Stacja pogodowa Sainslogic WS3500 w Supli

shimano73
Been thanked: 1 time

Witajcie, pewnie zauważyliście kilka moich postów z których mogło wynikać że pracuję nad jakimś nowym projektem.
I oto nadszedł dzień kiedy mogę się nim pochwalić. Jak w tytule , stacja pogodowa która zbiera bardzo dobre opinie o swojej konstrukcji w dobrej cenie do jakości . Jak jucz pisałem w innym poście , stacja oprócz pomiarów i wyświetlaniu danych o stanie pogody, umożliwia ich umieszczanie na kilku serwisach/serwerach pogodowych. Są to Weather Underground, ecowitt.net 30, Weathercloud, WeatherObservationWebsite, i “Customized". Przeglądając zasoby Internetu w poszukiwaniu rozwiązań na nowa stację pogodowa znalazłem opis w którym to pokazano w jaki sposób przesłać dane z tej stacji do openHUB'a. Tu znajduje sie ten opis : https://community.openhab.org/t/outside ... eded/98756 .
Z opisu wynika że do tego celu wykorzystano ustawienia stacji dla serwera "customized" i lokalnego serwera na którym zainstalowano openHAB'a. Pomyślałem, że w podobny sposób można by to ogarnąć w Supli. W tym samym czasie kupiłem używany terminal Dell Wyse miał posłużyć jako lokalny serwer plików a kolega klew udostępnił nową bibliotekę na Linuxa. Udało mi się tanio kupić używaną tę stację pogodową i zabrałem się do pracy. Na początku zainstalowałem Debiana na terminalu , następnie zainstalowałem aktualną bibliotekę supla-device, było trochę problemów, ale z bożą pomocą (czyt. klew) udało się rozwiązać napotkane problemy :D . Następnie przyszedł czas na PHP, kolejna rzecz której musiałem liznąć ;) , trzeba było napisać skrypt który będzie wywoływany przez stacją pogodowa co pewien czas, określony w jej ustawieniach.
Ów skrypt odczytuje tablicę z danymi i zapisuje je w oddzielnych plikach dla każdego czujnika oddzielnie. Dane z tych plików podpięte są do supla-device i umieszczane na serwerach Supli. Proste prawda :lol:
Na moim GitHub'ie https://github.com/shimano73/Sainslogic-WS3500 znajdziecie skrypt PHP i plik konfiguracyjny yaml
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by shimano73 on Thu Oct 20, 2022 12:57 pm, edited 2 times in total.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pięknie :) Teraz wszystkie Sainslogic WS3500 będą wyprzedane :P

BTW. "SVD" to określenie projektu, który był oparty o Suplę na malinkę. Natomiast Ty użyłeś "nowej biblioteki" SuplaDevice (supla-device), która jest przygotowana na wiele platform: arduino, esp82xx, esp32, oraz Linuxy (w tym malinki).

BTW 2: podaj link do swojego githuba :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73

klew wrote: Thu Oct 20, 2022 9:22 am Pięknie :) Teraz wszystkie Sainslogic WS3500 będą wyprzedane :P

BTW. "SVD" to określenie projektu, który był oparty o Suplę na malinkę. Natomiast Ty użyłeś "nowej biblioteki" SuplaDevice (supla-device), która jest przygotowana na wiele platform: arduino, esp82xx, esp32, oraz Linuxy (w tym malinki).

BTW 2: podaj link do swojego githuba :P
Mam nadzieję że będą wyprzedane , będzie mniej zapytań z prośbą o wykonanie stacji na mojej skrzynce :lol:
Link wstawiłem do pierwszego postu, kiedyś był w stopce ale już niestety nie mogą tam być :roll:

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Plik "supla-device .yaml" ma spację w nazwie przed kropką. Może ją usuń, bo jeszcze komuś problemów narobi :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73

klew wrote: Thu Oct 20, 2022 10:34 am Plik "supla-device .yaml" ma spację w nazwie przed kropką. Może ją usuń, bo jeszcze komuś problemów narobi :)
Poprawiłem , usunąłem również określenie SVD w pierwszym poście

bigthomas

Dzięki za poradnik, w moim przypadku udało mi się uruchomić to na maszynie wirtualnej na Synology.
shimano73

bigthomas wrote: Sat Oct 29, 2022 2:13 pm Dzięki za poradnik, w moim przypadku udało mi się uruchomić to na maszynie wirtualnej na Synology.
No i super , cieszę się ze moje zajęcia nie idą na marne 😁

kris.sg
Has thanked: 1 time

@shimano73 świetny projekt gratulacje :)
Mam pytanie czy używasz do swojej stacji apki "WS View" ?
U mnie po "zintegrowaniu" z suplą apka przestała wyświetlać dane ze stacji, ale widzę że do WU są wysyłane.
Stacja mi już służy 4 lata i bardzo ją sobie chwalę, ja mam co prawda Eurochron ale to to samo.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
shimano73

No właśnie dziś to zauważyłem będąc w robocie , nie mogłem się doczekać powrotu do domu aby to zweryfikować . Ale „tablecik” pokazuje , supla pokazuje a w tej aplikacji same zera 🤔

kris.sg
Has thanked: 1 time

Może to "za dużo" dla tej stacji i nie wyrabia :)
Widać wszystkiego nie można mieć.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3

Return to “Projekty użytkowników”