Na chwilę obecną jest znany tylko jeden problem rozmiaru binarki:
1. Stara biblioteka: 502 KB (bajtów: 514 848)
2. Nowa biblioteka: 547 KB (bajtów: 560 144)
Ale myślę, że zostanie on rozwiązany.
Zachęcam do testowania bo jeżeli nie wyją żadne inne problemy to zostanie ona oznaczona jako oficjalna
Wygenerowałem parę binarek i wgrałem na NodeMCU i wszystko puki co działa dobrze.
Jedynie przy kompilacji:
Przekaźnik
Przycisk
AT
Linki bezpośrednie odczyt kanału (nowy)
Musiałem generować chyba z 4 razy bo wywalało błąd przekroczenia czasu 120s.
P.S. Jak działa akcja w ustawieniach przycisku ,,Przytrzymanie''?
krycha88 wrote: Thu Oct 06, 2022 6:20 pm
Do tej pory w GUI-Generic używałem starej biblioteki SuplaDevice (która jest już nie rozwijana) a została zastąpiona nową: https://github.com/SUPLA/supla-device
Dopercyzowałbym tylko, że to nie jest "stara" i "nowa" biblioteka. Dla mnie to jedna i ta sama, tylko wersja jest nowsza .
Jedyne z czego zrezygnowaliśmy, to stare repozytorium o nazwie "supla-arduino". Zmiana nazwy repozytorium była podytkowana tym, że biblioteka SuplaDevice została rozwinięta tak, aby działała także na innych środowiskach niż Arduino.
klew wrote: Thu Oct 06, 2022 8:05 pm
Dopercyzowałbym tylko, że to nie jest "stara" i "nowa" biblioteka. Dla mnie to jedna i ta sama, tylko wersja jest nowsza .
Jedyne z czego zrezygnowaliśmy, to stare repozytorium o nazwie "supla-arduino". Zmiana nazwy repozytorium była podytkowana tym, że biblioteka SuplaDevice została rozwinięta tak, aby działała także na innych środowiskach niż Arduino.
Specjalnie tak napisałem aby przekonać wszystkich, że zmian jest konieczna
Yepestis wrote: Fri Oct 07, 2022 2:58 pm
To jak już mamy nową bibliotekę to mam nadzieję na wprowadzenie możliwości przełączenia w tryb konfiguracyjny z poziomu cloud'a
Yepestis wrote: Fri Oct 07, 2022 2:58 pm
To jak już mamy nową bibliotekę to mam nadzieję na wprowadzenie możliwości przełączenia w tryb konfiguracyjny z poziomu cloud'a
Przecież jest taka możliwość
A sprawdzałem zanim napisałem tyle że na kanale zamiast na urządzeniu
Od kilku lat na urządzeniach miałem zainstalowane kompilacje Multiboard i Gate od @zybi. Działało to stabilnie z drobnymi problemami przy stanie krańcówek ale nie miałem potrzeby tego zmieniać. Poczytałem o GUI-Generic i postanowiłem się pobawić. Od 2 tygodni systematycznie zmieniałem kompilacje w moich urzadzeniach, pozbyłem się rezystorów przy krańcówkach (pull-up) i wskazania stanów są prawidłowe. Obecnie wgrałem wersję 5.0.0 do:
2 x Sonoff SV - przekaźnik, przycisk
2 x Sonoff SV - przekaźnik, przycisk, krańcówka
1 x Sonoff Basic R2 v 1.0 - przekaźnik, przycisk, LED załączenia przekaźnika
1 x Sonoff Basic R2 v 1.3 - przekaźnik, przycisk, sensor ds18b20
1 x Sonoff Basic R2 v 1.3 - przekaźnik, przycisk
1 x Sonoff Dual R2 - przekaźnik, przycisk
3 x Sonoff S26 - przekaźnik, przycisk
Na żadnym urządzeniu nie było problemów aktualizacji ota z wersji 4.21.2. Urządzenia nadal działają bezproblemowo.