no do dyskusji na tym poziomie te trafił ci się kiepski interlokutor. Jestem ciemny jak tabaka w roguHrumque wrote: Fri Aug 05, 2022 6:47 amTo że czujnik może - to nie znaczy że tak należy, bez patrzenia na jego otoczenie. To że auto może jechać 200km/h to nie znaczy że po przyłączeniu przyczepy - będzie to mądre.
Dlatego, że aby dwa urządzenia się dogadały - to muszą pracować na tym samym (plus-minus oczywiście) poziomie napięć. W przeciwnym wypadku na magistrali dzieją się cuda, i może dojść do uszkodzeń, gdy jedno urządzenie ma zasilanie 3.3v i wszytkie swoje porty zabezpieczone ma wewnątrz diodami (od portu do zasilania), a drugie pcha mu tam 5v uparcie. A w drugą stronę - urządzenie zasilane 5v nie zawsze może łapać stan wysoki jako niecałe 3v (minus jeszcze zbocza, które są zaokrąglone, więc stan przejściowy jest mniejszy niż maksymalny) - niby "na miernik to się zgadza - ale przy szybkiej transmisji szeregowej, gdy się "gubią bity" to się nie dogada
SHT3x nie pokazuje temperatury i wilgotności
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
rafalfarba
Panowie działa, ale nie wiem co było źle. Wczorajszy wieczór spędziłem na lekturze w internecie, tematów związanych z SHT i aplikacji diagnozujących/skanujących I2C. Niestety moja głowa jest za mała na takie sprawy i skupiłem się na waszej sugestii, że wszystko powinno być ok, bo czujnik jest dobry. Rozlutowałem całość, usunąłem urządzenie z Clouda, wyczyściłem Wemosa i ponownie wgrałem wszystko. Następnie ponownie zlutowałem na nowych kablach i pykło. Oczywiście podłączyłem pod 3,3V. Nie mam pojęcia dlaczego wcześniej SHT nie wstawał bo pierwotnie też go podłączyłem po 3,3V, ale moje późniejsze próby obudzenia g
o były niewłaściwe. Zdecydowanie 5V to za dużo, bo pierwszy Wemos już nie żyje! Dzięki za słowa wsparcia i zainteresowanie. Na tym forum, nawet taki laik jak ja nie zostaje zostawiony sam sobie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)