Witam. Mam pytanie co do softu inCan wgranego na Nodemcu v2. Da się w miarę prosto "zapomnieć" ustawienia sieci WiFi tak, aby móc połączyć się z inną? Znalazłem gdzieś na forum odpowiedź co do samego esp jednak ta porada nie pomaga. Próbowałem różnych kombinacji. Przy włączonym urządzeniu trzymałem przycisk Flash oraz włącząłem urządzenie przytrzymując ten przycisk. W drugim przypadku nie bylo połączenia z suplacloud ani nie pokazywała się dodatkowa sieć wifi. Czy jest na to jakiś sposób czy trzeba jeszcze raz wrzucać firmware?
Pozdrawiam.
Reset wifi inCan Nodemcu
-
Espablo
Trzeba 10x połączyć (kliknąć) GPIO4 do GND. W Nodemcu v2 jest to pin D2. Włącz sobie Putty i możesz zobaczyć odliczanie w terminalu
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
lukaszek016
Witam,
niestety nie pomaga. Przy poprawnym połączeniu z siecią wifi putty nie reaguje na zwieranie tych dwóch pinów. Przy wyłączonym AP w putty cały czas co kilka sekund pokazuje się informacja o nie znalezieniu sieci. Przy zwieraniu tych dwóch pinów nic się nie zmienia. Oczywiście po 10-krotnym zwarciu również bez zmian. Próbowałem na nodemcu GND oraz D2 oraz bezpośrednio na ESP GND i GPIO4.
niestety nie pomaga. Przy poprawnym połączeniu z siecią wifi putty nie reaguje na zwieranie tych dwóch pinów. Przy wyłączonym AP w putty cały czas co kilka sekund pokazuje się informacja o nie znalezieniu sieci. Przy zwieraniu tych dwóch pinów nic się nie zmienia. Oczywiście po 10-krotnym zwarciu również bez zmian. Próbowałem na nodemcu GND oraz D2 oraz bezpośrednio na ESP GND i GPIO4.
-
Espablo
musisz mieć na tym pinie pull-up
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
lukaszek016
Faktycznie, nie pomyślałem o tym
Dziękuję bardzo, sprawdzę następnym razem, bo zależało mi na czasie, więc wgrałem firmware.
Małe pytanie dodatkowe. Da się podłączyć pod sieć z ukrytym ssid? Próbowałem, jednak nie chce się połączyć.
Małe pytanie dodatkowe. Da się podłączyć pod sieć z ukrytym ssid? Próbowałem, jednak nie chce się połączyć.
-
lukaszek016
Witam ponownie, ostatnio trochę mało czasu miałem na zabawę z Supla, jednak dzisiaj siadłem do tego i okazało się, że nie działa...
Co do Putty, to żadna prędkość nie współpracuje z modułem, cały czas chińskie znaczki. Tzn raczej takie białe kwadraciki, każdy taki sam, czasami jakiś inny znak się pojawi. Jednak próbuję każdej prędkości i niestety nie pomaga.
Dokładając GND do D2 10 raz resetuję moduł, aby zmienić konfigurację sieci jednak w ogóle nie chce się połączyć. Próbowałem na różnych ruterach i nic. Dioda niebieska powoli miga. Próbowałem wgrywać jeszcze raz oprogramowanie, również nie pomaga.
Mam drugi moduł Nodemcu, który po podpięciu usb mignie raz i koniec. Nie daje żadnych oznak życia.
Czy coś robię nie tak?
Co do Putty, to żadna prędkość nie współpracuje z modułem, cały czas chińskie znaczki. Tzn raczej takie białe kwadraciki, każdy taki sam, czasami jakiś inny znak się pojawi. Jednak próbuję każdej prędkości i niestety nie pomaga.
Dokładając GND do D2 10 raz resetuję moduł, aby zmienić konfigurację sieci jednak w ogóle nie chce się połączyć. Próbowałem na różnych ruterach i nic. Dioda niebieska powoli miga. Próbowałem wgrywać jeszcze raz oprogramowanie, również nie pomaga.
Mam drugi moduł Nodemcu, który po podpięciu usb mignie raz i koniec. Nie daje żadnych oznak życia.
Czy coś robię nie tak?
-
slawek
1.Prędkość dla konsoli to 74880lukaszek016 wrote: Sun Nov 05, 2017 6:26 pm Witam ponownie, ostatnio trochę mało czasu miałem na zabawę z Supla, jednak dzisiaj siadłem do tego i okazało się, że nie działa...
Czy coś robię nie tak?
2. Pullup to rezystor 4,7 lub 10kohm do +3,3V, nie do masy...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Espablo
A czytałeś to viewtopic.php?f=23&t=2108
Tam jest opisane jakie ustawienia ma mieć Putty
10x klikanie w GPIO4 powoduje wprowadzenie modułu w tryb konfiguracji a nie resetowanie układu do ustawień początkowych. Można to poznać po tym, że miga szybko niebieska dioda na module ESP-12. No i ten pull-up jest bardzo ważny.
10x klikanie w GPIO4 powoduje wprowadzenie modułu w tryb konfiguracji a nie resetowanie układu do ustawień początkowych. Można to poznać po tym, że miga szybko niebieska dioda na module ESP-12. No i ten pull-up jest bardzo ważny.

-
lukaszek016
Tak, robię pullupa tylko rezystorem 5,8k i układ przechodzi w tryb konfiguracji. Próbuję w ten sposób ustawić inną sieć WiFi, jednak na żadnej nie działa.
Ustawiam również na putty prędkość z tego poradnika jednak nie do końca to działa.
Przedstawiam wynik w putty po resecie.
W nawiasach [] podałem znaki, które się wyświetlają, oczywiście bardzo skróciłem ich ilość.
Ustawiam również na putty prędkość z tego poradnika jednak nie do końca to działa.
Przedstawiam wynik w putty po resecie.
Code: Select all
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)
load 0x40100000, len 31784, room 16
tail 8
chksum 0xe7
load 0x3ffe8000, len 980, room 0
tail 4
chksum 0x2c
load 0x3ffe83e0, len 10828, room 4
tail 8
chksum 0xad
csum 0xad
rf[112] : 03
rf[113] : 00