Zamel ROW-01 + podłączenie rolet

daro

Witam Wszystkich,

Czytam forum od kilku dni jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Mianowicie chciałbym podłączyć moduł zamel row-01 do sterowania rolet (przycisk dzwonkowy - dwa klawisze) jednak przeceniłem swoje umiejętności elektryczne które i tak są niskie :roll: :lol:

W załączniku przesyłam zdjęcie jak to wygląda u mnie i mam proste pytanie, jak to podłączyć aby nic nie uszkodzić i aby działało?
Będę wdzięczny jeśli ktoś by narysował np. w paincie schemat który przewód gdzie podłączyć. Posiadam szybko złączki oraz trochę przewodu luzem. Z góry dziękuje!

Obecnie prąd jest cały czas w prawym/grubym brązowym, po naciśnięciu przycisku nie ważne góra czy dół, prąd pojawia się w lewym/cienkim brązowym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

ROW-01 nie nadaje się do rolet.
Ma tylko jeden przekaźnik, co prawda 2 wejścia, ale sterujące tym samym wyjściem, a rolety wymagają dwóch.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
daro

Dziękuje za odpowiedź, to w takim razie jaki "gotowy" moduł kupić do rolet kompatybilny z supla? Czytałem, że ROW-2 jest w fazie projektowania/testowania i nie wiadomo kiedy będzie miał premierę.
slawek

Zajrzyj do tego wątku:
viewtopic.php?f=6&t=2233#p10940
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
daro

Z tematem jestem zapoznany, 4 października mała partia poszła na testy do użytkowników forum i nie ma podanej żadnej daty premiery w sklepie.
Jako, że nie wiadomo ile temat może jeszcze trwać, czy istnieje inny producent który ma w swojej ofercie moduł do rolet i który jest kompatybilny z supla? Jest niby Nice WiFi który w opisie ma możliwość sterowania roletami ale cena ~350 zł.
besix

Na obecną chwilę nie ma innych producentów tylko Zamel i Nice , ale jeżeli zależy ci na czasie to może moduł od kolegi Espablo zobacz sobie viewtopic.php?f=24&t=243
Ernest

Hej,

Produkty ROW-02 oraz omawiany SRW-01 są w fazie ostatnich testów (partia testowa przesłana do forumowiczów).
Produkcja rozpoczyna się w październiku i oficjalne wprowadzenie na rynek przewidywane jest na listopad.
daro

Witam,

Dzięki za optymistyczne info! Zwlekałem już z tym kilka miesięcy to i poczekam miesiąc :)
Trzymam kciuki za owocne testy i szybkie wejście produktu na rynek.

BTW
Od czego jest skrót ROW i SRW?
Bo napisałeś "omawiany SRW" - czyli ten moduł będzie do rolet?
A ROW-2 będzie można podłączyć np. jak mam w jednym punkcie na suficie "dwie" żarówki osobno włączane?
Ernest

Hej,

Generalnie produkt był gotowy we wrześniu ale potem na testach mieliśmy niestabilność działania - tak to jest już czasem z elektroniką - rolety są bardzo wymagającym odbiorem. Na szczęście mamy już to za sobą :) Teraz pozostała kwestia wyprodukowania poskładania w całość i można sprzedawać.

Skrót ROW - Radiowy Odbiornik Wi-Fi a SRW - to poprostu Sterownik Rolet Wi-Fi.

ROW-02 będzie miał dwa kanały :)

Return to “Pomoc”