Od ponad roku używam do pomiaru w Off-Gridzie gniazdek Gosund z Suplą z których funkcjonalności jestem bardzo zadowolony.
Jedno z gniazdek znakomicie sprawdza się do pomiaru bezpośrednio za inwerterem dzięki czemu na bieżąco widzę jaką mam autokonsumpcję.
O ile Flashowanie tych gniazdek to praktyczny banał, to już schemat jest trochę bardziej zagadkowy i do dzisiaj się zbytnio nad nim nie skupiałem.
Od miesiąca jednak poszukuję opcji pomiaru niskobudżetowego dla systemu paneli podłączonych do instalacji CWU, gdzie początkowo padło na Arduino jako MPPT z wyjściem impulsowym o zużyciu energii dla Supla Pulse Counter, którego również używam dla podlicznika i liczników wody.
Nie chcę kupować pseudo inwerterów do grzałek za grube pieniądze, ponieważ praktycznie za darmo potrafię zbudować regulator napięciowy jaki mi w zupełności wystarczy, a zależy mi na tym by system działał i nie zwracał się przez wieki
A więc moje pytanie brzmi:
Czy zastanawiał się ktoś czy istnieje możliwość wykorzystania gniazdek po przeróbce do pomiaru prądu stałego o napięciu powiedzmy 200VDC?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję