Akcja - przerywanie działania innej sceny

robkor69

YoMan wrote: Tue Jul 26, 2022 11:32 am Możesz spróbować dwoma scenami w ten sposób, że aktywatorem jest zmiana wartości kanału {{state(XXXXX).hi}} i w jednej warunek wykonania, że kanał jest włączony, wtedy włącz "coś tam" a w drugiej scenie warunek, że kanał wyłączony, wówczas wyłącz "coś tam".
Dzięki za podpowiedzi. Niestety "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" u mnie nie działa (ZAMEL RNW-01). Próbowałem kilka razy. Musiałem jednak użyć "Wyzwalacza akcji". Czujkę ruchu podłączyłem do przekaźnika czasowego PCS-519DUO i z niego styk NO uruchamia mi scenę załączenia oświetlenia, a styk NC - scenę wyłączenia oświetlenia. Akurat przekaźnik czasowy miałem w swoich zasobach, więc tymczasowo może mi to tak podziałać. Docelowo jednak chcę skorzystać z funkcji przerywania scen, tak jak pisałem na początku. Martwi mnie tylko, że nadal będę musiał zaangażować aż dwa wejścia RNW-01.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Lada dzień będą sceny dostępne w cloud. Tam to ogarniesz bez problemu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robkor69

Dzięki. Cierpliwie czekam. Ale musiałem coś tymczasowo zaradzić - miałem reklamacje od małżonki;)
robkor69

klew wrote: Wed Jul 27, 2022 4:20 pm Lada dzień będą sceny dostępne w cloud. Tam to ogarniesz bez problemu
Dzięki. Od razu skorzystałem z funkcji przerywania scen i ostatecznie to działa, tak jak sobie wyobrażałem. Niemniej jednak musiałem trochę połączyć skrypty z cloudem. Miałem problem, żeby uzyskać warunek w cloudzie "pomiędzy zachodem a wschodem słońca", dlatego załączanie od czujnika ruchu (styk NO) pozostawiłem w skryptach. Wyłączenie z opóźnieniem realizuje już scena w cloudzie, gdzie wyzwalaczem jest styk NC przekaźnika. Przerywa tę scenę styk NO, ale niestety podany na kolejne trzecie już wejście modułu ZAMEL RNW-01. Nie mogłem opublikowanego dla skryptów wyzwalacza akcji użyć jednocześnie do przerwania sceny w cloudzie. Będę wdzięczny za podpowiedź w kwestii optymalizacji (najlepiej, gdyby dało się użyć tylko jednego wejścia - wykrywanie załączenia i wyłączenia wejścia z czujki ruchu).

Return to “SUPLA Scripts”