Kilka pytań do czujników Xiaomi LYW w Supli
A jak jest z dokładnością tych czujników Xiaomi Lyw? Bo parę kupowałem jakiś chińskich nonamów i potrafiły pokazywać temperaturę rozstrzeloną o 2 stopnie a wilgotność o 20%.
Czy da się je jakoś kalibrować w supli/bramce ?
I ile prądu miesięcznie zużywa taki rasppery pi zero jako bramka do xiaomi lyw?
Jak często są odczytywane pomiary i czy można ten czas ustawiać?
Nie zakłóca innych urządzeń BT?
Najtańszy termopmetr do supli.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
1. Czujniki są bardzo dokładne. Ich wskazania mieszczą się w tolerancji błędu zastosowanego przetwornika pomiarowego SHT30.
2. W Supli Xiaomi LYWSD03MMC jest widziany jako standardowy kanał temperatura i wilgotność z możliwością kalibracji w Cloud.
3. Nie robiłem takich pomiarów, ale w 2000 kWh/rok powinieneś się zmieścić
4. Jeśli mnie pamięć nie myli, to Xiaomi wysyła pomiar co około 15 sekund. Zmienić to można poprzez zmianę firmware czujników na wersję alternatywną. Więcej tu: https://github.com/JsBergbau/MiTemperature2
5. Nie, nie zakłóca.
2. W Supli Xiaomi LYWSD03MMC jest widziany jako standardowy kanał temperatura i wilgotność z możliwością kalibracji w Cloud.
3. Nie robiłem takich pomiarów, ale w 2000 kWh/rok powinieneś się zmieścić
4. Jeśli mnie pamięć nie myli, to Xiaomi wysyła pomiar co około 15 sekund. Zmienić to można poprzez zmianę firmware czujników na wersję alternatywną. Więcej tu: https://github.com/JsBergbau/MiTemperature2
5. Nie, nie zakłóca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Taki rasp zjada mało kwestia zasilacza u mnie temp różni się o ok 0.3 stopnia wzflegem tego co pokazuje termostat. Ja u siebie mam 5 czujników a jak już mam bramkę to i dodałem pomiar z stacji syngeos- to fajnie opisał gracz tutaj https://github.com/fracz/supla-filesensors i nie musiałem robić stacji pogodowej bo czujnik jest 1.5 km w linii prostej ode mnie. Baterie wymieniam różnie najszybciej zima schodzi ta co pokazuje mi temp na ogrodzie. Najgorzej ma u mnie czujnik w łazience bo na drodze do rpi są 2 ściany ale działa to stabilnie.mmiikk wrote: Fri Oct 14, 2022 9:27 am Kilka pytań do czujników Xiaomi LYW w Supli
A jak jest z dokładnością tych czujników Xiaomi Lyw? Bo parę kupowałem jakiś chińskich nonamów i potrafiły pokazywać temperaturę rozstrzeloną o 2 stopnie a wilgotność o 20%.
Czy da się je jakoś kalibrować w supli/bramce ?
I ile prądu miesięcznie zużywa taki rasppery pi zero jako bramka do xiaomi lyw?
Jak często są odczytywane pomiary i czy można ten czas ustawiać?
Nie zakłóca innych urządzeń BT?
Ogólnie polecam poradnik Roberta ja z programowaniem mam styczność ale bardziej drabinkowym i w zasadzie jako laik z programowania IT dałem sobie bez problemu radę. Jedynie co do dodałem parę ulepszeń do raspi jak chociażby autorestart po zaniku wifi. RPI ma ten problem ze jak resetowalem router to już się z siecią nie połączył
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec