witam
ma ktoś pomysł jak podłączyć się do takiego domofonu:
https://allegro.pl/oferta/orno-domofon- ... 0817500866
żeby przychodziło powiadomienie kiedy ktoś dzwoni na domofon?
domofon+ pushover
-
Adamo28
Sam unifon nie wygląda jak by miał dodatkowe wyjście do jakiejkolwiek sygnalizacji. Podpięcie się pod sam przycisk o ile jest na to miejsce z dwoma przewodami (najlepiej gdyby była zachowana separacja, jeśli przycisk ma dodatkowe parę styków które można wykorzystać) i potem to już z górki dwa przewody do esp, GG i do przodu. Jeśli nie masz możliwość bo np nie masz 2 wolnych żył pomiędzy dzwonkiem a unifonem to alpejskie kombinację z podebraniem sygnału z głośniczka do wysterowania układu na tranzystorze do uruchomienia pushovera ale szczerze to bez przekonania. Sam Unifon nie ma na sobie żadnego leda sygnalizującego dzwonienie ? Bo po zdjęciach nic takiego nie widze, a było by dużo łatwiej niż z głośniczkiem.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja też kiedyś myślałem o powiadomieniu ale z drugiej strony co da samo powiadomienie jak nadal nie będę mógł odebrać przez tel. i porozmawiać z osobą przed furtką. Idealnym rozwiązaniem było by przechwycenie dźwięku i obrazu.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Zibi
Ja robiłem powiadomienie sygnał przechwycilem z diody na domofonie, żeby nie bawić się w kable to umieściłem małe radio 433 i sygnał leci do wemosa i daje powiadomienie. Potem poszedłem dalej i zrobiłem muzykę na głośnik w domu bo te melodyjki domofonu mnie irytowały jak domofon dzwoni to gra muzyka mp3
Na koniec poszło zdalne otwieranie domofonu ze skrótu na tel nie było łatwo bo mieszkam w bloku i mam domofon cyfrowy ale nie ma rzeczy nie możliwych
Przechwycenie obrazu i dźwięku też zrobiłem. Na malinie pod dzwonek drzwi jak ktoś będzie stał pod drzwiami to jest możliwość komunikacji głosowej i kamerowania za pomocą telegrama. Często jak kurier stoi pod drzwiami to teraz będę mógł komunikowac się z nim, żeby paczkę zostawił u sąsiada emeryt to często jest w domu.
Na koniec poszło zdalne otwieranie domofonu ze skrótu na tel nie było łatwo bo mieszkam w bloku i mam domofon cyfrowy ale nie ma rzeczy nie możliwych
Przechwycenie obrazu i dźwięku też zrobiłem. Na malinie pod dzwonek drzwi jak ktoś będzie stał pod drzwiami to jest możliwość komunikacji głosowej i kamerowania za pomocą telegrama. Często jak kurier stoi pod drzwiami to teraz będę mógł komunikowac się z nim, żeby paczkę zostawił u sąsiada emeryt to często jest w domu.