Dodanie rgbw i linku do odczytu temperatury
-
Kacper_Kociuba
Witam, w dalszym ciągu raczkuje w używaniu supli więc pojawił się kolejny problem. w genericu zaznaczyłem opcje czujnika dht 11, rgbw i sciemniacza, oraz odczytu temperatury z linku, tylko teraz pytanie jak i gdzie mogę to skonfigurować? Bo w supla cloud są tylko podstawowe funkcje typu wlacznik zasilania otwieranie bramy itp. a w konfiguracji po nacisnieciu visit device moge ustawiac tylko przekazniki. Oraz kolejne pytanie, dla ESP 8266-01 gdy wgrywam firmware wszystko jest okej ale nie mogę dostać się na to urządzenie aby je skonfigurować, supla.local nie działa a zainstalowałem bonjour. Przy nodemcu nie mam takiego problemu bo naciskam visit device i już a przy esp 01 nie mam takiej opcji.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,Kacper_Kociuba wrote: Wed Aug 03, 2022 9:15 am Witam, w dalszym ciągu raczkuje w używaniu supli więc pojawił się kolejny problem. w genericu zaznaczyłem opcje czujnika dht 11, rgbw i sciemniacza, oraz odczytu temperatury z linku, tylko teraz pytanie jak i gdzie mogę to skonfigurować? Bo w supla cloud są tylko podstawowe funkcje typu wlacznik zasilania otwieranie bramy itp. a w konfiguracji po nacisnieciu visit device moge ustawiac tylko przekazniki. Oraz kolejne pytanie, dla ESP 8266-01 gdy wgrywam firmware wszystko jest okej ale nie mogę dostać się na to urządzenie aby je skonfigurować, supla.local nie działa a zainstalowałem bonjour. Przy nodemcu nie mam takiego problemu bo naciskam visit device i już a przy esp 01 nie mam takiej opcji.
Jeśli zaznaczyłeś podane opcje w builderze, to w "Opcjach" powinieneś mieć dostęp do odpowiednich zakładek.
jeśli chcesz dostać się do modułu po supla.local, to w Builderze musisz zaznaczyć opcję mDNS. Ewentualnie możesz wyszukać adres IP urządzenia i po nim się do niego zalogować.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Kacper_Kociuba
Nie mam takiego czego jak opcje, czy chodzi o opcje w cloud?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kacper_Kociuba
3 raz wgrałem firmware i działa, dziękuję:)
-
Kacper_Kociuba
oraz mam kolejne pytanie, jak dokonać odczytu temperatury z linku bezpośredniego? Wybrane w zakładce "inne". Zrozumiałem że można po prostu z jakiejś strony z pogodą wkleić link ale pewnie jestem w błędzie.
-
Hrumque
Mylisz "dwie strony" linku bezpośredniego.Kacper_Kociuba wrote: Thu Aug 04, 2022 8:11 am oraz mam kolejne pytanie, jak dokonać odczytu temperatury z linku bezpośredniego? Wybrane w zakładce "inne". Zrozumiałem że można po prostu z jakiejś strony z pogodą wkleić link ale pewnie jestem w błędzie.
Linki bezpośrednie tworzysz w Supla>Cloud - z jakiegoś kanału termometru. Np tego, który właśnie zbudowałeś. by móc odczytywać temperaturę bez logowania się gdzieś, bez aplikacji, itp. ALBO (oraz) by móc taką zmierzoną temperaturę łatwo wyświetlić na czymś. Np na innej supli (takiej, która ma wyświetlacz podłączony).
A w konfiguracji urządzenia, na www konfiguratorze, w inne - wpisujesz "linki bezpośrednie" do odczytu temperatury PRZEZ TO URZĄDZENIE (nie dla ciebie z zewnątrz odczyt Z TEGO urządzenia). Możesz chcieć je tam wpisać, gdy urządzenie ma wyświetlacz, i ma wyswietlać temperaturę nie tylko swoją lokalnie mierzoną - ale również właśnie taką pobraną z linku zewnętrznego...
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Ta funkcja umożliwia wykorzystywanie linków bezpośrednich z Supla Cloud do odczytu temperatury z sensorów podłączonych do danego Clouda. Jeśli masz w Cloudzie jakiś czujnik temperatury, to możesz wygenerować mu link bezpośredni.Kacper_Kociuba wrote: Thu Aug 04, 2022 8:11 am oraz mam kolejne pytanie, jak dokonać odczytu temperatury z linku bezpośredniego? Wybrane w zakładce "inne". Zrozumiałem że można po prostu z jakiejś strony z pogodą wkleić link ale pewnie jestem w błędzie.
Więcej w temacie: viewtopic.php?t=9171
Pozdrawiam
Jakub
Jakub