Pytania

unbelievable

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

jestem na etapie budowy domu (przed położeniem całej elektryki) i lubię planować naprzód, więc przyszła najwyższa pora na rozłożenie całego systemu SMART. W związku z tym miałbym kilka pytań. Wybaczcie najmocniej, ale jestem początkujący w tych tematach, więc zapewne odpowiedzi na niektóre z nich mogą być dla Was bardzo oczywiste - niemniej będę wdzięczny za wsparcie!

W domu mam 14 rolet zewnętrznych do których zakupiłem już odpowiednie puszki z kieszeniami (powyżej 60mm), by pomieścić sterownik ZAMEL SRW-01. Pytanie, czy jeżeli mam dwuczęściowe (dzielone okno) mogę zastosować jeden sterownik SRW-01 do sterowania dwiema roletami, czy każda z nich powinna mieć swój sterownik SRW-01, by ulec niepotrzebnym przeciążeniom? Wiem też, że są rozwiązania typu SRW-02 ale bardziej pod montaż w rozdzielnicy, którego chcę uniknąć, ponieważ jak rozumiem całe zasilanie rolet musiałbym wówczas doprowadzić do rozdzielnicy?

Dodatkowo planuje z poziomu aplikacji Supla zarządzać sterowaniem bramy garażowej i pytanie, czy sterownik SBW-01 w zupełności wystarczy, czy wybrać opcję SBW-02 (chodząc po wielu forach wnioskuję, że wyłączeniem tego iż w tym modelu można sterować dwiema bramami lub furtką i bramą równolegle nie ma dodatkowych funkcjonalności przemawiających na jego korzyść - no i z wyłączeniem tego, że jest po prostu nowszy - mylę się?). Czy przy silnikach Metro1000RTS wymagany jest osobny czujnik informujący o tym, że brama została zamknięta/otwarta (umożliwiający pełen podgląd z poziomu aplikacji) - orientuje się ktoś może? Czy przy tym silniku lepszym rozwiązaniem będzie SBW-01, czy jednak SBW-02? Docelowo w przyszłości planuje zamontować SBW-02 do bramy wjazdowej na posesje, by móc sterować dwiema bramami, ale w przypadku bramy garażowej wydaje się być to całkowicie zbędne.

Ostatnie pytanie: chciałbym dodatkowo zaplanować oświetlenie całego ogrodzenia + uruchamianie zraszaczy o określonych godzinach lub w miarę potrzeby z poziomu aplikacji. Zarówno oświetlenie jak i zraszacze chcę podzielić przynajmniej na dwa kanały, czyli oświetlenie przód domu i tył domu odpalane osobno z wyłącznika i aplikacji i analogicznie w przypadku zraszaczy. Jaki zatem powinienem sterownik wybrać w przypadku oświetlenia? ROW-02 wystarczy? Nie mam też pojęcia, czy zraszaczami z wykorzystaniem ZAMELa można w ogóle sterować? Macie jakieś doświadczenia? Niestety nie mogłem znaleźć nigdzie o tym informacji...

Dzięki serdeczne!
pzygmunt
Been thanked: 59 times

unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm Pytanie, czy jeżeli mam dwuczęściowe (dzielone okno) mogę zastosować jeden sterownik SRW-01 do sterowania dwiema roletami, czy każda z nich powinna mieć swój sterownik SRW-01, by ulec niepotrzebnym przeciążeniom?
Nie zaleca się stosowania sterowania silnikami z jednego źródła czyli nawet z jednego przycisku. W związku z tym również sterowanie dwiema roletami z jednego SRW nie jest zalecane.
unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm ponieważ jak rozumiem całe zasilanie rolet musiałbym wówczas doprowadzić do rozdzielnicy?
Zgadza się
unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm Dodatkowo planuje z poziomu aplikacji Supla zarządzać sterowaniem bramy garażowej i pytanie, czy sterownik SBW-01 w zupełności wystarczy, czy wybrać opcję SBW-02 (chodząc po wielu forach wnioskuję, że wyłączeniem tego iż w tym modelu można sterować dwiema bramami lub furtką i bramą równolegle nie ma dodatkowych funkcjonalności przemawiających na jego korzyść - no i z wyłączeniem tego, że jest po prostu nowszy - mylę się?).
Zdecydowanie SBW-02. Tańszy. Nowszy. Ma dwa kanały sterujące. Wejścia mogę być sterowane stanem niskim i wysokim.
unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm Czy przy silnikach Metro1000RTS wymagany jest osobny czujnik informujący o tym, że brama została zamknięta/otwarta (umożliwiający pełen podgląd z poziomu aplikacji) - orientuje się ktoś może?
Musisz zastosować dodatkowy kontaktron (zalecane). SBW-02.
unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm
Ostatnie pytanie: chciałbym dodatkowo zaplanować oświetlenie całego ogrodzenia + uruchamianie zraszaczy o określonych godzinach lub w miarę potrzeby z poziomu aplikacji. Zarówno oświetlenie jak i zraszacze chcę podzielić przynajmniej na dwa kanały, czyli oświetlenie przód domu i tył domu odpalane osobno z wyłącznika i aplikacji i analogicznie w przypadku zraszaczy. Jaki zatem powinienem sterownik wybrać w przypadku oświetlenia? ROW-02 wystarczy? Nie mam też pojęcia, czy zraszaczami z wykorzystaniem ZAMELa można w ogóle sterować? Macie jakieś doświadczenia? Niestety nie mogłem znaleźć nigdzie o tym informacji...
W tym przypadku moduły sterujące dobierasz do sposobu montażu i oświetlenia. Zamel nie ma nic Suplowego do sterowania zraszaczami. Tutaj musiałbyś zastosować jakieś zawory 12-24V i moduły do sterowania nimi, które będą zasilane również niskim papięciem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Cześć,

Jeśli na dzielonym oknie będą fizyczne dwa napędy, to polecam zastosowanie SRW-01 dla każdego napędu i dwóch łączników sterujących tymi roletami. I nie chodzi tu o obciążenie tylko o fakt, że nawet przy dokładnie symetrycznych roletach czasy otwarcia i zamknięcia będą różne.

SBW-02 jest nowszym modelem o większych możliwościach, przy tym jest zdecydowanie tańszy. Więc stosuj SBW-02 zarówno do bramy garażowej jak i później do bram wjazdowych. W przypadku proponowanego przez Ciebie napędu należy zastosować dodatkowy kontaktron (koszt to parę PLN).
Pamiętaj, że musisz zapewnić zasięg sieci Wi-Fi w miejscach, w których zamontowane będą wszystkie sterowniki SUPLA.

Co do sterowania podlewaniem, to na dzień dzisiejszy nie ma żadnego sterownika podlewania w SUPLI. Ja osobiście polecam zastosowanie dedykowanego sterowania podlewaniem z Wi-Fi (lub LAN). Niestety największy mankament to druga aplikacja na smartfonie do podlewania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
unbelievable

serdecznie dziękuję za pomoc! :)
Pietras81
Been thanked: 1 time

Ja z własnego doświadczenia polecilbym zastosowac dodatkowa skrętkę między napedem bramy tej w ogrodzeniu a rozdzielnia - u mnie był problem z zasięgiem a tak zawsze możesz sterownik dać w rozdziel i I po problemie. Pamiętaj o przewodach do elektrozaczepu przy furtce. Niby pierdola a zawsze fajnie z supli otwozyc.
Co do podlewania to ja do sterowania polecam sonoffa 4ch pro działa bezbłędnie dla 4 elektrozaworów. Teraz jak są sceny to włączasz bez problemu 1 kliknięciem po kolei wszystkie 4 elektrozawory lub z harmonogramu. Są też softy wraz z czujnikiem wilgotności a nawet zintegrowane z podlewaczem.
https://pietras-81.aqi.eco/
unbelievable

Dzień dobry!

przyszedł czas na rozbudowanie automatyki garażowej.

Otóż cały dom będzie sterowany (rolety, brama garażowa, etc) z poziomu aplikacji Supla. Właśnie zakupiłem zestaw ZSW-01, gdzie sterownik do bramy SBW-01 mam w zestawie i chciałbym go wykorzystać.

Pytania:
1) czy sterownik ten będzie działał z bramą Wiśniowskiego o napędzie metro 1000? i czy mogę go podłączyć zgodnie z załączonym zdjęciem?
2) zastanawiam się nad kontraktonem i na pewno zdecyduje się na SATEL'a, ale nie wiem jeszcze, czy na najazdowy, czy inny. Mam dwie propozycje i pytanie, czy one będą działałby na SBW-01?
propozycja 1: https://allegro.pl/oferta/satel-czujka- ... 1580342371 (Kontaktron boczny Satel B-3A)
propozycja 2: https://allegro.pl/oferta/satel-kontakt ... 8471116260 (Kontaktron bramowy B-4L satel)
Jeśli tak, na który się lepiej zdecydować?
3) chciałbym, by oświetlenie bramy garażowej (na zewnątrz przy bramie) uruchamiało się w momencie otworzenia/zamknięcia bramy. Czy w takim wypadku muszę kabel oświetleniowy doprowadzić do SBW-01, czy nie ma takiej możliwości? Jaki sterownik w takim wypadku mógłbym zastosować, by wszystko działało i było uruchamiany z poziomu Supli?

Będę baaaardzo wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam
B.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by unbelievable on Thu Oct 27, 2022 10:25 am, edited 3 times in total.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Niestety nie załączyłeś zdjęcia, a linki do allegro są ucięte i się nie otwierają ;)

SBW-01 podłączysz bez problemu do Metro 1000 RTS.

Odnośnie oświetlenia, to napęd Metro 1000 ma wyjście na oświetlenie zewnętrzne do 500 W sterowane z napędu. Sam napęd ma żarówkę, która zapala się przy otwieraniu/zamykaniu bramy i podtrzymuje światło przez jakiś czas (chyba dało się to też ustawić na napędzie). Także może to będzie wystarczające?

Chyba że chcesz mieć światło zapalane przy otwieraniu/zamykaniu bramy, oraz chcesz dodatkowo niezależnie mieć możliwość włączenia/wyłączenia. Wtedy może najlepiej byłoby równolegle wpiąc niezależne zasilanie. Tylko to trzeba dokładnie sprawdzić, zanim cokolwiek się podłączy, bo jak źle podłączysz, to możesz doprowadzić do zwarcia, uszkodzić napęd itp. Także najlepiej aby to zrobił jakiś elektryk.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
unbelievable

wprowadziłem update, dziękuję!

chciałbym, by osobna listwa ledowa podświetlająca bramę z zewnątrz uruchamiała się w momencie, kiedy brama będzie podnoszona i zamykana, a następnie się wyłączała no i pytanie, jaki kabel i gdzie konkretnie w sterowniku muszę umieścić?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

unbelievable wrote: Thu Oct 27, 2022 10:27 am wprowadziłem update, dziękuję!

chciałbym, by osobna listwa ledowa podświetlająca bramę z zewnątrz uruchamiała się w momencie, kiedy brama będzie podnoszona i zamykana, a następnie się wyłączała no i pytanie, jaki kabel i gdzie konkretnie w sterowniku muszę umieścić?
W napędzie Metro jest wyjście opisane jako "LAMP" - tam można podłączyć zewnętrzne oświetlenie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sebek74

unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

jestem na etapie budowy domu (przed położeniem całej elektryki) i lubię planować naprzód, więc przyszła najwyższa pora na rozłożenie całego systemu SMART. W związku z tym miałbym kilka pytań. Wybaczcie najmocniej, ale jestem początkujący w tych tematach, więc zapewne odpowiedzi na niektóre z nich mogą być dla Was bardzo oczywiste - niemniej będę wdzięczny za wsparcie!

W domu mam 14 rolet zewnętrznych do których zakupiłem już odpowiednie puszki z kieszeniami (powyżej 60mm), by pomieścić sterownik ZAMEL SRW-01. Pytanie, czy jeżeli mam dwuczęściowe (dzielone okno) mogę zastosować jeden sterownik SRW-01 do sterowania dwiema roletami, czy każda z nich powinna mieć swój sterownik SRW-01, by ulec niepotrzebnym przeciążeniom? Wiem też, że są rozwiązania typu SRW-02 ale bardziej pod montaż w którego chcę uniknąć, ponieważ jak rozumiem całe zasilanie rolet musiałbym wówczas doprowadzić do rozdzielnicy?
Jeszcze warto rozważyć rozwiązanie montażu sterowników w rozdzielnicy a do przycisków podciągnięcia tylko np 3x0.75mm2. Wg mnie większe pole do późniejszych modyfikacji. W dużym domu odpadnie też problem zasięgi wifi w wielu miejscach. Od Zamela masz sterowniki na 2 rolety/moduł (działają bardzo dobrze), są też różne DIY nawet na 8 rolet/moduł.
unbelievable wrote: Fri Sep 09, 2022 1:29 pm Ostatnie pytanie: chciałbym dodatkowo zaplanować oświetlenie całego ogrodzenia + uruchamianie zraszaczy o określonych godzinach lub w miarę potrzeby z poziomu aplikacji. Zarówno oświetlenie jak i zraszacze chcę podzielić przynajmniej na dwa kanały, czyli oświetlenie przód domu i tył domu odpalane osobno z wyłącznika i aplikacji i analogicznie w przypadku zraszaczy. Jaki zatem powinienem sterownik wybrać w przypadku oświetlenia? ROW-02 wystarczy? Nie mam też pojęcia, czy zraszaczami z wykorzystaniem ZAMELa można w ogóle sterować? Macie jakieś doświadczenia? Niestety nie mogłem znaleźć nigdzie o tym informacji...
Dzięki serdeczne!
Poszukaj rozwiązań DIY na forum. Jest to do ogrania na supla jak najbardziej.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20

Return to “Ogólna dyskusja”