Instalacja PV - załączanie grzałki przy spełnionym warunku

klimasstudio

Witam, szwagier chce żeby grzałka w zasobniku ciepłej wody włączała się tylko wtedy kiedy instalacja produkuje zakładając np. 2,5 kW.

Z racji że nie mam PV i nie mam doświadczenia w PV pytanie kieruje do Was najlepszych forumowych wyjadaczy SUPLI. Jak ten temat najlepiej ugryźć.

Jakie elementy potrzebuję gotowe lub DIY ;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli warunek ma być zależnie od mocy produkowanej przez PV, to potrzeba jakiejś integracji, która wrzuci dane z falownika do Supli (tak aby było widać ile produkuje PV).
Jeśli warunek ma być zależny od mocy oddawanej do sieci (czyli produkcja PV - autokonsumpcja), to potrzebny jest pomiar w miejscu licznika - czyli albo jakaś integracja czytająca dane z licznika dostawcy energii, albo np. MEW-01.

Następnie dodajesz sobie warunek w skrypach (scripts.supla.io) i wszystko działa ;). Ja mam u siebie dwie sceny - jedna włączająca grzałkę, inna wyłączająca.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
gbcolin

Ja mam podobnie ale nie szedłem w kierunku mocy, tylko naddatku napięcia na akumulatorach. Wtedy jesli napięcie np 58v (aku 48v) wtedy wykonujesz scene na przekaźniku. I tu podpowiem przekaźnik - ssr 40da podpiety pod przekaźnik na suplowym woltomierzu - koledzy dopowiedzą za chwilę na pewno.

Scena druga jeśli napięcie na aku spadnie do zadanej wartości to wtedy wyłącza przekaźnik.

Rozwiązanie ma prawo działania bo jeżeli instalacja jest obciążona a pv dobrane bez zbytniego naddatku ponad zapotrzebowanie to wtedy napięcie wzrasta tylko w przypadku nieodebrania energii. Tą energię można spożytkować w taki sposób jaki opisałeś.
Nie atakuję projektu Supli ;)

Return to “Pomoc”