Shelly 1PM - firmware urządzenia dla systemu SUPLA i ZABBIX

kurus

mareks6 wrote: Mon Jul 25, 2022 7:03 am Też Wam się ten moduł strasznie grzeje? Pisze na nim max 3600W, tymczasem u mnie po kilkunastu minutach przy 2000W moduł się wyłączał i to przy zwiększonej już temperaturze zabezpieczenia do 80st. Zwiększyłem już do 85 i dalej średnio co pół godziny się wyłącza
A jaka Ci temp pokazuje przy nie obciążonym przekaźniku?
Ja będę montował w rozdzielni, dam znać jak obciąże go większym prądem. Oryginalny soft przy jakiej temp ma rozłączyć moduł?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mareks6

przy nie obciążonym temperatura utrzymuje się w granicach 40-45 stopni. Po obciążeniu (gdy włączy się 2kW grzałka w bojlerze sterowana wewnętrznym termostatem), po kilku minutach już mam ponad 70stopni. No i nawet przy zabezpieczeniu ustawionym na 85 stopni kilka razy dziennie muszę ręcznie włączyć moduł. Tak normalnie włączaniem i wyłączaniem zajmuje się harmonogram - rano ok 9 gdy już fotowoltaika produkuje wystarczającą moc, moduł załącza grzałkę w bojlerze, a wieczorem ok 19 gdy produkcja prądu spada, moduł wyłącza grzanie wody. Wiadoma sprawa, że największe (najdłuższe) ciągłe obciążenie jest zawsze z rana gdy po nocy temperatura wody w bojlerze spada o 30 stopni od zadanej. Właśnie wtedy trzeba kilkukrotnie ręcznie włączyć moduł gdyż zabezpieczenie go wyłącza. Najprawdopodobniej dodam w harmonogramie dodatkowe pory włączenia co pół godziny, ale jeszcze do tego nie dotarłem :-)

Sam moduł siedzi u mnie w pojedynczej puszcze o głębokości 60mm i jest tam dość ciasno gdyż przewody i moduł dociska gniazdo, które nim jest sterowane, więc wentylacja słaba, jednakże wydaje m się, że mimo to moduł nie powinien się tak grzać. Rozebrałem go z ciekawości i wydaje mi się, że powodem wzrostu temperatury jest zastosowany tam rezystor pomiarowy do prądu - jest to mały element SMD w obudowie 0805/1206 i pewnie to on się tak grzeje...
kurus

Jesteś w stanie dotknąć moduł po włączeniu czy jest bardzo gorący? Ja używam gui ale tam temp pokazuje źle, czekam na update, ale obciążając go, pralka i suszarką 2500W przez max godzine to w dotyku jest ciepły, i tyle, nie miałem go na razie jak dłużej obciążyć, drugi moduł mam pod klimatyzacje podpięty ale tam to znacznie mniejszy prąd to go to nie rusza.. z tym że u mnie w rozdzielni siedzi.

Return to “Shelly”