Wykorzystanie dodatkowych pinów ESP8266-01
-
adikb
Przeglądając dokumentację chipu, trafiłem na opis pinów samego SoCa i wygląda na to, że nasze ESP-01 mają tak naprawdę cztery piny GPIO które można wykorzystać podczas normalnej pracy. Dwa standardowe GPIO0 oraz GPIO2 oraz piny RX i TX które podczas normalnej pracy są wykorzystywane jako piny odpowiednio GPIO1 i GPIO3. Mając dwa dodatkowe piny można pokusić się o stworzenie sterownika np do rolet z wyłącznikami krańcowymi. Sterowanie silnikiem DC niestety zużywa dwa piny GPIO i tak samo dwie krańcówki (pozycja otwarta i zamknięta).
-
maghost
A na jaki pin poszedłby wtedy przycisk konfiguracyjny?
Najwieksza wada ESP-01, to taka, gdzie występuje na chwile stan wysoki po utracie zasięgu na GPIO0 (przynajmniej wersja socket). Nie mówiąc o utracie zasilania gdzie trzeba odłączać masę z GPIO0.
Moje wnioski są takie, że najlepiej sie sprawdza do pomiaru temperatury, ew. gate na RXie.
Mozna byłoby się pokusić o krańcówki ale to raczej na ESP12 i raczej w przyszlosci...
Najwieksza wada ESP-01, to taka, gdzie występuje na chwile stan wysoki po utracie zasięgu na GPIO0 (przynajmniej wersja socket). Nie mówiąc o utracie zasilania gdzie trzeba odłączać masę z GPIO0.
Moje wnioski są takie, że najlepiej sie sprawdza do pomiaru temperatury, ew. gate na RXie.
Mozna byłoby się pokusić o krańcówki ale to raczej na ESP12 i raczej w przyszlosci...
-
slawek
Powtórzę się, ale dla zawziętych jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie dodatkowych gpio w esp-01:
http://esp8266.ru/esp8266-esp-01-hacked/
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
0xFF
To należy raczej traktować w kategorii ciekawostek.slawek wrote:Powtórzę się, ale dla zawziętych jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie dodatkowych gpio w esp-01:
-
wojtas567
Może i to jest ciekawe tylko po co tak sobie utrudniać życie, 12-tka kosztuje praktycznie tyle samoslawek wrote:wykorzystanie dodatkowych gpio w esp-01:
Ja też myślałem, że 01 będzie łatwiej podłączyć dopóki nie przyszły mi 12F wczoraj udało mi się ją nawet na uniwersalnej płytce podłączyć
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
vcompl
- potwierdzam na bazie moich testów.Moje wnioski są takie, że najlepiej sie sprawdza do pomiaru temperatury, ew. gate na RXie.
Choć patrząc od strony zasilania zauważam, że ESP-01 ciągnie z termometrem DS18B20 praktycznie cały czas 1.2W. To więcej niż przy ESP-12 , który potrafi schodzić do poziomu 0.5W na dłuższe okresy. (firmware dla 01 i 12 z SUPLA).
Tak wiec koncepcja małego termometru zasilanego z Li-Pol ok 1000mAh + panel słoneczny ok 1W - 1.5 W (zestaw w rozsądnej cenie) nie udaje się dla ESP-01.
Moja specyfiką jest konieczność wyniesienia tych pomiarów temp poza dom i zasięg sieci energetycznej.
Może ktoś inny miałby lepszy patent na zasilanie?
-
0xFF
Jak masz RPi3, to może termometr na BLE.vcompl wrote: Moja specyfiką jest konieczność wyniesienia tych pomiarów temp poza dom i zasięg sieci energetycznej.
Może ktoś inny miałby lepszy patent na zasilanie?
Albo sensor ze stacji pogody i dekodowanie tunerem USB DVB-T (RTL-SDR) na RPI.
Wtedy okres pracy liczysz w miesiącach.
-
vcompl
- tak muszę się zabrać za to ale nie dla pozyskania pomiarów tylko pozyskania / zunifikowania danych z róznych sensorów.Albo sensor ze stacji pogody i dekodowanie tunerem USB DVB-T (RTL-SDR) na RPI.
Mam stację, która okazała się bardzo przyzwoicie wykonana: http://www.ambientweather.com/amws1400ip.html
Jest do wyników dostęp przez sieć LAN, lecz problemem jest ilośc czujników (max -3)
Okazuje się, że w tych stacjach używane sa moduły i częśtotliwości, które są zdecydowanie mniej prądochłonne niż WIFI.
A może jednak jest szansa na usypianie modułow ESP-01 i transmisję temp co powiedzmy 10min??
-
wojtas567
Wydaje mi się że częstotliwość pomiarów można skrócić nawet do 5 - 10 min tak jak jest rejestracja na chmurze.pzygmunt wrote:Można dodać usypianie ESP i budzenie np co minutę. Wtedy radykalnie zmniejsza się pobór mocy.
W zupełności by to wystarczyło tylko potrzebne by było zamrożenie parametru który jest wyświetlany w aplikacji na taki okres czasu.
Coś na styl zwykłych stacji pogody, tylko pytanie czy da się ten pomiar chmurze zawiesić?
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek