MEW-01 sygnalizacja optyczna zużycia prądu

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie doczytałem. Myślałem, że chcesz aby diody migały w celu sygnalizacji zużycia energii w (w domyślnie) celach pomiarowych. Jeśli potrzebujesz to na cele zużycia energii to mogę zaproponować opcję odwrócenia logiki tj. dioda świeci kiedy nie ma napięcia na fazie, a kiedy jest to nie świeci.

Miganie miałoby tylko sens gdyby sprzętowo było podłączone do układu pomiarowego. Programowo obawiam się, że byłoby nieprecyzyjne.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Tak sobie czytam i już coraz bardziej przestaje się dziwić ze jak śpię to nadal 160w/h ubywa z godziny na godzine
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
zuchnet

Trochę mnie to rozbawiło to jak skrupulatnie wyliczacie każdy pobór prądu :D :D
Zawsze można na noc pójść wyłączyć hebel przy liczniku i zużycia w nocy nie będzie.
Takie urządzenia jak lodówka etc... można dać na zasilaniu awaryjnym i noc wytrzyma :D :D
Można też na zakupy do warzywniaka nie chodzić etc... bo złotówki uciekają.
Nasuwa się pytanie po co nam w takim razie inteligetny dom jak szukamy oszczędności ?
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
Goral64
Has thanked: 2 times

UUU, u mnie w nocy dzisiaj najmniej miałem 0,52kWh o 7 rano... a w ostatnim tygodniu nie zszedłem poniżej 0,45 kWh :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Pietras81

Goral64 wrote: Wed Aug 03, 2022 4:24 pm UUU, u mnie w nocy dzisiaj najmniej miałem 0,52kWh o 7 rano... a w ostatnim tygodniu nie zszedłem poniżej 0,45 kWh :(
Czyli u mnie nie jest wcale tak źle jak by się wydawało.
https://pietras-81.aqi.eco/
Goral64
Has thanked: 2 times

Pietras81 wrote: Wed Aug 03, 2022 5:02 pm Czyli u mnie nie jest wcale tak źle jak by się wydawało.
Ciekawe ile z tego generują moduły suplowe? :)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Duch__
Been thanked: 6 times

zuchnet wrote: Wed Aug 03, 2022 4:13 pm Trochę mnie to rozbawiło to jak skrupulatnie wyliczacie każdy pobór prądu :D :D
Zawsze można na noc pójść wyłączyć hebel przy liczniku i zużycia w nocy nie będzie.
Takie urządzenia jak lodówka etc... można dać na zasilaniu awaryjnym i noc wytrzyma :D :D
Można też na zakupy do warzywniaka nie chodzić etc... bo złotówki uciekają.
Nasuwa się pytanie po co nam w takim razie inteligetny dom jak szukamy oszczędności ?
Nie wiem w jakim kolega jest wieku, czy zarabia wlasne pieniądze, ale w dobie cyrku co sie dzieje każda złotówka jest istotna.
Duch__
Been thanked: 6 times

pzygmunt wrote: Wed Aug 03, 2022 2:00 pm Jeśli potrzebujesz to na cele zużycia energii to mogę zaproponować opcję odwrócenia logiki tj. dioda świeci kiedy nie ma napięcia na fazie, a kiedy jest to nie świeci.
Wystarczy opcja wyłączenia wszystkich diod tak jak w innych modułach.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodałem takie zgłoszenie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Hrumque

Duch__ wrote: Tue May 24, 2022 7:55 am A może da się wprowadzić taką opcję do MEW-01:

MEW-01 BLINK.gif

Sygnalizacja zużycia prądu na poszczególnej z faz np. 1000imp/kWh jak w klasycznych licznikach. Mnie takie miganie osobiście obliguje do wyłączania niepotrzebnych odbiorników.
Witam kolegę z Opola ;)
Owszem, da się coś podobnego zrobić - nie wiem jak na MEWie (bo do niego nie kompilowałem firmware) ale na licznikach DYI typu Gosund SP111 albo Sonof PowR2 :
- w generic gui konfiguratorze gdy kompiluję firmware, to ustawiam "przekaźniki" oraz "warunkowanie przekaźnika" (oraz oczywiście inne opcje potrzebne do działania licznika)
- w WWW konfiguratorze modułu - ustawiam przekaźnik(i) - i na GPIO na którym mam leda - ustawiam że to jest przekaźnik, gdy zapiszę i wchodzę w samą konfigurację przekaźnika - ustawiam wawunkowanie od pomiaru mocy pobieranej (lub prądu, co kto woli) - i dany led zapala mi się, gdy coś pobiera moc, np większą niż 10W (bo szczątkowe 1-2W czasem sobie płyną diabliwiedzą po co).

Dodatkowo stan tego przełącznika-przekaźnika pojawia mi się w Supli - wystarczy dodać odpowiednią ikonkę i opis - gdy jest ON to jakąś warning czerwoną. I dzięki temu mam "włącznik z licznikiem" pralki, oraz zaraz obok "przełącznik" z ikonką ostrzegawczą "pralka teraz pierze, nie wyłączać w trakcie prania" ;) Dzięki czemu nie muszę wchodzić w wykresy i dane pomiarowe, by wiedzieć czy aktualnie pobiera >20W i coś robi, czy można profilaktycznie wyłączyć...

Return to “ZAMEL MEW-01”