Rozłączanie supli co jakiś czas i problem z połączeniem.

Piotr.sykula

I dodam ze działała ze wzmacniacza tp link. W poniedziałek przerzucę ja do rozdzielni z automatu tam będzie miała lepszy zasięg i zobaczymy czy to cos da.
Stojek

klew wrote: Fri Sep 23, 2022 8:32 am
Stojek wrote: Fri Sep 23, 2022 8:02 am Panowie wtrącę się w temat ale mam taki sam problem od pewnego czasu u siebie z urządzeniami z supla. Urządzenia działały cały czas a od pewnego czasu mam taki sam problem że jak mrugnie prąd to nie mogą się połączyć na nowo i trwa to czasami 1h czasami 12h aż się połączy i to nie jest problem z zasięgiem ponieważ kilka urządzeń jest ustawionych obok rtr i mają 100%. Robiłem testy z podmianą rtr bo go za to winiłem i jest ten sam problem. Jedyne rozwiązanie jest jak ustawie hot spot w telefonie z tą samą nazwą i hasłem wtedy supla łączy się od razu. Nie mam już pomysłu co zrobić. :(
Jak masz zbudowaną domową sieci Wi-Fi? Jeden router (marka, model, wersja softu?)? Czy więcej urządzeń (switche, AP, mesh)?
Kolego sieć zbudowana na mikrotikach. RTR głowny RB2011RACK jako AP RB2011WIFI jako switch RB750 soft teraz zmieniłem na najnowszy stabilny 7.5 wcześniej był 6.49 aktualizowałem bo myślałem że to pomoże nie pomogło. Kombinowałem ze zmiana kanałów, pasmem itp niestety nic to nie zmienia. Suple łączą się z AP na kilka sekund około 30 dostają adres i rozłączają i tak w kółko aż do pewnego momentu kiedy się połączą i działają do resetu prądu. Podmieniłem na chwile całą sieć wstawiłem Mercusys AC12 ustawiłe jako główny RTR i żadne urządzenia z nim nie były połączone prócz laptopa ustawiłem nową adresacje, nowa nazwa sieci, hasło i podłączyłem 1 suple i taki sam problem jak na mikrotiku :(
Piotr.sykula

Jeszcze takie pytanie czy jak mam internet radiowy to mogę się normalnie zalogować do routera i zmienić w nim ustawienia ?
Stojek

Piotr.sykula wrote: Fri Sep 23, 2022 8:44 am I dodam ze działała ze wzmacniacza tp link. W poniedziałek przerzucę ja do rozdzielni z automatu tam będzie miała lepszy zasięg i zobaczymy czy to cos da.
To nie jest problem zasięgu. Suple teraz mają problem z łącznością z RTRami tylko nikt nie wie w czym jest problem.
Stojek

Piotr.sykula wrote: Fri Sep 23, 2022 8:51 am Jeszcze takie pytanie czy jak mam internet radiowy to mogę się normalnie zalogować do routera i zmienić w nim ustawienia ?
Wszystko zalezy czy RTR sam wstawiałeś czy operator, czy ustawił Ci hasło do niego, czy logowanie masz zrobione na antenie czy na rtr??
Piotr.sykula

Rtr operator wstawił.
Piotr.sykula

A co do logowania to i hasło tez ustawił operator.
Stojek

Piotr.sykula wrote: Fri Sep 23, 2022 8:54 am Rtr operator wstawił.
Sprawdź jaki masz adres RTR i spróbuj się do niego zalogować, defaultowe ustawienia logowania raczej będą admin, admin ale wszystko zależy też co to za RTR :)
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Stojek wrote: Fri Sep 23, 2022 8:49 am Kolego sieć zbudowana na mikrotikach. RTR głowny RB2011RACK jako AP RB2011WIFI jako switch RB750 soft teraz zmieniłem na najnowszy stabilny 7.5 wcześniej był 6.49 aktualizowałem bo myślałem że to pomoże nie pomogło. Kombinowałem ze zmiana kanałów, pasmem itp niestety nic to nie zmienia. Suple łączą się z AP na kilka sekund około 30 dostają adres i rozłączają i tak w kółko aż do pewnego momentu kiedy się połączą i działają do resetu prądu. Podmieniłem na chwile całą sieć wstawiłem Mercusys AC12 ustawiłe jako główny RTR i żadne urządzenia z nim nie były połączone prócz laptopa ustawiłem nową adresacje, nowa nazwa sieci, hasło i podłączyłem 1 suple i taki sam problem jak na mikrotiku :(
Dzięki kolego za wyczerpującą i szczegółową odpowiedź :).

Przyczynę tego zachowania jest trudno znaleźć, bo nie udało nam się tego problemu zreprodukować u siebie. Dziś ma dotrzeć do mnie router Mikrotika, to zacznę go męczyć i może uda się odtworzyć problem. Jak się uda, to znajdziemy sposób na poprawienie tego zachowania.

Do tego są też użytkownicy, którzy mają taki sam sprzęt i wersje oprogramowania na routerach i u nich wszystko działa ok (nie wiem czy akurat Twój router ktoś zgłaszał, że jest ok, ale w poprzednich tego typu tematach prawie zawsze ktoś taki się znalazł).

Jako test możesz też udostępnić AP z telefonu i na niego ustawić jakieś urządzienie Supli - pewnie wszystko będzie ładnie działać bez żadnych problemów.

Jeśli by mi się nie udało tego problemu u siebie odtworzyć, to będę szukał:
a) osób z okolicy Wrocławia, u których ten problem występuje bardzo często (aby się nie okazało, że przyjechałem i problem zniknął :P ) lub
b) osób, które będą w stanie wiresharkiem zebrać co się dzieje w sieci - albo na poziomie podsłuchiwania tego co dzieje się w eterze na 802.11 albo gdzieś bliżej tcp/dhcp.

Także jeśli ktoś widzi siebie w grupie a lub b, to możecie się do mnie odezwać albo tutaj, albo na priv.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Piotr.sykula

Niestety admin admin sprawdzałem i hasło jest inne.
Podpiąłem inny ruter do switcha marki tenda zmieniłem kanał i to samo ma problem z połączeniem. A kiedy się połączyło po pół godziny to wystarczy ze wprowadziłem jakieś zmiany na suplacloud i znów ta sama sytuacja.

Return to “Pomoc”