Pls o pomoc w zrealizowaniu mojego kolejnego wymysłu
Chciałbym sterować oświetleniem w ogrodzie różnymi scenami lub konkretnymi punktami świetlnymi. Puściłem przewód zasilający 230V (3 żyły) i równolegle przewód 2x4x0,5 (w domyśle do sterowania).
Wykoncypowałem, że w każdym punkcie świetlnym muszę mieć przekaźnik przy każdym punkcie sterowany 12/24V, który zamykałby obwód 230V i włączał oświetlenie. To przy odbiorniku. Z "drugiej strony" coś musi nadać ten sygnał. Tu chciałem wrzucić nadajnik Supli. Od razu rozwieję wątpliwości dlaczego nie położę supli przy oświetleniu - za duże odległości, nie ma tam WiFi i nie planuję tam jej kłaść. Odległości są spore (50m - 75m) więc zasilanie 12/24v chyba odpada po tej skrętce (nie wiem jakie ostatecznie będą odbiorniki, nie chciałbym być ograniczony do tych z bardzo małym obciążeniem).
Pytania:
1. Jakie przekaźniki? Na infolinii Zamel podpowiedziano mi PBM 01, ale coś mi się nie wydaje, żeby to było to. znalzełm też coś takiego http://www.genevo-sklep.pl/product-pl-2 ... Z-514.html
2. Jakie urządzenie Supla? SLW-02 wydaje się oczywistym wyborem, ale on daje chyba sygnał ciągły (zasilający LED) a mi chyba wystarczy impuls to przełączenia przekaźnika.
Być może moja koncepcja jest błędna. Jeśli tak to chętnie będę naprowadzony
Pzdr
Marcin