Witam,
właśnie buduje sobie na wemos sterowanie do bramy *sterownik FAAC), i chciałem zrobić aby o okreslonej godzinie brama się otwierała i zamykała
i tutaj pojawia się pytanie (zamykam i otwieram tym samym przyciskiem) czy da się zrobić tak, aby np o 23 godzinie brama się zamknęła ale tylko wtedy gdy jest otwarta. (czujnik otwarcia bramy zostanie zastosowany)
w obecnej sytuacji jeśli jest otwarta to się zamknie, jeśli zamknięta - otworzy...
Zamykanie bramy - harmonogram
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Harmonogram działa tak.
Jeżeli ustawisz zamknięcie np o 23 to o 23 Supla sprawdzi czy brama jest otwarta. Jeżeli nie to nic nie zrobi, jeżeli jest otwarta
to spróbuje ją zamknąć. Za 60 sek. ponownie sprawdza czy jest zamknięta i jeżeli nie to znowu próbuje ją zamknąć. Tak 4 razy.
Może być tak, że zatrzymał ktoś bramę przy zamykaniu i wysłanie impulsu spowodowałoby całkowite otwarcie więc w takim przypadku brama się całkowicie otworzy, a później zamknie.
Z otwieraniem analogicznie jak wyżej.
Jeżeli ustawisz zamknięcie np o 23 to o 23 Supla sprawdzi czy brama jest otwarta. Jeżeli nie to nic nie zrobi, jeżeli jest otwarta
to spróbuje ją zamknąć. Za 60 sek. ponownie sprawdza czy jest zamknięta i jeżeli nie to znowu próbuje ją zamknąć. Tak 4 razy.
Może być tak, że zatrzymał ktoś bramę przy zamykaniu i wysłanie impulsu spowodowałoby całkowite otwarcie więc w takim przypadku brama się całkowicie otworzy, a później zamknie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
bicker
Super...pzygmunt wrote: Thu Oct 19, 2017 8:13 am Harmonogram działa tak.
tego nie byłem pewien
a czy będzie to działać jak mam krańcówki tylko przy otworzonej bramie....czyli wiem kiedy jest otworzona.. a zamknięta hmmm ufam sterownikowi, że jak nie jest otwarta to jest zamknięta,
ps.
tak tylko się upewniam