głowica termostatyczna

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Wiem że temat był wielokrotnie przerabiany na tym forum ale w obliczu nadchodzącej zimy jest on chyba dosyć gorący ;-)

Czy ktoś może polecić sprawdzone głowice termostatyczne ze sterowaniem bateryjnym (ew. 12/24V) które można by samodzielnie osuplować?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Duch__
Been thanked: 6 times

SALUS. Przewodowe. Wersje na 230V (posiadam) i na 24V AC.
flowerek

Duch__ wrote: Fri Sep 16, 2022 2:58 pm SALUS. Przewodowe. Wersje na 230V (posiadam) i na 24V AC.
rozumiem, że zawory termoelektryczne (SALUS T30NC230 lub T30NC24) założyłeś na kaloryfer. kablem podłączyłeś do jakiegoś ESP z Suplą i sterujesz poprzez skrypty z innego esp który mierzy temperaturę w pomieszczeniu (termostat @fracz) ?

gdzieś widziałem takie rozwiązanie z przewodami do kaloryferów i głowicami od podłogówki. chyba nie o to chodziło pytającemu :)
ja osobiście jeśli już użyłbym jednak 24V do stalowych kaloryferów !!

spora wada tego rozwiązania jest taka, że te zawory mają tylko 2 stany całkowicie zamknięty i całkowicie otwarty. efekt jest taki, ze gorący czynnik pełną przepływnością zasila kaloryfer powodując jego bardzo mocne rozgrzanie a nastepnie wychłodzenie. temperatura w pomieszczeniu pływa, słabej jakości grzejniki przy wysokiej temperaturze zasilania hałasują itp.

niestety nie ma rozwiązania na SUPLI. Mam nadzieje że ten stan nie potrwa już długo :)

tymczasem polecam rozwiązania zaproponowane przez w/w firmę, mają przemyślane i sprawdzone rozwiązania oparte o głowice TRV10RFM
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Duch__
Been thanked: 6 times

Mam swój autorski termostat oparty o esp i arduino bez udziału supli. Na obecną chwilę steruję stanami zaworów poprzez przekaźniki. Siłowniki są całkowicie bezgłośne. Czas pełnego otwarcia siłownika od momentu podania zasilania to około 2 minuty. Tyle samo czasu siłownik zamyka się. Poziom otwarcia siłownika można regulować przez cykliczne podawanie zasilania poprzez pwm. Planuję tej zimy przejść na takie sterowanie właśnie by lepiej regulować temperaturę w pokojach.

Return to “Ogólna dyskusja”