Załączanie zasilania Sterownika RGBW

ic3ek

Cześć koledzy.

Mam pytanie do was jak rozwiązać pewną sytuacje.

Otóż sprawa wyglada następująco.

Mam Sterownik RGBW oparty na NodeMcu . No i oczywiście wszystko działa tak jak należy. Podłaczone wszystkie kanały przez mossfety , ładnie sieściemniają i rozjaśniają ,ale ..

Całe urządzenie jest zamontowane jest na suficie gdzie , zasilanie na urządzenie jest podawane dopiero z włacznika światła.
I tu robi sie problem. Podczas załączenia włacznika od światła na urzączenie podawane jest napięcie 12V przez 7805 , i przez chwile powstaje stan nieustalony na mosffetach. Chciałbym to zlikwidować tylko nie mam pomysłu jak to zrobić.
Wszystko zasilane jest z jednego trafo 12V diody i urządzenie.

Opisze prościej -> Włączam światło leci 230v na zasilacz , zasilacz startuje , zasila urządzenie oraz diody , i w momęcie gdy załączam to napięcie to mosfety sa otwarte 100% , czyli powstaje rozbłysk diód na maxa, po czym NodeMcu startuje i daje PWM na mosfety i wszystko wraca do ustalonego stanu wczesniej "czyli np 50% wypełnienia".

Chciałbym zlikwidować efekt rozbłysku początkowego , jak tego dokonać najlepiej ???

Nie chce zmieniać rozwiązania , że ma być na stałe podłaczone do prądu . Chce pozostawić opcje załączania z przycisku, nie chce też dokładać przycisku do sterowania tym , bo urządzenie ma być odłaczone z sieci , jeśli nie jest urzywane.

Myślałem też o dodaniu dodatkowego przekaźnika który będzie sie załączal z chwilowym opóźnieniem , ale nie wiem czy istnieje taka możliwoś w GG , bo nigdzie nie widziałem takiej opcji . Jest tylko możliwość wybrania stanu po właczeniu urządzenia.

Nie mam pomysłu jak to rozwiązać , bo bardzo mnie to irytuje, wiec proszę was o pomoc.
Patryk

W/g mnie ( choć mogę się mylić ) jedynym rozwiązaniem jest zmiana modułu na taki, który podczas podania napięcia nie ma rozbłysków.
Np na taki:
viewtopic.php?t=8943
Duch__
Been thanked: 6 times

Ciekawe. Ja mam nodemcu w lampie z mosfetem w roli ściemniacza i nie mam tego efektu. Wgrane jest GG z włączoną opcją, po resecie włącz.

W drugim module na wemos to samo.

W obu przypadkach odcinam 230V przez włącznik na ścianie.
Pod które piny podłączyłeś mosfety?
ic3ek

Cześć .

Piny w NOdeMCu to D5-D6-D7-D1 tu są podłaczone mosfety .

Mam podłaczone IRFB3207 , zapas mocy spory, ale takie miałem więć założyłem, Niby Vgth ma max 4V , ale nie chciały sie otwożyć do konca przy zastosowaniu "od d5 przez 220R do bramki mosfeta, a bramka podciągnieta przez 1kR do plusa zasilania" bez podciagnięcia nie chciały sie mosfety otwożyć do końca

I teraz tak analizując to chyba widze sam swój bład , powinno byc 1kR tylko do bramki bez podciągania do plusa, a rozbłysk pojawia sie raczej prze 1kR podciągające do +

Opisz jak masz u siebie to podłączone , wyjdzie szydło z worka co ja mam żle podłaczone.
Hrumque

ic3ek wrote: Wed Sep 07, 2022 9:33 am Cześć .

Piny w NOdeMCu to D5-D6-D7-D1 tu są podłaczone mosfety .

Mam podłaczone IRFB3207 , zapas mocy spory, ale takie miałem więć założyłem, Niby Vgth ma max 4V , ale nie chciały sie otwożyć do konca przy zastosowaniu "od d5 przez 220R do bramki mosfeta, a bramka podciągnieta przez 1kR do plusa zasilania" bez podciagnięcia nie chciały sie mosfety otwożyć do końca

I teraz tak analizując to chyba widze sam swój bład , powinno byc 1kR tylko do bramki bez podciągania do plusa, a rozbłysk pojawia sie raczej prze 1kR podciągające do +

Opisz jak masz u siebie to podłączone , wyjdzie szydło z worka co ja mam żle podłaczone.
Nie wiem jakiej realnej mocy do regulacji potrzebujesz - ale ja stosuje masowo takie płytki mosfetów:
https://pl.aliexpress.com/item/32803005422.html
Image
siedzi tam D4184 https://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet- ... D4184.html i przy 3.3v daje radę sterować przy prądzie 8-10A będąc całkowicie zimnym - czyli jest ok.
ic3ek

Hm.

U Majfrendów znajdziesz wszystko , powiem że cena za urządzonko na dobrym poziomie , i faktycznie proste rozwiązanie. :D

Poradziłem sobie z problemem rozbłysku , zastosowałem inne tranzystory, które miały otwarcie bramiki na poziomie 3,5V i teraz faktycznie nie ma rozbłysku przy próbie włączania zasilania.

Dzieki za wszelkie informacje.

Return to “Ogólna dyskusja”