SRW-01 - sterowanie przyciskami bez połączenia z internetem

Sterownik rolet
zeewaw

Witajcie, to mój pierwszy post, bo na razie od paru miesięcy mam tylko jeden SRW-01 i do tej pory działał bez zarzutu, więc wnioskuję, że nic nie pomyliłem przy podłączaniu. Dzisiaj jednak musiałem na jakiś czas wyłączyć w domu internet, przez co sterownik nie miał połączenia z chmurą. Niestety nie byłem w stanie podnieść rolety, bo przyciski też nie działały. Kiedy sterownik połączy się z internetem to działa zarówno aplikacja jak i fizyczne przyciski.

Czy to normalne? Byłem pewien, że bez internetu fizyczne przyciski i tak będą przełączać przekaźnik.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zeewaw wrote: Thu Aug 18, 2022 8:27 am Witajcie, to mój pierwszy post, bo na razie od paru miesięcy mam tylko jeden SRW-01 i do tej pory działał bez zarzutu, więc wnioskuję, że nic nie pomyliłem przy podłączaniu. Dzisiaj jednak musiałem na jakiś czas wyłączyć w domu internet, przez co sterownik nie miał połączenia z chmurą. Niestety nie byłem w stanie podnieść rolety, bo przyciski też nie działały. Kiedy sterownik połączy się z internetem to działa zarówno aplikacja jak i fizyczne przyciski.

Czy to normalne? Byłem pewien, że bez internetu fizyczne przyciski i tak będą przełączać przekaźnik.
Przyciski powinny działać bez dostępu do sieci, pod warunkiem, że nie nadpisałeś domyślej akcji dla przycisków czymś innym. Ustawienie wyzwalacza akcji na "wciśnięcie 1x" powoduje, że sterowanie jest realizowane przez serwer Supli, nawet jeśli akcja dotyczy tego samego urządzenia.
Także sprawdź ustawienia wyzwalacza akcji dla przycisków tego SRW
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zeewaw

Tak, to był ten problem, miałem przypisaną akcję na "Wciśnięcie 1x". Co najlepsze taką samą jak ta lokalna, domyślna. :lol:
greenpepper

Hej,

Trochę odkopuję temat. Mam ten sam problem: brak możliwości podniesienia rolety gdy sterownik jest offline (brak wifi).
Z tego co widzę to mam (defaultowo?) przypisane wyzwalacze dla akcji wciśnięcia 1x dla wszystkich rolet (plus żółty wykrzyknik).

Czy mogę prosić o pomoc przy nadpisaniu/resetowaniu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

greenpepper wrote: Thu Aug 01, 2024 10:31 am Hej,

Trochę odkopuję temat. Mam ten sam problem: brak możliwości podniesienia rolety gdy sterownik jest offline (brak wifi).
Z tego co widzę to mam (defaultowo?) przypisane wyzwalacze dla akcji wciśnięcia 1x dla wszystkich rolet (plus żółty wykrzyknik).

Czy mogę prosić o pomoc przy nadpisaniu/resetowaniu?
Żółty wykrzyknik oznacza, że ten Wyzwalacz jest używany lokalnie przez urządzenie i jeśli go ustawisz, to wyłączysz lokalne sterowanie.
U Ciebie na zdjęciu ono nie jest wyłączone.
greenpepper

Nie wiem czy do końca zrozumiałem Twoją odpowiedź.
Może zadam pytanie inaczej: co mam zrobić żeby przy braku wifi działały również fizyczne przyciski?
klew

greenpepper wrote: Thu Aug 01, 2024 11:01 am Nie wiem czy do końca zrozumiałem Twoją odpowiedź.
Może zadam pytanie inaczej: co mam zrobić żeby przy braku wifi działały również fizyczne przyciski?
Przy braku Wi-Fi domyślnie działają fizyczne przyciski, więc nic nie musisz robić.

Jakie masz urządzenie? Jaka wersja softu? Jakie ustawienia na www urządzenia (w trybie konfiguracyjnym)? Jak podłączone? Jaki rodzaj przycisków?
greenpepper

Przyciski monostabilne. Wersja softu: 2.8.53. Co do podłączenia, nie jestem elektrykiem więc Ci dokładnie nie opiszę, dorzucam zdjęcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
greenpepper

I jeszcze konfiguracja www
klew

greenpepper wrote: Tue Aug 06, 2024 10:29 am Przyciski monostabilne. Wersja softu: 2.8.53. Co do podłączenia, nie jestem elektrykiem więc Ci dokładnie nie opiszę, dorzucam zdjęcia.
Wygląda wszystko poprawnie

Return to “ZAMEL SRW-01”