Obrotomierz
-
Arghatell
Witam...i szukam ale nie znalazłem. Czy jest gdzieś rozwiązanie implementujące licznik obrotów?...bo by się przydało. Kombinuję ostatnio z wiatrakiem na działce, gdzie szukałem rozwiązań dla watomierza DC 12V ale jakoś sobie poradziłem, rozbijając to na woltomierz/amperomierz. Proteza ale działa. Przydałby się jednak jeszcze licznik obrotów. Ktoś, coś?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jest licznik impulsów lub ewentualnie licznik prędkości wiatru w stacji pogodowej który również działa na zasadzie impulsu.Arghatell wrote: Thu Sep 08, 2022 7:36 pm Witam...i szukam ale nie znalazłem. Czy jest gdzieś rozwiązanie implementujące licznik obrotów?...bo by się przydało. Kombinuję ostatnio z wiatrakiem na działce, gdzie szukałem rozwiązań dla watomierza DC 12V ale jakoś sobie poradziłem, rozbijając to na woltomierz/amperomierz. Proteza ale działa. Przydałby się jednak jeszcze licznik obrotów. Ktoś, coś?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Hrumque
Licznik impulsów na ESP jest mocno ograniczony z szybkością tych impulsówPietras81 wrote: Fri Sep 09, 2022 8:27 amJest licznik impulsów lub ewentualnie licznik prędkości wiatru w stacji pogodowej który również działa na zasadzie impulsu.Arghatell wrote: Thu Sep 08, 2022 7:36 pm Witam...i szukam ale nie znalazłem. Czy jest gdzieś rozwiązanie implementujące licznik obrotów?...bo by się przydało. Kombinuję ostatnio z wiatrakiem na działce, gdzie szukałem rozwiązań dla watomierza DC 12V ale jakoś sobie poradziłem, rozbijając to na woltomierz/amperomierz. Proteza ale działa. Przydałby się jednak jeszcze licznik obrotów. Ktoś, coś?
-
Arghatell
Widziałem ale albo nie umiem albo nie wiem gdzie doczytać w zakresie ustawień tak, aby działało to jako licznik obrotów. Oczywiście jakoś skalowalny w sensie obr/min ze skalą powiedzmy do 300 obr/min (imp/min) bo dobrać czujnik to pikuś. Próbowałem użyć licznika impulsów lecz nie wiem gdzie doczytać (z tego co wiem) na jakie impulsy reaguje ESP/ilość/s chociaż generalnie szukam ilość/min, tak jak to jest w obrotomierzu. Ilość impulsów na sekundę nie będzie dla mnie rozwiązaniem.Pietras81 wrote: Fri Sep 09, 2022 8:27 am
Jest licznik impulsów lub ewentualnie licznik prędkości wiatru w stacji pogodowej który również działa na zasadzie impulsu.
-
Hrumque
Zamelowy LIW-01 licznik impulsów jest dostosowany do normy EN62053-31 "do zliczania impulsów z liczników energii/wody/gazu itp" - a tam jest w specyfikacji czas jednego okresu minimalnie 50ms (20+30ms) czyli 20Hz czyli 1200rpmArghatell wrote: Fri Sep 09, 2022 10:46 amWidziałem ale albo nie umiem albo nie wiem gdzie doczytać w zakresie ustawień tak, aby działało to jako licznik obrotów. Oczywiście jakoś skalowalny w sensie obr/min ze skalą powiedzmy do 300 obr/min (imp/min) bo dobrać czujnik to pikuś. Próbowałem użyć licznika impulsów lecz nie wiem gdzie doczytać (z tego co wiem) na jakie impulsy reaguje ESP/ilość/s chociaż generalnie szukam ilość/min, tak jak to jest w obrotomierzu. Ilość impulsów na sekundę nie będzie dla mnie rozwiązaniem.Pietras81 wrote: Fri Sep 09, 2022 8:27 am
Jest licznik impulsów lub ewentualnie licznik prędkości wiatru w stacji pogodowej który również działa na zasadzie impulsu.
RACZEJ bym widział tu rozwiązanie proste a znane od lat - przetwornik częstotliwość (okres) na napięcie - i zwykły pomiar analogowy.
Jak dasz impulsy prostokątne, z częstoltiowścią taką jak obroty, o stałym napięciu - na filtr górnoprzepustowy (a potem - prostownik), daaaleko od jego częstotliwości granicznej - to napięcie wyjściowe będzie liniowo proporcjonalne do obrotów.
W srócie - Obrotomierz Analogowy:

A to już wprost na pin A0 układu ESP, włączone pomiary Analog w GG builderze, ustawione skalowanie do obrotów - i masz gotowy obrotomierz... (jak robiłeś amperomierz i woltomierz, to ogarniesz)
-
Arghatell
Czyli musiałbym udziwnić proste 1/0 żeby mi pykło :/Hrumque wrote: Fri Sep 09, 2022 4:16 pm
Zamelowy LIW-01 licznik impulsów jest dostosowany do normy EN62053-31 "do zliczania impulsów z liczników energii/wody/gazu itp" - a tam jest w specyfikacji czas jednego okresu minimalnie 50ms (20+30ms) czyli 20Hz czyli 1200rpm
No właśnie nie chcę analogu bo mam tylko jedno wejście analogowe, już zajęte na Wemosie i "wincyj" to zaczynają być "schody" a następne wemosy to drenaż akumulatora. Mógłbym użyć ESP32 (6 wejść), co kiedyś pewnie nastąpi ale generalnie nie chciałbym mieć kombinacji analogu akurat tutaj i jeszcze nie wiem jak GG się pod tym zachowa w sensie użycia tylu wejść analogowych (jeszcze nie próbowałem). Inna sprawa, to jestem na etapie/poziomie GG Buildera i raczej nie doskrobię sobie kompilacji sam, bo w programowaniu na dzień dzisiejszy nie ogarniam :/ I tak, że mi w ogóle wyszło to co chciałem w oparciu o GG lecz GG nie za bardzo wspiera rozbudowę GPIO jako analogów więc dokonałem udziwnień w oparciu o wejście termistora i mam tam...amperomierz na kanale termometru. Nawet ładnie działa. Poprzednio miałem go na kanale wilgotnościomierza (analog) ale zapis historii/stanu co 10min był w tym przypadku nieczytelny bo nie logował podmuchów wiatru i wykres potrafił być pusty.Hrumque wrote: Fri Sep 09, 2022 4:16 pm
RACZEJ bym widział tu rozwiązanie proste a znane od lat - przetwornik częstotliwość (okres) na napięcie - i zwykły pomiar analogowy.
-
Arghatell
Miałem chwilę czasu i poklikałem. Generalnie idzie ustawić ten licznik, żeby zliczał pojedyncze "obroty" i działa. Problemem jest, że on liczy te obroty w sensie, że dodaje i tyleHrumque wrote: Fri Sep 09, 2022 9:45 amLicznik impulsów na ESP jest mocno ograniczony z szybkością tych impulsówPietras81 wrote: Fri Sep 09, 2022 8:27 amJest licznik impulsów lub ewentualnie licznik prędkości wiatru w stacji pogodowej który również działa na zasadzie impulsu.Arghatell wrote: Thu Sep 08, 2022 7:36 pm Witam...i szukam ale nie znalazłem. Czy jest gdzieś rozwiązanie implementujące licznik obrotów?...bo by się przydało. Kombinuję ostatnio z wiatrakiem na działce, gdzie szukałem rozwiązań dla watomierza DC 12V ale jakoś sobie poradziłem, rozbijając to na woltomierz/amperomierz. Proteza ale działa. Przydałby się jednak jeszcze licznik obrotów. Ktoś, coś?