Proste i szybkie otwieranie bramy
-
rdfilozof
Zamiast "pruć" deskę rozdzielczą w samochodzie, nie lepiej zastosować link bezpośredni przez IFTTT albo Automate, w połączeniu z lokalizacją w telefonie ?
-
Hrumque
Skoro masz smarftona, który ma internet, to PO CO wemos i cały ten szajs, jak jeden directLink (utworzony i zapisany jako link przycisk na ekranie tego telefonu) - zrobi to samo.Kamil Ból wrote: Tue Sep 13, 2022 9:58 pm Myślałem jeszcze o starym smartfonie wpiętym cały czas do ładowarki i rozsyłającym wifi w samochodz
-
Kamil Ból
Możliwe że zostawię tam telefon na stałe ale nie wiem jak to będzie się sprawować zimą. Hehe nie mam zamiaru czegokolwiek pruć a Automate czy inny IFTTT i tak wymaga użycia telefonu co jest nie wygodne bo telefon trzeba odblokować i takie tam. Lokalizacja była by ok lecz nie zawsze jest włączona bo rżnie baterie. Piloty mam ale one mają krótkie zasięgi i muszę czekać jak brama się otwiera. Zależy mi na czyś mega prostym w obsłudze a dzięki GG Jest to proste i możliwe do wykonania 
Witam,
utworzyłem właśnie Link bezpośredni #1 do Kanały > Otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej i wklejam sobie do przegladarki link open, close i dostaję takie info:
Link nie pozwala na wykonanie tej akcji
Sprawdź wywołany link bezpośredni i spróbuj ponownie.
Stronę z utworzonym linkiem już zamknąłem, ale linki mam zapisane poprawnie na kompie. Co teraz z tym zrobić?
Już chyba działa, zapisany był tylko odczyt.
utworzyłem właśnie Link bezpośredni #1 do Kanały > Otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej i wklejam sobie do przegladarki link open, close i dostaję takie info:
Link nie pozwala na wykonanie tej akcji
Sprawdź wywołany link bezpośredni i spróbuj ponownie.
Stronę z utworzonym linkiem już zamknąłem, ale linki mam zapisane poprawnie na kompie. Co teraz z tym zrobić?
Już chyba działa, zapisany był tylko odczyt.
Najprostszym otwieraniem bramy jest otwieranie głosowe.
Wystarczy mieć na smartfonie zainstalowaną apkę Google Home i dopisać do niej urządzenie Supla (powiązać z apką supla) i wtedy można otwierać i zamykać bramę głosowo. Po uruchomieniu Asystenta Google (OK Google albo HEY Google), wystarczy powiedzieć "otwórz bramę" lub "zamknij bramę", nie działa polecenie "otwórz furtkę" lub podobne. Jeszcze do tego nie doszedłem, jakiego polecenia musiałbym użyć, żeby otwierać tylko funkcję furtki w bramie. Działa też polecenie "OK Google, sprawdź czy brama jest zamknięta" (otwarta). Odpowiedź Asystenta Google: "Urządzenie Gate operation jest zamknięte.". Może ktoś tutaj dopisać, jakie polecenia głosowe jeszcze mogę stosować dla urządzenia Zamela, a właściwie dla Asystenta Google, żeby z Suplą współpracował?
Nie trzeba grzebać w telefonie, np. podczas jazdy samochodem, wystarczy go tylko odblokować odciskiem palca i wydać polecenia głosowe.
Wystarczy mieć na smartfonie zainstalowaną apkę Google Home i dopisać do niej urządzenie Supla (powiązać z apką supla) i wtedy można otwierać i zamykać bramę głosowo. Po uruchomieniu Asystenta Google (OK Google albo HEY Google), wystarczy powiedzieć "otwórz bramę" lub "zamknij bramę", nie działa polecenie "otwórz furtkę" lub podobne. Jeszcze do tego nie doszedłem, jakiego polecenia musiałbym użyć, żeby otwierać tylko funkcję furtki w bramie. Działa też polecenie "OK Google, sprawdź czy brama jest zamknięta" (otwarta). Odpowiedź Asystenta Google: "Urządzenie Gate operation jest zamknięte.". Może ktoś tutaj dopisać, jakie polecenia głosowe jeszcze mogę stosować dla urządzenia Zamela, a właściwie dla Asystenta Google, żeby z Suplą współpracował?
Nie trzeba grzebać w telefonie, np. podczas jazdy samochodem, wystarczy go tylko odblokować odciskiem palca i wydać polecenia głosowe.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Można nazwać "Garaż" i powiedzieć, OK, Google, otwórz Garaż". Minusem jest styl odpowiedzi "Otwieram urządzenie Garaż do stu procent" (chociaż czasami odpowiada po angielsku ... ale za to z typowym polskim akcentem szkolnym, nie wiem jak to ogarnelipzygmunt wrote: Fri Nov 03, 2023 3:44 pm Włącz integrację z Google Home. Nazwij kanał "Gate" i możesz mówić: Hey Google open the gate.
"Polacy nie gęsi ....."
YoMan
No właśnie u mnie odpowiada z tą wstawką w angielskim z polskim akcentem. Ja mówię "otwórz/zamknij bramę", a asystent Google odpowiada, "ok, zamykam urządzenie gate operation". To głupio jakoś.YoMan wrote: Fri Nov 03, 2023 4:46 pm Można nazwać "Garaż" i powiedzieć, OK, Google, otwórz Garaż". Minusem jest styl odpowiedzi "Otwieram urządzenie Garaż do stu procent" (chociaż czasami odpowiada po angielsku ... ale za to z typowym polskim akcentem szkolnym, nie wiem jak to ogarneli![]()
![]()
)
"Polacy nie gęsi ....."

Ok, zmieniłem nazwę urządzenia na brama i odpowiada w całości po polsku, "zamykam urządzenie brama".
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ja mówię o czymś innym. Kilkanaście razy otworzył ale odpowiedział po angielsku że nie zna takiego urządzenia. I ten angielski był jakby powiedziany przez Andrzeja D. miłościwie nam panującego. Ale wszytko po angielskuJaroni wrote: Fri Nov 03, 2023 11:07 pm No właśnie u mnie odpowiada z tą wstawką w angielskim z polskim akcentem. Ja mówię "otwórz/zamknij bramę", a asystent Google odpowiada, "ok, zamykam urządzenie gate operation". To głupio jakoś.
YoMan