odpowiedź. Fajnie się projekt rozwija i ciesze się że coraz więcej produktów jest realizowanych. I zazdroszczę tym którzy umieją pisać softy do urządzeń bo ja niestety nie umiem...
Co do szydery to nie dobieram sobie tego do głowy. Pogadaliście pośmialiście się na końcu ktoś odpowiedział i za tą odpowiedź dziękuje. Czytając odpowiedzi na moje zapytanie, poczułem się przez chwile jak na forum Elektrody. Ktoś przekręci słowo albo coś nie poprawnie odpisze to fala krytyki itp.
Wracając do Dimmera i Sonoff. RGBW widziałem że istnieje taki projekt. Mi chodziło o zwykłą żarówkę. Jeśli chodzi o Sonoff to mam chyba ze dwie sztuki albo trzy i chciałem je wykorzystać jeśli był by soft pod te urządzenie. Jak zaczynałem przygodę z Supla w 2017r to wtedy były tylko Sonoffy i tak od tego czasu mi zostały. Czy są kiepskiej jakości? Może i są. Mam ogólnie od 2017r 3sztuki w ciągłej eksploatacji i nic się z nimi nie dzieje.
Ogólnie to dzięki za odpowiedź. Fajnie się projekt rozwija i ciesze się że coraz więcej produktów jest realizowanych. I zazdroszczę tym którzy umieją pisać softy do urządzeń bo ja niestety nie umiem...
-
Zybi
Jak masz Sonoff-y i lubisz "bawić" się w DIY to zerknij tu:mafialoso wrote: Sun Mar 15, 2020 7:53 pm ...
...
viewtopic.php?f=11&t=2030&p=8863#p8863
-
mafialoso
Dzięki za linka. Już wcześniej natknąłem się na ten wątek. Niestety jak i do tworzenia softów tak i do tworzenia układów nie mam talentu. Teraz mam dużo czasu wolnego przez wirus który panuje na świecie i poświecę go na znalezieniu jakiej alternatywy.
-
projector
proszę mi powiedzieć, Mam ściemniacz jak na zdjęciu, chciałbym go podłączyć do modułu supla. w konfiguracji modułu mogę wybrać tylko 1 pin do sterowania i jak rozumiem to psm, a gdzie podłączyć z-C zero cross i czy jest to konieczne lub w ogóle możliwe?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
QLQ
Nie ma na tą chwilę projektu DIY w Supla, który umozliwi sterowanie ŚCIEMNIACZEM żarówkI 230V...chociaż...coś mi świtaprojector wrote: Thu Jul 28, 2022 1:02 pm proszę mi powiedzieć, Mam ściemniacz jak na zdjęciu, chciałbym go podłączyć do modułu supla. w konfiguracji modułu mogę wybrać tylko 1 pin do sterowania i jak rozumiem to psm, a gdzie podłączyć z-C zero cross i czy jest to konieczne lub w ogóle możliwe?
EDiT: poczyta :
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=8113
Last edited by QLQ on Fri Jul 29, 2022 9:46 pm, edited 1 time in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jest. Szukać na forum softu @elmaya lub po prostu podpiąć modul YYAC-3S pod dimmer ledQLQ wrote: Fri Jul 29, 2022 9:35 pmNie ma na tą chwilę projektu DIY w Supla, który umozliwi sterowanie ŚCIEMNIACZEM żarówkI 230V...chociaż...coś mi świtaprojector wrote: Thu Jul 28, 2022 1:02 pm proszę mi powiedzieć, Mam ściemniacz jak na zdjęciu, chciałbym go podłączyć do modułu supla. w konfiguracji modułu mogę wybrać tylko 1 pin do sterowania i jak rozumiem to psm, a gdzie podłączyć z-C zero cross i czy jest to konieczne lub w ogóle możliwe?
YoMan
-
QLQ
Tak jw wyedytowałem z linkiemYoMan wrote: Fri Jul 29, 2022 9:45 pmJest. Szukać na forum softu @elmaya lub po prostu podpiąć modul YYAC-3S pod dimmer ledQLQ wrote: Fri Jul 29, 2022 9:35 pmprojector wrote: Thu Jul 28, 2022 1:02 pm proszę mi powiedzieć, Mam ściemniacz jak na zdjęciu, chciałbym go podłączyć do modułu supla. w konfiguracji modułu mogę wybrać tylko 1 pin do sterowania i jak rozumiem to psm, a gdzie podłączyć z-C zero cross i czy jest to konieczne lub w ogóle możliwe?
Nie ma na tą chwilę projektu DIY w Supla, który umozliwi sterowanie ŚCIEMNIACZEM żarówkI 230V...chociaż...coś mi świtaon nie wymaga zero-cross
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....