Migracja GUI-Generic do najnowszej biblioteki

krycha88
Been thanked: 5 times

Goral64 wrote: Sat Oct 08, 2022 6:35 pm Na środowisku testowym wydłużyłem czas oczekiwania na wygenerowanie firmware do 240 s.
Jednak nie jest to środowisko do masowego testowania, gdyż każde generowanie wykonuje się zawsze od nowa i jeśli dwie osoby w tym samym czasie będą chciały generować ten sam soft to skutki mogą być nieokreślone.
Dzięki :) To może włączyć taki sam mechanizm cachowania co na produkcji? Dla mnie nie ma problemy z podbijaniem wersji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

Dzisiaj spędziłem aż 3h aby postawić moduł w garażu który ma:
D0 (GPIO16) - Sensor kontrakton (czujnik zamknięcia bramy)
D5 (GPIO14) - LED 1 (kanał ściemniacza)
D6 (GPIO 12) - LED 2 (kanał ściemniacza)
D7 (GPIO 13) - Przekaźnik 1 (otwieranie bramy garażowej)
D8 (GPIO 15)
TX (GPIO 1) - SDA (OLED i BME280)
RX (GPIO 3) - SCL (OLED i BME280)
D1 (GPIO 5) - Przycisk LED 1
D2 (GPIO 4) - Przycisk LED 2
D3 (GPIO 0) - konfig + przycisk OLED
D4 (GPIO 2) - LED

Niestety na 5.0.3 po skonfigurowaniu moduł praktycznie co chwile się resetuje, a OLED wskazywał niby tryb konfiguracji ale bez żadnych informacji. Jedynie co udało się przywrócić ustawienia fabryczne (odłączyłem OLED, BME, sensor) i dzięki temu dałem radę bez rozbierania w pełni obudowy urządzenia w garażu, wrzucić oprogramowanie przez OTA do wersji 4.21.3. Tutaj urządzenie powróciło do życia i mogę korzystać z garażu (brama, czujnik, 2x ściemniacz) ale niestety nie działają fizyczne przyciski do sterowania LEDami (ściemniaczem). Dziwnie to się zachowuje, ponieważ jak dodam przycisk do OLEDa to automatycznie pojawia się on jako przycisk do sterowania pierwszym przekaźnikiem (co daje efekt że otwiera/zamyka bramę ale także steruje pierwszym kanałem ściemniacza i to działa w miarę dobrze za każdym razem). Jeden przycisk steruje ściemniaczem ale jest to tak losowe że na kilka kliknięć coś się zadzieje, a drugi martwy. Z poziomu cloud i apki ściemniacze działają prawidłowo.

Nie pamiętam dokładnie jaka była wersja przed (nie zapisałem sobie tego przed aktualizacją) ale wydaje mi się że coś koło 4.xx.x i tam wszystko działało prawidłowo. Także teraz nie bardzo mogę przywrócić funkcjonalność mojego urządzenia - może coś źle ustawiam ale biorąc że działało to zakładam że jednak coś w sofcie. Będę wdzięczny za pomoc bo to jednak gotowa aplikacja w garażu :):
garaz.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

LukaszH wrote: Sun Oct 09, 2022 12:39 pm Dzisiaj spędziłem aż 3h aby postawić moduł w garażu który ma:
D8 (GPIO 15)
D4 (GPIO 2) - LED

Niestety na 5.0.3 po skonfigurowaniu moduł praktycznie co chwile się resetuje, a OLED wskazywał niby tryb konfiguracji ale bez żadnych informacji. Jedynie co udało się przywrócić ustawienia fabryczne (odłączyłem OLED, BME, sensor) i dzięki temu dałem radę bez rozbierania w pełni obudowy urządzenia w garażu, wrzucić oprogramowanie przez OTA do wersji 4.21.3. Tutaj urządzenie powróciło do życia i mogę korzystać z garażu (brama, czujnik, 2x ściemniacz) ale niestety nie działają fizyczne przyciski do sterowania LEDami (ściemniaczem). Dziwnie to się zachowuje, ponieważ jak dodam przycisk do OLEDa to automatycznie pojawia się on jako przycisk do sterowania pierwszym przekaźnikiem (co daje efekt że otwiera/zamyka bramę ale także steruje pierwszym kanałem ściemniacza i to działa w miarę dobrze za każdym razem). Jeden przycisk steruje ściemniaczem ale jest to tak losowe że na kilka kliknięć coś się zadzieje, a drugi martwy. Z poziomu cloud i apki ściemniacze działają prawidłowo.

Nie pamiętam dokładnie jaka była wersja przed (nie zapisałem sobie tego przed aktualizacją) ale wydaje mi się że coś koło 4.xx.x i tam wszystko działało prawidłowo. Także teraz nie bardzo mogę przywrócić funkcjonalność mojego urządzenia - może coś źle ustawiam ale biorąc że działało to zakładam że jednak coś w sofcie. Będę wdzięczny za pomoc bo to jednak gotowa aplikacja w garażu :):
garaz.jpg
W nowej bibliotece następuje restart urządzenia gdy dłuższy czas jest w trybie konfiguracyjnym. Więc pewnie masz ustawione wejście w tryb konfiguracyjny na 5s.

Z przyciskiem dla OLED też tak było od zawsze żeby on nie reagował na inne elementy to przekaźniki czy ściemniacz musisz ustawiać od 2 a nie 1. Dodatkowo w konfiguracji przycisków możesz wybrać którym przekaźnikiem ma sterować.
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Oct 09, 2022 1:08 pm
LukaszH wrote: Sun Oct 09, 2022 12:39 pm Dzisiaj spędziłem aż 3h aby postawić moduł w garażu który ma:
D8 (GPIO 15)
D4 (GPIO 2) - LED

garaz.jpg
W nowej bibliotece następuje restart urządzenia gdy dłuższy czas jest w trybie konfiguracyjnym. Więc pewnie masz ustawione wejście w tryb konfiguracyjny na 5s.

Z przyciskiem dla OLED też tak było od zawsze żeby on nie reagował na inne elementy to przekaźniki czy ściemniacz musisz ustawiać od 2 a nie 1. Dodatkowo w konfiguracji przycisków możesz wybrać którym przekaźnikiem ma sterować.
pkt. 1. Tych resetów nie rozumiem - miałem faktycznie ustawione "przejście w tryb konfiguracji 5sek" zamiast 10x click. Trzeba to inaczej ogarnąć ? Dodam że te resety po przywróceniu ustawień fabrycznych znikają i dlatego dałem radę zaktualizować oprogramowanie bo inaczej by nie poszło. Pojawiają się ponownie jak ustawiam OLED, BME i Przekaźnik - sprawdziłem to 3 krotnie ale zawsze tak samo się kończyło. Później w ramach tych resetów po 1-3 min walki (192.168.4.1) udawało się zresetować ustawienia.

pkt. 2. Moja konfiguracja to 1 przekaźnik GPIO 13, Przyciski to 3 i tutaj pierwszy sprzęgnięty jest z tym co ustawię w OLED czyli GPIO 0, drugi przycisk GPIO 5 i trzeci GPIO 4. Ustawienie przycisków jest po kolei czyli 1<>1, 2<>2, 3<>3. W zakładce "inne" mam ustawione 2x dimmer GPIO 12 i 14 (tutaj nie ma już opcji). To teraz powoduje GPIO 0 steruje: przekaźnikiem GPIO 13 i steruje OLEDem ale dodatkowo steruje GPIO 12 jako dimm (dodam że prawidłowo). Jeśli chodzi o przyciski to GPIO 5 w bardzo niestabilny sposób (raz na kilkanaście kliknięć - bardziej jako loteria) steruje GPIO 14. Natomiast przycisk GPIO 4 jest bez reakcji. Wszystko opisuje na 4.21.3, ponieważ na 5.0.3 z uwagi na te resety nie mogłem nic zrobić.
krycha88

Czy dla tych przycisków ustawiasz pullup?
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Oct 09, 2022 1:49 pm Czy dla tych przycisków ustawiasz pullup?
Tak jest pull up
Ogólnie dla mnie efekt jest taki że do przycisku 1 przypisał się przekaźnik, dimmer 1 i OLED. Do przycisku 2 niby przypisany jest dimmer 2 ale jego działanie to loteria.
A do jakich pozycji powinny przypisać się przekaźniki i dimmer - chodzi o kolejność dodawania ? Aktualnie w moim przypadku i tak dimm, przekaźnik, OLED są sterowane z tego samego przycisku.

Tak dokładnie to jest zrobione:
przycisk 1.JPG
przycisk 2.JPG
inne - dimm.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pico

Dla PZEM V3 też nie da się wygenerować firmware.
Podbijam .
Generuję dla esp32 i wyrzuca błąd
krycha88

Pico wrote: Sun Oct 09, 2022 4:38 pm
Dla PZEM V3 też nie da się wygenerować firmware.
Podbijam .
Generuję dla esp32 i wyrzuca błąd
Jaki błąd?
krycha88

LukaszH wrote: Sun Oct 09, 2022 2:56 pm
krycha88 wrote: Sun Oct 09, 2022 1:49 pm Czy dla tych przycisków ustawiasz pullup?
Tak jest pull up
Ogólnie dla mnie efekt jest taki że do przycisku 1 przypisał się przekaźnik, dimmer 1 i OLED. Do przycisku 2 niby przypisany jest dimmer 2 ale jego działanie to loteria.
A do jakich pozycji powinny przypisać się przekaźniki i dimmer - chodzi o kolejność dodawania ? Aktualnie w moim przypadku i tak dimm, przekaźnik, OLED są sterowane z tego samego przycisku.

przycisk 1.JPG
przycisk 2.JPG
inne - dimm.JPG
A jak dodasz tylko 2 x dimmer to działa poprawnie?
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Oct 09, 2022 4:50 pm
LukaszH wrote: Sun Oct 09, 2022 2:56 pm
Tak jest pull up

przycisk 1.JPG
przycisk 2.JPG
inne - dimm.JPG
A jak dodasz tylko 2 x dimmer to działa poprawnie?
Ok nie ogarnąłem jednej sprawy że OLED to jakby relay 1.
Teraz ustawiłem 4 przekaźniki i 4 jako GPIO do bramy. Następnie 3 dimm, w tym ustawione 2 i 3 jako GPIO. Teraz w efekcie mam pierwszy button jako OLED, drugi dimm1 i trzeci dimm2. Natomiast nadal trochę jakby loteria z tymi przyciskami tak za 2-3 razem reagują prawidłowo. Jestem na wersji 4.21.3
Warto jeszcze sprawdzić czy znowu będzie crash na 5.0.4 (te resety) - ten problem wystąpił dopiero po ustawieniu wszystkich GPIO. Może teraz przy powyższym ustawieniu to jakoś zadziała ? Głównie mam wrażenie że OLED robi tutaj problem bo na 4.21.3 wyświetla temp, wilgotność, a na 5.0.3 tylko tryb konfiguracyjny i bez żadnych innych napisów i te resety.

Return to “GUI Generic”