Cześć,
czy jest możliwe podłączenie sterownika SBW-01 do napędu Sommer A 550 L? Załączam schemat płytki sterownika z instrukcji. Czy możliwe jest żeby sterownik odczytywał pozycję bramy bez montażu dodatkowego osprzętu?
Dzięki z góry za wszelkie sugestie.
Wojtek
Podłączenie SBW-01 do Sommer A 550 L
-
wojtek_d
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
A1 GND
A2 +24V
11 (7 - sekcja 11)
14 (8 - sekcja 11)
Jako czujnik otwarcia być może można wykorzystać wyjście WL. Musiałbyś sprawdzić multimetrem jak się zachowuje w zależności od tego czy brama jest zamknięta czy otwarta. Jeśli WL nie będzie można wykorzystać to pozostaje podłączenie kontaktronu pod A2 i IN1/2.
A2 +24V
11 (7 - sekcja 11)
14 (8 - sekcja 11)
Jako czujnik otwarcia być może można wykorzystać wyjście WL. Musiałbyś sprawdzić multimetrem jak się zachowuje w zależności od tego czy brama jest zamknięta czy otwarta. Jeśli WL nie będzie można wykorzystać to pozostaje podłączenie kontaktronu pod A2 i IN1/2.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
wojtek_d
Po podłączeniu zgodnie z poniższym schematem brama nie otwiera się. Słychać charakterystyczny dźwięk po włączeniu otwierania z aplikacji, natomiast brama się nie otwiera.
Próbowałem wykorzystać wyjścia 7 oraz 8 (przyjmując, że +24V to wyjście numer 1), brama się wtedy otwiera i zamyka, natomiast po kilku minutach od ostatniej aktywności obok ikony bramy w aplikacji pojawia się czerwona kropka, a kanał na 'mojej supli' widnieje jako rozłączony.
Dodatkowo dioda na sterowniku SBW-01 nie świeci (brak zasilania po stronie napędu).
Jakieś sugestie?
Nie sprawdzałem kwestii czujnika otwarcia.
Dzięki.
Próbowałem wykorzystać wyjścia 7 oraz 8 (przyjmując, że +24V to wyjście numer 1), brama się wtedy otwiera i zamyka, natomiast po kilku minutach od ostatniej aktywności obok ikony bramy w aplikacji pojawia się czerwona kropka, a kanał na 'mojej supli' widnieje jako rozłączony.
Dodatkowo dioda na sterowniku SBW-01 nie świeci (brak zasilania po stronie napędu).
Jakieś sugestie?
Nie sprawdzałem kwestii czujnika otwarcia.
Dzięki.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jak rozumiem pod 7,8 z sekcji 11 podłączyłeś 11 i 14 z SBW ?
Najwyraźniej na zaciskach z sekcji 11 "znika" napięcie po zatrzymaniu bramy.
Możesz spróbować podłączyć SBW bezpośrednio pod uzwojenie wtórne transformatora tj. pod zaciski z sekcji 7.
Najwyraźniej na zaciskach z sekcji 11 "znika" napięcie po zatrzymaniu bramy.
Możesz spróbować podłączyć SBW bezpośrednio pod uzwojenie wtórne transformatora tj. pod zaciski z sekcji 7.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
wojtek_d
Czyli reasumując:
A1 sekcja 7
A2 sekcja 7
11 wyjście nr 7 z sekcji 11
14 wyjście nr 8 z sekcji 11
Dobrze rozumiem?
A1 sekcja 7
A2 sekcja 7
11 wyjście nr 7 z sekcji 11
14 wyjście nr 8 z sekcji 11
Dobrze rozumiem?
-
wojtek_d
Powyższe rozwiązanie działa. Sterownik SBW-01 jest zasilony i można sterować bramą z poziomu aplikacji.
Będę próbował ogarnąć kwestię czujników położenia bramy. Po użycia wyjścia WL dla IN1 oraz IN2 niestety stan położenia bramy się zmienia. Postaram się sprawdzić wyjście WL multimetrem. Powinienem spodziewać się konkretnych stanów?
Czy jest jakiś szczególny sposób w jaki powinny być ustawione przekaźnik oraz czujniki w aplikacji 'moja supla'?
Dzięki.
Będę próbował ogarnąć kwestię czujników położenia bramy. Po użycia wyjścia WL dla IN1 oraz IN2 niestety stan położenia bramy się zmienia. Postaram się sprawdzić wyjście WL multimetrem. Powinienem spodziewać się konkretnych stanów?
Czy jest jakiś szczególny sposób w jaki powinny być ustawione przekaźnik oraz czujniki w aplikacji 'moja supla'?
Dzięki.