ZAMEL THW-01 - Testy
-
Luther
Test w pokoju dzieci. Użyty termometr marki Auriol
który pokazuje 24,2 C / wilgotność 51% THW-01 24,5 C / wilgotność 51,3%
3x Pnw-01, 2x Row-01, 2x Row-02, 1x Row-07, 1x Slw-02, 1x Diw-01, Slw-01, Lew-02, Lew-01
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
taką rzecz zaobserwowałem : przełączenie urządzenia w stan konfiguracji (z poziomu cloud) , czyli bez dotykania czujnika rękami , powoduje wzrost wskazania temperatury o 0,6 st C.
A z innej beczki : Czy do tych czujników jakiś termostat jest planowany ? Komunikacja poprzez cloud ? niezależne od cloud ?
A z innej beczki : Czy do tych czujników jakiś termostat jest planowany ? Komunikacja poprzez cloud ? niezależne od cloud ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Termostat będzie miał własne czujniki, a te bezprzewodowe będą na dedykowanym radiu (pewnie Exta). Chcielibyśmy aby był dostępny też termostat, który wykorzystuje termometry Zigbee i Bluetooth ale to już zapewne będzie odrębne urządzenie zbudowane niezależnie od Zamel.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Porównanie z BME280 ciągle (THW chodzi tylko po MQTT, bo z Supla lokalnym się wiesza).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Który kolor jest którego czujnika?Goral64 wrote: Sun Oct 16, 2022 8:50 pm Porównanie z BME280 ciągle (THW chodzi tylko po MQTT, bo z Supla lokalnym się wiesza).Screenshot_20221016-224734_Home Assistant.jpg
Odnośnie wieszania, to udało się nam zreprodukować problem lokalnie i okazje się, że trafiliśmy na błąd w samym SDK od Espressifa, a konkretniej w kodzie odpowiedzialnym za nawiązywanie połączeń szyfrowanych.
Mamy workaround na ten problem, który polega na wyłączeniu akceleracji sprzętowej przy obliczaniach na "dużych liczbach" (cokolwiek to znaczy
Zanim wypuścimy poprawkę muszę jeszcze się upewnić, że z publicznymi serwerami też to działa poprawnie.
Z ciekawostek: wyłącznie sprzętowej akceleracji skróciło czas nawiązywania połączenia o 100-300 ms
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
potrzymaj go dłużej w konfiguracji to ci skoczy o 2-3 stwsosniak wrote: Sun Oct 16, 2022 7:25 pm taką rzecz zaobserwowałem : przełączenie urządzenia w stan konfiguracji (z poziomu cloud) , czyli bez dotykania czujnika rękami , powoduje wzrost wskazania temperatury o 0,6 st C.
kilka postów wyżej @klew wyjaśnia (a ja się zgadzam z przedmówcą)
YoMan
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Ciemny to BME280, jaśniejszy to THW-01 po MQTT, wykresu dla protokołu Supla nie ma, boi wyłączony.
No to przebieram kończynami...klew wrote: Mon Oct 17, 2022 7:54 am Odnośnie wieszania, to udało się nam zreprodukować problem lokalnie i okazje się, że trafiliśmy na błąd w samym SDK od Espressifa, a konkretniej w kodzie odpowiedzialnym za nawiązywanie połączeń szyfrowanych.
Mamy workaround na ten problem, który polega na wyłączeniu akceleracji sprzętowej przy obliczaniach na "dużych liczbach" (cokolwiek to znaczy). Wcześniej u mnie po około 2h się wieszało (na prywatnym serwerze). Teraz moduł pracował ponad 50h i nie było zwiechy, także wygląda to dobrze.
Zanim wypuścimy poprawkę muszę jeszcze się upewnić, że z publicznymi serwerami też to działa poprawnie.
No!klew wrote: Mon Oct 17, 2022 7:54 am Z ciekawostek: wyłącznie sprzętowej akceleracji skróciło czas nawiązywania połączenia o 100-300 ms![]()
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Alpines
Dzien dobry
Znacie może prawdopodobną date kiedy będzie można kupić THW-01?
Mam z 10 termometrów - głownie niestety DHT-11 oraz z 4 aqara i sonoff zigbee w HA.
Chętnie przesiadłbym sie na cos stabilniejszego .
Znacie może prawdopodobną date kiedy będzie można kupić THW-01?
Mam z 10 termometrów - głownie niestety DHT-11 oraz z 4 aqara i sonoff zigbee w HA.
Chętnie przesiadłbym sie na cos stabilniejszego .