MQTT - rejestracja urządzenia

cziter15

Hej,

W związku z deaktywacją innej aplikacji, z której korzystam do obsługi swoich urządzeń IoT, chciałbym przeskoczyć na suplę.

Obecnie moje urządzenia korzystają z protokołu MQTT i własnego brokera.
Struktura tematów na brokerze wygląda tak:
nazwa_urzadzenia/value_or_command i w jako payload przesyłane są odpowiednie wartości

Wiem, że będzie to wymagało jakiejś translacji, co nie stanowi problemu. Nie wiem jednak jak z Supla Cloud mogę zagadać. Oczywiście uruchomiłem integrację, włączyłem rejestrowanie urządzeń i próbowałem coś wysłać na:
supla/MOJ_TOKEN/devices/1/channels/1/set/on

Próbowałem też podobne tematy, jednak urządzenie na liście się nie pojawia. Połączenie z mqtt.supla.org działa poprawnie.

Czy to co chcę zrobić jest w ogóle możliwe?
iborkim

Raczej nie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2024
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Urządzenia możesz zarejestrować tylko z użyciem natywnego protokołu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
cziter15

pzygmunt wrote: Mon Aug 22, 2022 7:23 pm Urządzenia możesz zarejestrować tylko z użyciem natywnego protokołu.
Dzięki, w takim razie muszę szukać dalej. Wymiana fw nie wchodzi w grę. No chyba, że jest jakieś obejście problemu?
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Możesz próbować z Supla Virtual Device, ale nie obsługuje wszystkiego co daje Supla, wymaga jakiegoś hardware do postawienia no i trochę z nią kombinacji. Ale dzięki SVD mam czujniki otwarcia/zamknięcia i gniazdka/przekaźniki Zigbee dostępne w Supli. Nie jako osobne kompletne urządzenia ale jako kanały do SVD.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
cziter15

Goral64, właśnie się na to repo natknąłem. Zaczynam rozumieć technikalia. Ja potrzebuję w zasadzie takiego urządzenia wirtualnego, z którym będę mógł gadać "po mojemu - tj. moja struktura tematów" a ten soft będzie rozmawiać z serwerem supla. Z drugiej strony wydaje się to trochę robotą na około.

Obecnie mam system spięty w Blynk, z napisanym w C# mostem pośredniczącym. No ale starą appkę ubijają, wymyślili sobie coś nowego, co ma zupełnie inne opcje i nie pokrywa mi mojego przypadku użycia. Urządzenia, które zbudowałem w oparciu o esp32 i esp8266 pracują na własnym frameworku iot, w którym założyłem, że MQTT to protokół "natywny" i tego się chcę trzymać. Aktualnie po stronie brokera mam też ten translator/most do aplikacji Blynk i dzięki temu mam fajne dashboardy. Tutaj chciałbym po prostu przenieść się na suplę, pozostawiając MQTT-owy core bez zmian (czyli tak czy siak jakaś nadbudówka/proxy jest konieczne).

Musiałbym chyba przerobić ten most, żeby zamiast Blynka po prostu gadał z Suplą ale libek pod C# dla Supla Device nie widziałem. Cóż, może warto będzie się poświęcić i napisać :)

Return to “Pomoc”