Witam mam kilka supli do oświetlenia, 3 szt 2 i 4 kanałowa oraz 3 szt do bram garażowej wjazdowej. Na początku wszystko świetnie śmigało bez problemu konfigurowałem nowe suple. Mam jeden główny router i dwa wzmacniacze sygnału tp_linki. Internet radiowy. Od jakiegos czasu jak chciałem sobie dodać kolejna suple do bramy garażowej która miała wgl problem żeby się połączyć z siecią pojawiało się wifi connect… wifi connect… wifi connect…
Zostawiłem ja tak, światełko na supli migało sobie raz wolno raz troszkę szybciej, tak jak by chciała się połączyć ale cos jej to utrudniało. Zostawiłem ja tak i następnego dnia sprawdziłem, a supla była połączona. Lecz problem jest w tym ze co jakiś czas rozłącza mi suple od garażu i od bramy wjazdowej. Zanim się spowrotem połączy mija 1h lub więcej. Zauważyłem również że jeśli cos zmienię na suplacloud np. Nazwę to rozłącza wszystkie suple i tez muszę czekać różnie czasem 1 h a czasem 2 h zanim wszystkie spowrotem się połączą. Zrobiłem taki test i wziąłem jedna suple żeby połączyć w innym miejscu z inna siecią wifi, nie było żadnych problemów, supla połączyła się odrazu i działała cały czas. Jeszcze dodam ze przy tych bramach mam 8 % zasięgu wifi na supli. Ale wcześniej przez rok działało i nic się nie działo. Zastanawia mnie również to ze nawet jak jest dobry sygnał wifi to supla ma problem żeby przejść konfiguracja i połączyć się z siecią wifi. Musi minąć kilka godzin zanim jej się to uda. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić to z góry dziękuję za pomoc.
Rozłączanie supli co jakiś czas i problem z połączeniem.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
8% to stanowczo za mało, z tego co kojarze Przemek pisał kiedyś że minimum do w miarę stabilnej pracy to 20%.
Podłączasz nowy moduł do głównego routera czy do wzmacniacza ? Wzmacniacze często mają dość małe limity urządzień, kiedyś jak używałem tego ustrojstwa to max 4 urządzenia mogłem podłączyć.
Podłączasz nowy moduł do głównego routera czy do wzmacniacza ? Wzmacniacze często mają dość małe limity urządzień, kiedyś jak używałem tego ustrojstwa to max 4 urządzenia mogłem podłączyć.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Piotr.sykula
Podłączałem do wzmacniacza do którego tylko ta jedna supla od bramy wjazdowej miała być podłączona. Także limitu raczej nie przekroczyłem no chyba ze inni domownicy łącza się z tym wzmacniaczem i wtedy rozłącza suple. Muszę ustawić inne hasło.
-
Piotr.sykula
Dołączam zdjęcia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Stojek
Panowie wtrącę się w temat ale mam taki sam problem od pewnego czasu u siebie z urządzeniami z supla. Urządzenia działały cały czas a od pewnego czasu mam taki sam problem że jak mrugnie prąd to nie mogą się połączyć na nowo i trwa to czasami 1h czasami 12h aż się połączy i to nie jest problem z zasięgiem ponieważ kilka urządzeń jest ustawionych obok rtr i mają 100%. Robiłem testy z podmianą rtr bo go za to winiłem i jest ten sam problem. Jedyne rozwiązanie jest jak ustawie hot spot w telefonie z tą samą nazwą i hasłem wtedy supla łączy się od razu. Nie mam już pomysłu co zrobić. 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zrzuty jasno pokazują, że masz problemy z zasięgiem. Był też przypadek, że ktoś miał 100% ale jakość była fatalna i moduł miał problemy z połączeniem. Spróbuj zmienić kanał na którym działa router ma taki który jest mniej zaszumiony.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zasięg na poziomie 8-20%, to raczej trudny temat. Jedyna sensowna rada, to zwiększyć zasięg poprzez rozbudowę sieci Wi-Fi. Ewentualnie możesz spróbować SBW z wersją z antenką zewnętrzną. Zasięg powinien być lepszy, ale o ile to nie wiem, bo nie miałem tego urządzenia u siebie i nie testowałem.
Co do rozbudowy Wi-Fi, to wzmacniacze sygnału często są problematyczne (wg opini różnych osób tutaj na forum i w innych zakątkach Internetu).
Ja u siebie mam "TP-Link TL-WA850RE" (czyli dość budżetowe urządzenie kupione kiedyś za 63 zł) i nie miałem z nim nigdy problemów, ale używam go głównie do różnych testów, albo do podłączenia urządzeń na RJ-45 tam gdzie nie mam kabli dociągniętych. Przy wzmacniaczach (i innych rozwiązaniach opartych o Mesh) urządzenia powielające zasięg trzeba umieszczać dość blisko siebie i głównego routera, aby one miały bardzo dobry zasięg. Najlpiej w odległości do 10 m i maks jedna ściana między nimi. Bo co z tego, że takie SBW będzie miało 95% zasięgu do access pointa, jak access point będzie miał 15% zasięgu do routera?
Wzmacniacze sygnału to chyba najtańsze rozwiązanie, ale też najsłabsze. Dużo lepiej zainwestować w urządzenia w stylu Unifi (access pointy Wi-Fi podłączone przewodami lub w mesh), albo jakieś typowe domowe rozwiązanie mesh jeśli nie ma możliwości podłączenia AP przewodami.
Co do rozbudowy Wi-Fi, to wzmacniacze sygnału często są problematyczne (wg opini różnych osób tutaj na forum i w innych zakątkach Internetu).
Ja u siebie mam "TP-Link TL-WA850RE" (czyli dość budżetowe urządzenie kupione kiedyś za 63 zł) i nie miałem z nim nigdy problemów, ale używam go głównie do różnych testów, albo do podłączenia urządzeń na RJ-45 tam gdzie nie mam kabli dociągniętych. Przy wzmacniaczach (i innych rozwiązaniach opartych o Mesh) urządzenia powielające zasięg trzeba umieszczać dość blisko siebie i głównego routera, aby one miały bardzo dobry zasięg. Najlpiej w odległości do 10 m i maks jedna ściana między nimi. Bo co z tego, że takie SBW będzie miało 95% zasięgu do access pointa, jak access point będzie miał 15% zasięgu do routera?
Wzmacniacze sygnału to chyba najtańsze rozwiązanie, ale też najsłabsze. Dużo lepiej zainwestować w urządzenia w stylu Unifi (access pointy Wi-Fi podłączone przewodami lub w mesh), albo jakieś typowe domowe rozwiązanie mesh jeśli nie ma możliwości podłączenia AP przewodami.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jak masz zbudowaną domową sieci Wi-Fi? Jeden router (marka, model, wersja softu?)? Czy więcej urządzeń (switche, AP, mesh)?Stojek wrote: Fri Sep 23, 2022 8:02 am Panowie wtrącę się w temat ale mam taki sam problem od pewnego czasu u siebie z urządzeniami z supla. Urządzenia działały cały czas a od pewnego czasu mam taki sam problem że jak mrugnie prąd to nie mogą się połączyć na nowo i trwa to czasami 1h czasami 12h aż się połączy i to nie jest problem z zasięgiem ponieważ kilka urządzeń jest ustawionych obok rtr i mają 100%. Robiłem testy z podmianą rtr bo go za to winiłem i jest ten sam problem. Jedyne rozwiązanie jest jak ustawie hot spot w telefonie z tą samą nazwą i hasłem wtedy supla łączy się od razu. Nie mam już pomysłu co zrobić.![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Piotr.sykula
Tylko ze supla która jest w garażu i ma 100 % zasięgu, tez miałem problem żeby ja wgl skonfigurować. I czasem tez potrafi ja rozłączyć, wtedy trzeba czekać godzinę lub dwie zanim się połączy. A ogólnie jeśli była by to wina zasięgu to czemu przez rok działała bezawaryjnie i nic jej nie rozłączało. Dopiero tak jak by jak dorzuciłem więcej tych supli zaczęły się dziać takie dziwne rzeczy.