Witam,
Mam pytanie odnośnie kontaktronu DW2 od Sonoffa, z tego co przeszukałem wątki na forum nie da się ich "osuplować"?
Jeśli to prawda to w związku z tym chciałbym się dowiedzieć o możliwie najłatwiejszy sposób na uzyskanie statusu otwarcia/zamknięcia bramy, posiadam sonoffa basic z wgranym softem Supli, znalazłem czujnik radiowy kontaktornowy RCK-21 od Zamela, podejrzewam że oba powinny współgrać razem?
Nie mniej RCK-21 jest relatywnie drogi (>160 zł vs ~20 zł od Sonoffa) czy jest jakaś tańsza alternatywa, która pozwoli mi to spiąć w taki sposób żebym otrzymywał info o otwarciu/zamknięciu i żeby było wszystko dostępne pod aplikacją Supli? (sterownik SBW-02 już jest podłączony)
Konaktron Sonoff DW2 i Supla
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jeśli masz już podłączony SBW-02 to podłącz do niego kontaktron. No chyba że ten SBW nie jest przy napędzie i nie masz już wolnych przewodów. Ale w takim przypadku zastosowanie Sonoffa SV nic Ci nie da. Nie powiążesz kontaktronu z Sonoffa z bramą.
Tekst wyróżniony kolorem jest nieaktualny.
Tekst wyróżniony kolorem jest nieaktualny.
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Aug 31, 2022 11:52 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Skąd takie podejrzenie?Lachon wrote: Wed Aug 31, 2022 11:21 am posiadam sonoffa basic z wgranym softem Supli, znalazłem czujnik radiowy kontaktornowy RCK-21 od Zamela, podejrzewam że oba powinny współgrać razem?
Wyłącznie produkty Zamela oznaczone nazwą "Supla" współpracują z Suplą. RCK jest z systemu Exta i one nie współpracują z Suplą, a tym bardziej z Sonoffem.
Najprościej jest podłączyć kontaktron na przewodach (np. Satel B3) do SBWLachon wrote: Wed Aug 31, 2022 11:21 am Nie mniej RCK-21 jest relatywnie drogi (>160 zł vs ~20 zł od Sonoffa) czy jest jakaś tańsza alternatywa, która pozwoli mi to spiąć w taki sposób żebym otrzymywał info o otwarciu/zamknięciu i żeby było wszystko dostępne pod aplikacją Supli? (sterownik SBW-02 już jest podłączony)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
W Supla Cloud można powiązać dowolny sensor z bramą. Nie muszą one być na tym samym urządzeniu.Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 31, 2022 11:43 am Ale w takim przypadku zastosowanie Sonoffa SV nic Ci nie da. Nie powiążesz kontaktronu z Sonoffa z bramą.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lachon
dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi 
Rzeczywiście chyba najbardziej oczywiste jest podłączenie kontraktonu do SBW
Ostatnie pytanie ile można ich podłączyć? czy wystarczy na oba kanały (brama wjazdowa i brama garażowa?)
Sterownik na szczęście jest przy napędzie, gorzej z bramą garażową, ale być może uda się jakoś schować kable między kostką, jeśli ich długość jest wystarczająca do pokrycia odległości między napędem, a bramą garażową (około 4 metrów?)
Rzeczywiście chyba najbardziej oczywiste jest podłączenie kontraktonu do SBW
Ostatnie pytanie ile można ich podłączyć? czy wystarczy na oba kanały (brama wjazdowa i brama garażowa?)
Sterownik na szczęście jest przy napędzie, gorzej z bramą garażową, ale być może uda się jakoś schować kable między kostką, jeśli ich długość jest wystarczająca do pokrycia odległości między napędem, a bramą garażową (około 4 metrów?)
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Do SBW-02 możesz podłączyć dwa kontaktrony. Do wejść IN1 i IN2. Także będziesz miał stan otwarcia bramy wjazdowej i bramy garażowej. 4 metry przewodu to nie problem.
Pierwszy kontaktron podłączasz do A1 i IN1, drugi do A1 i IN2.
Pierwszy kontaktron podłączasz do A1 i IN1, drugi do A1 i IN2.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak