Witam Wszystkich,
Czy ktos z Was zastanawial sie lub bral pod uwage potencjalna integracje SUPLA z siecia Helium. Sadze, ze moglaby to byc interesujaca alternatywa dla dostepu przez Internet (Eth, WiFi, GSM itd). Moze nawet udaloby sie upchnac wszystko na jedym SX1276 lub Adafruit Feather M0 with RFM95 LoRa Radio itd.
Jarek
SUPLA <--> Helium LoRaWAN - integracja
Hej, ciekawy temat. Sam ostatnio zastanawiałem się czy by nie zrobić bramki na Lore, która pchała by to do Supli bo w Helium to jednak trzeba płacić za DC :/ Ale z tego co wiem to jest jakieś API do serwerów i można by spróbować requestami HTTP wypchnąć dane z Consoli Heliuma do Supli. Chyba że pytasz o natywne wsparcie coś na kształt MyDevices Cayenne to wtedy trzeba by prosić @pzygmunt
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli da się to podłączyć do jakiegoś ESP82xx/ESP32, i ma normalne TCP/IP na IPv4 z wyjściem na świat, to w zasadzie wystarczy zrobić obsługę interfejsu sieciowego i będzie śmigać jak wszystko inne.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Jeżeli jakiś moduł ma wifi albo coś co obsługuje ipv4 to lora tutaj jest nie potrzebna. Autorowi chyba chodzi o integrację sieci Helium (urządzenia trzeciej firmy które wysyła dane do serwerów Helium) i integrację tych danych z Supla. Ale to może autor niech doprecyzuje.
-
rokoshewsky
Integracja SUPLA z siecia Helium polegalaby na wykorzystaniu jej do transmisji danych zamiast ogolnie rzecz ujmujac Internetu i wykorzystanie interesujacych wlasciwosci tego rozwiazania. Za pomoca dostepnych APIs mozna po drugiej (swojej w zasadzie) postawic serwer i obslugiwac odebrane czy wysylane pakiety.
Chyba najbardziej interesujaca cechami sieci Helium LoRaWAN sa znaczny zasieg przy minimalnej mocy (testowalem do 10-15km do najblizszego hotspota na niewielkiej antence), brak koniecznosci budowy wlasnej infrastruktury w terenie jesli juz jakies hotspoty sa postawione przez kogos innego. Wiecej informacji i to jak wuglada w tej chwili pokrycie zasiegiem na swiecie mozna znalezc bezposrednio tutaj explorer.helium.com oraz na glownej stronie www.helium.com
Ja mam kilka full hotspotow oraz zbudowalem kilka data only dla polepszenia zasiegu w newralgicznych punktach.
Generalnie nie jest potrzebne barowanie sie z TCP/IP poniewaz dane mozna 'pompowac' do sieci Helium za pomoca protokolu LoRa bezposrednio wewnatrz bramki np. czegos na ESP itd.
Jarek
Chyba najbardziej interesujaca cechami sieci Helium LoRaWAN sa znaczny zasieg przy minimalnej mocy (testowalem do 10-15km do najblizszego hotspota na niewielkiej antence), brak koniecznosci budowy wlasnej infrastruktury w terenie jesli juz jakies hotspoty sa postawione przez kogos innego. Wiecej informacji i to jak wuglada w tej chwili pokrycie zasiegiem na swiecie mozna znalezc bezposrednio tutaj explorer.helium.com oraz na glownej stronie www.helium.com
Ja mam kilka full hotspotow oraz zbudowalem kilka data only dla polepszenia zasiegu w newralgicznych punktach.
Generalnie nie jest potrzebne barowanie sie z TCP/IP poniewaz dane mozna 'pompowac' do sieci Helium za pomoca protokolu LoRa bezposrednio wewnatrz bramki np. czegos na ESP itd.
Jarek
Celem doprecyzowania - dane w Supli chcesz mieć/pobierać skąd?
- z serwera Helium (integracja przez Console),
- jakiegoś swojego serwera (który to będzie zintegrowany z Helium),
- z własnej bramki zrobionej np na esp32,
- inna możliwość?
-
rokoshewsky
Zalozmy ze mam obiekt z zainstalowanymi jakimis sensorami, wylacznikami SUPLA itd. i zamiast odbierac dane i/lub sterowac poprzez Internet robie to przez siec LoRaWAN Helium i powiedzmy przez wlasny serwer SUPLA lub serwer SUPLI zintegrowany z Helium.
Nawet z marketingowego punktu widzenia pozwoliloby to wypierac inne rozwiazania bazujace na LoRaWAN w podobnym celu a i polska spolecznosc Helium przyjelaby to z zainteresowaniem.
Jarek
Nawet z marketingowego punktu widzenia pozwoliloby to wypierac inne rozwiazania bazujace na LoRaWAN w podobnym celu a i polska spolecznosc Helium przyjelaby to z zainteresowaniem.
Jarek
-
rokoshewsky
Nie mam teraz pod reka tego ESP ktory kiedys testowalem z Helium (SX1276 LoRa V2 ESP32). Obsluguje WiFi i Lora oraz w zasadzie ma typowa 'pinologie' wiec moglbybyc uniwersalny. Jak bede mial okazje to wrzuce na niego obsluge Supli i sprawdze na ile jest kompatybilny a pozniej moznaby sie zastanowic jak to popchnac przez LoRaWAN Helium.
Jarek
Jarek