Code: Select all
{{ state(XX).stan == 0 }}Wyzwalacz i warunek wykonania powinny być takie sameMam "czujnik temperatury" w apce który pokazuje "0" jeśli pralka się wyłączyła(skończyła pranie), oraz pokazuje coś powyżej zera jeśli pralka pracuje.
Code: Select all
{{ state(xxxx).temperature == 0 }}
@klew wpisanie takiego warunku i w wyzwalacz i w warunek nie działa. Nie wysyła powiadomień w ogóle.fracz wrote: Sat Sep 03, 2022 9:43 am Przez "stan" miałem na myśli odwołanie się do pola, które tam jest. Nie doczytałem jaka to funkcja, teraz widzę.
Wyzwalacz i warunek wykonania powinny być takie sameMam "czujnik temperatury" w apce który pokazuje "0" jeśli pralka się wyłączyła(skończyła pranie), oraz pokazuje coś powyżej zera jeśli pralka pracuje.
Można to przetłumaczyć jako: wykonaj scenę za każdym razem gdy pralka zacznie lub skończy prać, ale wyślij powiadomienie tylko kiedy skończyła.Code: Select all
{{ state(xxxx).temperature == 0 }}
Dużo bardziej by było intuicyjnie, jakbyś zamiast "termometru" udawał np. czujnik otwarcia. Stan hi=1 to pierze a hi=0 - nie.
Sprawdziłem to u siebie i sceny w skryptach odpalają się poprawnie przy takim warunku i wyzwalaczu. Jedyne co zauważyłem, to jakieś 20-30 s opóźnienia zanim całość ruszy. Ważne jest więc aby wartość temperatury nie zmieniała się za szybkoSOYER wrote: Wed Sep 07, 2022 5:58 pm Serio nikt nie wie dlaczego supla scripts tak się zachowuje. Może w takim razie jakiś pomysł jak obejść tego buga. Jakieś dodatkowe kanały wirtualne?