Czujnik jakości powietrza

emerce23

Witam serdecznie, czy supla obsłuży mi czujnik jakosci powietrza MQ-135

Image

poprzez supla - device esp8266?
Zibi

emerce23 wrote: Wed Jul 27, 2022 7:59 pm Witam serdecznie, czy supla obsłuży mi czujnik jakosci powietrza MQ-135

Image

Tak można czujnik posiada wejście analog odczytane wartości można wysyłać do Supli.
Hrumque

emerce23 wrote: Wed Jul 27, 2022 7:59 pm Witam serdecznie, czy supla obsłuży mi czujnik jakosci powietrza MQ-135
Tak... i nie..

Ten czujnik, który pokazujesz - NIE JEST czujnikiem jakości powietrza. To specyficzny czujnik obecności GAZU - konkretnego - alkoholu, benzenu, amoniaku.
Czy wiedza o poziomie (lub wykryciu) w powietrzu alkoholu, benzenu lub amoniaku - da ci jakąś sensowną wiedzę o jakości powietrza?
Czujnik ten posiada dwa wyjścia - analogowe (gdzie poziom napięcia jest jakoś proporcjonalny do poziomu detekcji - i można go przez dzielnik podłączyć do wejścia A0 modułu esp, i jakoś wyskalować), oraz wyjście cyfrowe - ale tylko 0/1, czyli z ustawianiem progu "powyżej tego stężenia ustaw 1" i tyle, do prostej detekcji.

Osobną kwestią jest też to, że to jest czujnik typu "grzanego" - owszem, działa, ale pobiera znaczny prąd cały czas, i szybko podlega degradacji, jeśli będzie grzany nonstop cały czas. Aby pomiar "na stałe" miał sens - trzeba by go przerobić tak, by raz na jakis czas była grzałka w nim załączana, po jej rozgrzaniu wykonywany pomiar, i wyłączana. To trochę większa robota, by to zrobić wprost na Supli (choć pewnie by się dało) - więc jeszcze większe pytanie "czy to ma sens" albo - czy to w ogóle jest to, czego ty potrzebujesz?
shimano73
Been thanked: 1 time

Jeśli posiadasz jakaś wiedzę około elektroniczna możesz zbudować system w oparciu o czujnik sds011 lub podobny , jeśli niekoniecznie podłodze ci z elektronika to może czujnik jakości powietrza z Ikei
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
emerce23

dziękuje panowie za pomoc, chciałem zrobić czujnik jakości powietrza ale może wykorzystam go na czujnik gazu w kuchni, chyba to będzie najlepsza opcja :)

Generalnie myślałem ze nada się jako czujnik powietrza do stacji pogodowej, możecie jakiś moduł kompatybilny polecić ?
QLQ

emerce23 wrote: Thu Jul 28, 2022 11:36 am dziękuje panowie za pomoc, chciałem zrobić czujnik jakości powietrza ale może wykorzystam go na czujnik gazu w kuchni, chyba to będzie najlepsza opcja :)

Generalnie myślałem ze nada się jako czujnik powietrza do stacji pogodowej, możecie jakiś moduł kompatybilny polecić ?
Tak PMSA003. Masz gotowy soft w GG. KUPUJESZ PMS I WEMOS Wgrywasz I działa.
Wątek tu: https://forum.supla.org/viewtopic.ph ... &start=130
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Pomoc”