Pytania odnośnie projektu

user

Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym podziękować autorom za pomysł i udostępnienie publiczne projektu. Sam się interesowałem tematem jednak z braku wiedzy i czasu szło mi to bardzo wolno.

Mam kilka pytań odnośnie projektu:

1. Czemu akurat Wifi (2,4 GHz)? Wydaje mi się ze ta częstotliwość jest dość mocno "zatłoczona". Dużo osób ma w domu routery i mikrofalówki. Zastanawiam się, czy nie będzie problemu z zakłóceniami np w bloku.
2. Czy są w planach inne częstotliwości np. 433 MHz. Mniejsza przepustowość, ale większy zasięg i wydaje mi się, że mniej zakłóceń.
3. Czy są w planach połączenia kablowe (np. z wykorzystaniem ENC28J60 i mikrokontrolera Atmega)?

Pozdrawiam,
Piotrek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Witam.

1. Chcielibyśmy dotrzeć z projektem do jak największej grupy użytkowników, również tych, którzy nie są profesjonalistami ale potrafią np podłączyć i uruchomić Raspberry. 2,4 Ghz już dzisiaj ma chyba każdy w domu i nie brzmi to dla zwykłego użytkownika jak "tajemna" częstotliwość tylko po prostu domowa sieć WiFi. W związku z powyższym uznaliśmy, że łatwiej będzie przybliżyć temat potencjalnemu użytkownikowi opierając rozwiązanie o popularne i znane platformy takie jak Raspberry PI, Arduino czy (trochę bardziej skomplikowane w uruchomieniu) ESP 8266, niż budując rozwiązanie w oparciu o podzespoły/sprzęt, który dla wielu może kojarzyć się z "czarną magią".

2 i 3. Nie wykluczamy dalszego rozwoju w kierunku innych częstotliwości / innej infrastruktury. Oprogramowanie dla urządzeń wykonawczych napisane celowo jest w C, a sam protokół jest uproszczony do minimum tak aby sterowanie odbywało się jak najmniejszym kosztem. Postaramy się też przygotować wersję dla Atmegi z pominięciem bibliotek Arduino, ale to dopiero po tym jak już na same Arduino opublikujemy przykładowe oprogramowanie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”