Rozłączanie supli co jakiś czas i problem z połączeniem.

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Fri Sep 23, 2022 8:31 am Zasięg na poziomie 8-20%, to raczej trudny temat. Jedyna sensowna rada, to zwiększyć zasięg poprzez rozbudowę sieci Wi-Fi. Ewentualnie możesz spróbować SBW z wersją z antenką zewnętrzną. Zasięg powinien być lepszy, ale o ile to nie wiem, bo nie miałem tego urządzenia u siebie i nie testowałem.

Co do rozbudowy Wi-Fi, to wzmacniacze sygnału często są problematyczne (wg opini różnych osób tutaj na forum i w innych zakątkach Internetu).
Ja u siebie mam "TP-Link TL-WA850RE" (czyli dość budżetowe urządzenie kupione kiedyś za 63 zł) i nie miałem z nim nigdy problemów, ale używam go głównie do różnych testów, albo do podłączenia urządzeń na RJ-45 tam gdzie nie mam kabli dociągniętych. Przy wzmacniaczach (i innych rozwiązaniach opartych o Mesh) urządzenia powielające zasięg trzeba umieszczać dość blisko siebie i głównego routera, aby one miały bardzo dobry zasięg. Najlpiej w odległości do 10 m i maks jedna ściana między nimi. Bo co z tego, że takie SBW będzie miało 95% zasięgu do access pointa, jak access point będzie miał 15% zasięgu do routera?
Wzmacniacze sygnału to chyba najtańsze rozwiązanie, ale też najsłabsze. Dużo lepiej zainwestować w urządzenia w stylu Unifi (access pointy Wi-Fi podłączone przewodami lub w mesh), albo jakieś typowe domowe rozwiązanie mesh jeśli nie ma możliwości podłączenia AP przewodami.
To ja dodam że mam jeszcze tańszego Netisa E1 kupionego 4 lata temu za ok 45-50 zł i działa super do dzisiaj także tanie nie zawsze znaczy gorsze :-)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Piotr.sykula

Dla przykładu ze nie musi być wcale mocny sygnał. Posiadam suple w innym miejscu, która działa przy sile sygnału 17 % tylko ze jest połączona z inna siecią wifi i internet jest światłowodowy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Piotr.sykula wrote: Fri Sep 23, 2022 11:48 am Dla przykładu ze nie musi być wcale mocny sygnał. Posiadam suple w innym miejscu, która działa przy sile sygnału 17 % tylko ze jest połączona z inna siecią wifi i internet jest światłowodowy.
Czas pracy urządzenia to 54 min, a czas połączenia to 40 min.
O ile te resety połączenia i zasilania to nie jest Twoja robota (np. zmiana ustawień w Cloud), to te wyniki nie są imponujące i raczej świadczą o problemach z połączeniem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Piotr.sykula

Tak zgadzam się z tym. Tylko ze ponowne łączenie supli nie wpływa na ciągłość pracy tzn. nie muszę czekać pół godziny czy godzinę zanim się połączy ponownie z routerem.
klew

Piotr.sykula wrote: Fri Sep 23, 2022 12:19 pm Tak zgadzam się z tym. Tylko ze ponowne łączenie supli nie wpływa na ciągłość pracy tzn. nie muszę czekać pół godziny czy godzinę zanim się połączy ponownie z routerem.
Niestety tego nie wiem. Trzeba by monitorować pracę tego urządzenia kiedy i na jak długo traci połączenie.
Stojek

Panowie żadnych zmian w ustawieniach RTR itp. Od godziny 10 bo jestem w pracy i nagle MEW sam się połączył i ma połączenie od ponad 50 minut. Szkoda że tylko do resetu prądem :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Stojek wrote: Fri Sep 23, 2022 2:43 pm Panowie żadnych zmian w ustawieniach RTR itp. Od godziny 10 bo jestem w pracy i nagle MEW sam się połączył i ma połączenie od ponad 50 minut. Szkoda że tylko do resetu prądem :(
Za każdym resetem zasilania ten problem u Ciebie występuje?
Czy widać coś w logach mikrotika?
Piotr.sykula

U mnie wzrost siły sygnału 😄
Stojek

klew wrote: Fri Sep 23, 2022 3:04 pm
Stojek wrote: Fri Sep 23, 2022 2:43 pm Panowie żadnych zmian w ustawieniach RTR itp. Od godziny 10 bo jestem w pracy i nagle MEW sam się połączył i ma połączenie od ponad 50 minut. Szkoda że tylko do resetu prądem :(
Za każdym resetem zasilania ten problem u Ciebie występuje?
Czy widać coś w logach mikrotika?

Tak wystarczy odłączyć mewke lub RTR z prądu i dalej się nie połączy. W logach mikrotik tylko pokazuje o której się połączył i tyle, druga supla nadal łączy i rozłącza.

Return to “Pomoc”