Krańcówki a pushover.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Skrypty to inna bajka wykonują się one po stronie serwera. A działa Ci strona:LukiSpajder wrote: Tue Aug 23, 2022 4:34 am U mnie problem występuje jak wpisze wiadomość , nie wysyła jej tylko przez chwile moduł jest niedostępny . Może coś przez dostawce internetu nie mam pojęcia , przez SUPLA Scripts działa Ok .
https://api.pushover.net/1/messages.json
?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Pico
Uporałem się z jednym ale mam inny problem.krycha88 wrote: Sun Aug 21, 2022 10:45 amTakie było założenie, aby zaoszczędzić trochę RAMu. Jeżeli chcesz to rozdzielić to przekaźniki dodaj sobie od 1 a krańcówki od 3 a nie od 1.Pico wrote: Sun Aug 21, 2022 10:41 am Nie wiem czy takie było założenie czy u mnie jest coś nie tak. W mojej konfiguracji trochę mi to koliduje. Chodzi mi o to że jak np ustawie powiadomienie dla pierwszej krańcówki to z automatu to powiadomienie pojawia się na 1 przekaźniku .
Mam trzy przekaźniki na MCP na pinach A0 A1 A2 one służą do włączania świateł.
Na pinach B3-B7 mam czujniki ruchu jako krańcówki. I tu pojawia się problem bo jak wpisze powiadomienie na pierwszej krańcówce czyli wykryty ruch to treść powiadomienia dostanę po włączenie światła z pierwszego przekaźnika .
Można by było to rozdzielić ?
Mam 6 przekaźników warunkowanych krancowkami.
Na 4 mam problem ponieważ nie mogę zmienić stanu początkowego po resecie . Obojętnie co nie wybiorę mam zawsze stan wysoki i w aplikacji i na pinie MCP
Zmiany można dopiero dokonać przy wyłączeniu warunkowania .
Druga sprawa dotyczy wszystkich przekaźników. Przekaźnik powinien zmienić stan wraz ze zmianą stanu krańcówki z 0 na 1 lub odwrotnie w zależności jak ustawimy A tak się nie dzieje . Zadziała dopiero przy cyklu krańcówki 0-1 - 1-0
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Dziękuje że się zainteresowałeś moim tematem po otwarciu tego linka mam to :krycha88 wrote: Tue Aug 23, 2022 6:33 amSkrypty to inna bajka wykonują się one po stronie serwera. A działa Ci strona:LukiSpajder wrote: Tue Aug 23, 2022 4:34 am U mnie problem występuje jak wpisze wiadomość , nie wysyła jej tylko przez chwile moduł jest niedostępny . Może coś przez dostawce internetu nie mam pojęcia , przez SUPLA Scripts działa Ok .
https://api.pushover.net/1/messages.json
?
{"secret":"invalid","errors":["secret must be supplied; did you mean to do a POST?"],"status":0,"request":"97ab42e2-e337-473a-951f-de49a02c0e85"}
Mam bramkę 433MHz i do tego podpięte kilka czujnik bezprzewodowych jakieś powiadomienie o otwarci bramy. I działało to fajnie do jakiegoś czasu, czy z aplikacji czy zewnętrznie zasteruje przekaźnikiem. Moduł traci połączenie z serwerem nie wysyłając powiadomienia.
Nie wiem czy rozpisywać się w tym temacie czy założyć nowy ?
Mam taki problem że przestało mi działać powiadomienie , zawieszają się moduły czy coś z winy serwera . Może ktoś pomoże
Last edited by LukiSpajder on Thu Aug 25, 2022 8:04 am, edited 1 time in total.
-
krycha88
Chyba działa to zgodnie z założeniem:Pico wrote: Tue Aug 23, 2022 6:51 am Zmiany można dopiero dokonać przy wyłączeniu warunkowania .
Druga sprawa dotyczy wszystkich przekaźników. Przekaźnik powinien zmienić stan wraz ze zmianą stanu krańcówki z 0 na 1 lub odwrotnie w zależności jak ustawimy A tak się nie dzieje . Zadziała dopiero przy cyklu krańcówki 0-1 - 1-0
viewtopic.php?p=86366#p86366
Wszystkie akacje "On" działają na zasadzie wyzwolenia w momencie spełnienia warunku. Wyzwolenie następuje tylko raz po spełnieniu warunku. Następne wykonanie będzie dopiero po tym, gdy warunek przestanie być spełniony i ponownie wejdzie w zakres "spełnienia".
Przykładowo dla termometru z powyższego przykładu, gdy temperatura spadnie z 21.8 do 21.7, to zostanie włączona grzałka. Następne włączenie nastąpi, dopiero, gdy temperatura wzrośnie powyżej 21.8 i następnie znowu spadnie poniżej 21.8. Nie ma przy tym znaczenia, czy my lub inna akcja przełączy "grzałkę".
-
Pico
Rozumiem jak to działa. Mam tak zrobione odczyty z sygnalizacja alarmów z temperatur pieca CO . Od tamtej zimy chodzi rewelka.
Teraz pokusiłem się na nową wersję na nowości ale z tą krańcówka nie działa to dobrze.
Podaje prosty przykład jak to jest u mnie byśmy się zrozumieli. Mam przekaźnik i krańcówkę
Przekaźnikówii ustawiam warunek by się załączył jak krańcówka będzie w stanie 1 a wyłączył 0.
Krańcówkę przykręcam do futryny.
Otwieram drzwi
Stan krańcówki w aplikacji się zmieni na otwarte czyli spełnił mój wpisany warunek ale pzekaźnik się nie włączy . Załączy się dopiero jak ponownie zamknę drzwi .
Teraz pokusiłem się na nową wersję na nowości ale z tą krańcówka nie działa to dobrze.
Podaje prosty przykład jak to jest u mnie byśmy się zrozumieli. Mam przekaźnik i krańcówkę
Przekaźnikówii ustawiam warunek by się załączył jak krańcówka będzie w stanie 1 a wyłączył 0.
Otwieram drzwi
Stan krańcówki w aplikacji się zmieni na otwarte czyli spełnił mój wpisany warunek ale pzekaźnik się nie włączy . Załączy się dopiero jak ponownie zamknę drzwi .
-
krycha88
A może masz nie ustawiony pullup dla krańcówki - bo taka opcja doszła.Pico wrote: Tue Aug 23, 2022 9:49 am Rozumiem jak to działa. Mam tak zrobione odczyty z sygnalizacja alarmów z temperatur pieca CO . Od tamtej zimy chodzi rewelka.
Otwieram drzwi
-
Pico
Mam ustawione.
Przesylam zrzuty ustawień. Dodatkowo w tym przekaźniku nie można zmienić stanu początkowego po resecie. Cokolwiek zmienię w aplikacji zawsze stan początkowy jest włączony .
Zmienić można dopiero po usunięciu warunku .
Dodam że stan i działanie krańcówek w aplikacji działa prawidłowo.
Przesylam zrzuty ustawień. Dodatkowo w tym przekaźniku nie można zmienić stanu początkowego po resecie. Cokolwiek zmienię w aplikacji zawsze stan początkowy jest włączony .
Zmienić można dopiero po usunięciu warunku .
Dodam że stan i działanie krańcówek w aplikacji działa prawidłowo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pico
Sprawa ustalenia stanu początkowego rozwiązana. Jest już ok.
Włączniki przekaźników w aplikacji mam ustawione jako automat schodowy z ustawionym czasem wyłączenia . Jak by ktoś miał podobny problem to trzeba przy pierwszym uruchomieniu ręcznie w aplikacji włączyć i wyłączyć przekaźnik aż upłynie ustawiony czas i sam się wyłączy .
Została jeszcze sprawa by krańcówka po włączenie uaktywniała przekaźnik
Edit
Pokombinowalem trochę i zauważyłem że warunkowanie włączenia przekaźnika działa bez znaczenia jak ustawi się stan GPIO. Bez znaczenia czy w ON czy OFF wpisze same zera same jedynki czy kombinacja 0-1 1-0 zawsze działa tak samo. Myślę że w tym jest problem . Może coś w kodzie trzeba zmienić
Włączniki przekaźników w aplikacji mam ustawione jako automat schodowy z ustawionym czasem wyłączenia . Jak by ktoś miał podobny problem to trzeba przy pierwszym uruchomieniu ręcznie w aplikacji włączyć i wyłączyć przekaźnik aż upłynie ustawiony czas i sam się wyłączy .
Została jeszcze sprawa by krańcówka po włączenie uaktywniała przekaźnik
Edit
Pokombinowalem trochę i zauważyłem że warunkowanie włączenia przekaźnika działa bez znaczenia jak ustawi się stan GPIO. Bez znaczenia czy w ON czy OFF wpisze same zera same jedynki czy kombinacja 0-1 1-0 zawsze działa tak samo. Myślę że w tym jest problem . Może coś w kodzie trzeba zmienić
-
krycha88
Nie ma to znaczenia co tam wstawisz. Wg mnie powinieneś ustawić pamiętaj stan po restarcie. Bo z tego co pamiętam to warunkowanie nie zadziała przy pierwszym starcie, dopiero przy zmianie stanu.Pico wrote: Tue Aug 23, 2022 10:58 am Edit