ZAMEL THW-01 - Testy

MadOnion78

Wygoniłem thw na dwór zobaczymy co będzie jutro :mrgreen:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
przygod

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 13, 2022 7:36 pm U mnie THW-01 jest bardzo porównywalny do Xiaomi LYWSD03MMC. Na temperaturze występuje maksymalnie różnica 0,4°C.
(….)
Oba czujniki wykorzystują układy pomiarowe Sensirion serii SHT, które są jednymi z najdokładniejszych obecnie dostępnych sensorów.
Jeśli ktoś chce sterować ogrzewaniem na ich podstawie to temperatura odniesienia (na którą można zawsze sobie narzucić poprawkę) jest chyba sprawą drugorzędną. Dla mnie np ważniejsze raczej jest, by dany czujnik z czasem nie „odpływał”. W przypadku viessmana z mojego zdjecia ze dwa razy na rok trzeba go odłączyć od zasilania, by jego powrocie znów odnalazł się kilka stopni niżej.
Gang

Ja też go porównuje z tym samym Xiaomi co Robert i niezależnie od pomieszczenia odchyłka temperatury w zasadzie nie istnieje, a wilgotność to max 5 pkt. procentowych różnicy.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Luther

Dzisiaj porównując z termometrem meteo mam różnice temperatury o 1 stopień a wilgotność 5%.
3x Pnw-01, 2x Row-01, 2x Row-02, 1x Row-07, 1x Slw-02, 1x Diw-01, Slw-01, Lew-02, Lew-01
Gang

termometr mimo trochę słabszego zasięgu trzyma połączenie bez problemów.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Po pierwszych wrażeniach, unboxingu i testach:
  1. wizualnie (jako esteta):
    1. gniazdo USB przydało by się inaczej zainstalować, nie dość, ze jest na skraju zewnętrznym obudowy to jeszcze nieco odstaje "od ściany/w stronę pomieszczenia". Nie wygląda to dobrze, jeżeli ktoś będzie chciał to na ścianie sobie powiesić.
      2022-10-13 19.42.33.jpg
    2. obudowa w miejscu diody i czegoś jeszcze (?) ma nierówności. Za bardzo nie przeszkadza ale jak mamy testować i "się czepiać" :)
  2. technicznie:
    1. po pierwszym odpaleniu bardzo długo dochodzi do właściwych wskazań. U mnie to trwało ponad godzinę i z początkowych 25 stopni sukcesywnie spadał do 21 st. Możliwe, że ma taki algorytm uśredniania, co IMHO nie jest wadą a raczej cechą i to wcale nie po stronie złych. Może tylko bym przyspieszył ten algorytm do kilku, max kilkunastu minut (na wykresie start ok. 19:50, zrównanie się wykresów ok. 21:00)
    2. wskazania bardzo poprawne, niestety nie mam żadnych certyfikowanych wzorcowych termometrów i higrometrów więc mogę się oprzeć jedynie na moich wskazaniach z ds18b20 i bme. Wszystkie bez korekcji. Temperatura jest idealnie zgodna z ds'ką, w odniesieniu do bme nieco odstaje o 0,3-0,4 stopnia, a wilgotność o ok 2-3 pkt%. Różnica może wynikać z tego, że bme (zresztą ds'ka tak samo) jest niemal przyklejona do ściany zewnętrznej budynku a THW jednak odstaje kilka cm więc już powietrze może mieć nieco inne parametry. Latem korygowałem BME w dół a teraz będę musiał w górę, albo poprawić umiejscowienie. Wydaje mi się, że do zastosowań domowych jest to absolutnie wystarczające.
Screenshot 2022-10-14 at 10-25-09 Historia temperatur - SUPLA Scripts.png
2022-10-14 09.55.46.jpg
testing still in progress .....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Oct 14, 2022 8:31 am po pierwszym odpaleniu bardzo długo dochodzi do właściwych wskazań. U mnie to trwało ponad godzinę i z początkowych 25 stopni sukcesywnie spadał do 21 st. Możliwe, że ma taki algorytm uśredniania, co IMHO nie jest wadą a raczej cechą i to wcale nie po stronie złych. Może tylko bym przyspieszył ten algorytm do kilku, max kilkunastu minut (na wykresie start ok. 19:50, zrównanie się wykresów ok. 21:00)
Nie ma uśredniania ani niczego co by spowalniało odczyt. Tutaj trudnością jest nagrzanie całego układu oraz obudowy.
Nagrzewania urządzenia też zajmuje trochę czasu. Przy pierwszym włączeniu jest ono w trybie konfiguracyjnym i tutaj nie da się wyłączyć Wi-Fi i pójść spać, więc ESP się nagrzewa i przekazuje to ciepło na płytkę i obudowę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klimasstudio

Mój pewnie już cz3ka na mnie w pracy na biurku. Dopiero we wtorek rozpakuje paczkę i zacznę testować. Tyle czekałem i jeszcze trochę muszę poczekać.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Lomax1983
Has thanked: 1 time

klimasstudio wrote: Fri Oct 14, 2022 9:12 am Mój pewnie już cz3ka na mnie w pracy na biurku. Dopiero we wtorek rozpakuje paczkę i zacznę testować. Tyle czekałem i jeszcze trochę muszę poczekać.
Ja bym nie wytrzymał, pojechałbym do pracy :) :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Fri Oct 14, 2022 8:50 am
YoMan wrote: Fri Oct 14, 2022 8:31 am po pierwszym odpaleniu bardzo długo dochodzi do właściwych wskazań. U mnie to trwało ponad godzinę i z początkowych 25 stopni sukcesywnie spadał do 21 st. Możliwe, że ma taki algorytm uśredniania, co IMHO nie jest wadą a raczej cechą i to wcale nie po stronie złych. Może tylko bym przyspieszył ten algorytm do kilku, max kilkunastu minut (na wykresie start ok. 19:50, zrównanie się wykresów ok. 21:00)
Nie ma uśredniania ani niczego co by spowalniało odczyt. Tutaj trudnością jest nagrzanie całego układu oraz obudowy.
Nagrzewania urządzenia też zajmuje trochę czasu. Przy pierwszym włączeniu jest ono w trybie konfiguracyjnym i tutaj nie da się wyłączyć Wi-Fi i pójść spać, więc ESP się nagrzewa i przekazuje to ciepło na płytkę i obudowę.
Potwierdzam nagrzewanie esp. Kiedyś zrobiłem termostat z softem @elmaya w puszce i generalnie nie było w stanie działać, wskazania zawsze kilka stopni w górę. Wtedy mogłem to rozwiązać w ten sposób, że wemosa wrzuciłem pomiędzy ścianki k-g i kilkudziesięciocentymtrowy kabelek do ds'ki.
Teraz nie pomyślałem o tym, że to od tego. Ale faktycznie rozsądnie analizując usypianie ma tutaj sens i mógł być rozgrzany po podłączeniu. Moduł był włączony kilkanaście minut podczas pierwszego uruchomienia i potrzebował się schłodzić. Aczkolwiek patrząc po wykresach wskazania są mniej skaczące niż ds'ki. Może obudowa nieco uśrednia pomiary?
YoMan

Return to “ZAMEL THW-01”