Supla MEW-01 + Home Assistant

Marti

Witam.
Niedawno zacząłem przygodę z Suplą.
Długo się zastanawiałem nad rozwiązaniem, które pozwoli mi monitorować nie tyle co koszty, ale to co się dzieje w mojej 3 fazowej instalacji elektrycznej, np. prawidłowy rozkład obciążenia poszczególnych faz. W aplikacji Supla brakuje mi niestety rozliczenia 2 taryfowego oraz prostych powiadomień w przypadku przekroczenia wcześniej określonych parametrów (np. moc, napięcie czy natężenie). Pomaga w takiej sytuacji konfiguracja w połączeniu z Home Assistant (alarmowanie o przekroczeniu zadanych progów natężenia prądu). Do najprostszych to nie należy, ale jakoś to ogarnąłem. Aktualnie mam 2 takie urządzenia, jednym monitoruję standardowo 3 fazy, drugim 3 wybrane obwody w domu.
Teraz mam taki problem: w HA nie występuje taka encja jak aktualna całkowita moc czynna pobierana z sieci (w Supli wyświetla się to jako suma w zakładce 1+2+3). Chciałbym założyć automatyzacje, aby dostać powiadomienie gdy ta moc przekroczy wartość np. 8000W. Jak to zrobić? Szukałem w wyzwalaczach jakiś opcji z logiką (suma, or, and ...) ale nie znalazłem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Utwórz sobie własną encję, która sumuje moc czynną z wszystkich faz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Marti

Nie mam na liście w pomocniczych encjach funkcji suma. Są średnie, max, min ... ale nie ma sumy. Taką encję trzeba pisać ręcznie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

„+”
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”