Klimatyzator LG Standard 2

tijo
Been thanked: 1 time

Witam.
Mam klimatyzator LG standard 2 i z tego co zauważyłem pilot wysyła po wciśnięciu przycisku "komendę" po IR w jakim trybie ma działać: tryb(chłodzenie,grzanie itp) ustawiona temperatura docelowa, ruch łopatek, szybkość wentylatora. Jako że klima jest w domku na działce gdzie zimą nikogo nie ma będzie służyła jako grzejnik. I tu jest problem( a zarazem pomysł do podsunięcia). Pilotem można zjechać minimalnie na 18stC. Ja potrzebuję utrzymać temp między 5 a 7stC żeby kwiatuszki nie pomarzły. Gdyby zczytać pilota po IR: włącz temp 18stC, wentylator średnia prędkość, łopatki pionowe center, łopatki poziome center....itp, i komendę pilota OFF to przy pomocy rfbridge i IR można fajnie uwarunkować załączenie i wyłączenie klimatyzatora. Dawno mnie tu nie było i może coś przeoczyłem...

kol @krycha88 może wypowiesz się na ten temat i znowu razem coś zrobimy.

PS. @krycha88 chińskie webasto i pilot RF w wersji supla przepracował całą zimę bezbłędnie... ;)
krycha88
Been thanked: 5 times

Współpraca z Tobą jest na najwyższym poziomie :) ale na chwilę obecną ciężko będzie mi to zrealizować ze względu na czas. Ogólnie to jest proste zadanie można by zrobić kopię bramki RF_BRIDGE_433 - wtedy każdy kanał byłby przyciskiem.

Moja klima po ponownym podłączeniu zasilania ustawia ostatni tryb pracy - może to wystarczy na teraz ? :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

tijo wrote: Mon Sep 19, 2022 7:21 pm Witam.
Mam klimatyzator LG standard 2 i z tego co zauważyłem pilot wysyła po wciśnięciu przycisku "komendę" po IR w jakim trybie ma działać: tryb(chłodzenie,grzanie itp) ustawiona temperatura docelowa, ruch łopatek, szybkość wentylatora. Jako że klima jest w domku na działce gdzie zimą nikogo nie ma będzie służyła jako grzejnik. I tu jest problem( a zarazem pomysł do podsunięcia). Pilotem można zjechać minimalnie na 18stC. Ja potrzebuję utrzymać temp między 5 a 7stC żeby kwiatuszki nie pomarzły. Gdyby zczytać pilota po IR: włącz temp 18stC, wentylator średnia prędkość, łopatki pionowe center, łopatki poziome center....itp, i komendę pilota OFF to przy pomocy rfbridge i IR można fajnie uwarunkować załączenie i wyłączenie klimatyzatora. Dawno mnie tu nie było i może coś przeoczyłem...

kol @krycha88 może wypowiesz się na ten temat i znowu razem coś zrobimy.

PS. @krycha88 chińskie webasto i pilot RF w wersji supla przepracował całą zimę bezbłędnie... ;)
Walczyłem kiedyś z klima ale faktycznie z pilota nie idą pojedyncze polecenia tylko komplet i soft kolegi @elmaya nie dawal rady. Ja zrobiłem tak, że moja klima (pewnie kazda) ma przycisk test, po którym naciśnięciu klima startuje na standardowych ustawieniach auto/24stopnie. Do tego przycisku wlutowalem przekaznik, który ja załącza. A temperatura? Dolutowalem potencjometr do termometru klimy i ja oszukuje :)
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”