Urządzenie wykonawcze dla licznika mew-01
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Możesz taką automatyzację zrobić sobie aktualnie na skryptach scripts.supla.io:max-q wrote: Wed Sep 21, 2022 9:21 am Witam, szukam dokładnie takiego rozwiązania jak w temacie. Trochę się zacząłem zagłębiać w Supla API. Pytanie moje:
Gdzie dokładnie mogę wyciągnąć wartość "mocy" jaka aktualnie jest pobierana czy to oddawana. W aplikacji na androidzie pokazuje wartość mocy czynnej na plusie lub na minusie gdy jest oddawana do sieci.
viewtopic.php?p=130272
Tylko pamiętaj, że skrypty działają, gdy działa Internet. Także taki przekaźnik może się włączyć, ale już się nie wyłączy, bo padnie sieć z jakiegoś powodu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
max-q
Dzięki Panowie za pomoc, trochę to rozjaśniło, widzę co najmniej kilka możliwości:
1. Supla API > ESP > Przekaźnik
2. Supla Scripts > Przekaźnik
3. MQTT i integracją z HA/NodeRED
Która z tych metod będzie najlepsza ewentualnie najprostsza? Potrzeba załączyć 9 szt przekaźników (grzałek)
Wg mnie chyba ta pierwsza. ?
Która z tych metod będzie najlepsza ewentualnie najprostsza? Potrzeba załączyć 9 szt przekaźników (grzałek)
-
klew
Wg mnie przez skrypty, bo nic nie trzeba dokładać i wystarczy tylko scenę skonfigurować.max-q wrote: Wed Sep 21, 2022 8:07 pm Dzięki Panowie za pomoc, trochę to rozjaśniło, widzę co najmniej kilka możliwości:
Która z tych metod będzie najlepsza ewentualnie najprostsza? Potrzeba załączyć 9 szt przekaźników (grzałek)![]()
-
max-q
Odgrzewam ponownie temat
Na początku chciałem podziękować za pomoc. Najprościej było to ogarnąć na skryptach. Projekt prawie gotowy. Wszystko zmontowane i teoretycznie działa....
Mam taki problem, a właściwie kilka pytań.
1. Skrypty nie chcą się wykonywać automatycznie? Czy to trzeba gdzieś ustawić. Wszystkie sceny włączone, warunki się spełniają, ale z automatu nie działa.
2. Pytanie czy po przełączeniu danego przekaźnika w aplikacji skrypty się " dezaktywują" ? Mam tu na myśli pytanie: co ma priorytet czy aplikacja czy skrypty?
Na początku chciałem podziękować za pomoc. Najprościej było to ogarnąć na skryptach. Projekt prawie gotowy. Wszystko zmontowane i teoretycznie działa....
Mam taki problem, a właściwie kilka pytań.
1. Skrypty nie chcą się wykonywać automatycznie? Czy to trzeba gdzieś ustawić. Wszystkie sceny włączone, warunki się spełniają, ale z automatu nie działa.
2. Pytanie czy po przełączeniu danego przekaźnika w aplikacji skrypty się " dezaktywują" ? Mam tu na myśli pytanie: co ma priorytet czy aplikacja czy skrypty?
-
klew
Zarówno skrypty jak i aplikacja działają na zasadzie "zdarzeń". Jak coś się stanie, to odpala się akcja. Nic tutaj nie pilnuje stanu, więc kto ostatni ustawił stan, taki stan będzie.
Co do odpalenia skryptów - sprawdź czy coś pojawia się w logach sceny i ogólnie w logach skryptów.
-
klew
Ważne też jest że uruchomienie sceny następuje gdy zmieni się wynik całego wyrażenia. Także aby scena się odpaliła, to w momencie zmiany stanu wyzwalacza, warunek też musi być spełniony. Jeśli nie będzie, a zmieni się później, bez jednoczesnego zmiany stanu wyzwalacza, to scena się nie uruchomi
-
max-q
Tak też się dzieje, cały wynik jest spełniony, wyzwalacz jak i warunek świeci się na zielono i nic....klew wrote: Sun Feb 19, 2023 2:54 pm Ważne też jest że uruchomienie sceny następuje gdy zmieni się wynik całego wyrażenia. Także aby scena się odpaliła, to w momencie zmiany stanu wyzwalacza, warunek też musi być spełniony. Jeśli nie będzie, a zmieni się później, bez jednoczesnego zmiany stanu wyzwalacza, to scena się nie uruchomi
Chwilę zacząłem się zastanawiać i czy to ma coś wspólnego z lokalizacją?
Mam za pomocą lokalizacji rozdzielone przekaźniki. Czy to musi być w tej samej lokalizacji co Mew-01 z którego odczytuje dane?
Czy to w ogóle ma znaczenie?
-
max-q
Wszystko jest ok. Niestety sceny wykonują się z dość dużym opóźnieniem, ale się wykonują. Nie mogłem tego jakoś wcześniej sprawdzić dokładnie... ponieważ nie było słońca
Są jakieś możliwości zwiększenia częstotliwości sprawdzania i wykonywania scen?
-własny serwer?
-widziałem gdzieś na forum że ktoś ustawiał tą samą scenę uruchamianą co 1 minutę i tak x 10 takich scen
Są jakieś możliwości zwiększenia częstotliwości sprawdzania i wykonywania scen?
-własny serwer?
-widziałem gdzieś na forum że ktoś ustawiał tą samą scenę uruchamianą co 1 minutę i tak x 10 takich scen