Witam.
Chciałbym zamontować jakieś urządzenie w maszynach na naszej stolarni które liczyło by czas pracy konkretnej maszyny.
Maszyny są 3 fazowe i najlepiej było by wykrywać napięcie na którejś z faz ewentualnie jakieś pętle na kablu przyłączeniowym ale nie koniecznie.
Tylko jak potem odczytywać czas pracy urządzenia? Myślałem by odczytywać z wykresu czasowego jak kW w miernikach energii no ale nie chciałbym wkładać takiego miernika do każdej maszyny a sam pomiar na wykresie nie jest zbyt często odświeżany a zależało by mi z dokładnością do 1 minuty.
Ktoś ma jakiś pomysł ?
Dzięki.
Rejestracja czasu pracy maszyny 3 fazowej... co zastosować
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli możesz opierać się na obecności napięcia (tzn. jeśli jest napięcie, to znaczy że urządzenie pracuje, a jeśli go nie ma, to jest wyłączone), to ja bym to zrobił tak, że podłączyłbym coś co wykrywa napięcie (kiedyś na ali widziałem takie układy dające sygnał 3.3 V gdy jest podłączone napięcie, ewentualnie można dać przekaźnik sterowany cewką na 230 V).
Natomiast w sofcie na urządzeniu dałbym zliczanie impulsów np. co 1 s, gdy wykryto napięcie z powyższego czujnika.
Wtedy licznik implusów wskazywałby ilość s pracy urządzenia. W apce Supli widziałbyś dość łatwo ile urządzenie pracowało w danych godzinach/dniach/miesiącach.
Natomiast w sofcie na urządzeniu dałbym zliczanie impulsów np. co 1 s, gdy wykryto napięcie z powyższego czujnika.
Wtedy licznik implusów wskazywałby ilość s pracy urządzenia. W apce Supli widziałbyś dość łatwo ile urządzenie pracowało w danych godzinach/dniach/miesiącach.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
marekmitonski
W sumie wystarczyło by wykrywać tak jak gdyby kontrakton a w jego miejsce założyć przekaźnik zasilany z maszyny.
Muszę sprawdzić jak działa ten licznik impulsów. Czy on też jest w formie wykresów dostępny?
Muszę sprawdzić jak działa ten licznik impulsów. Czy on też jest w formie wykresów dostępny?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kanał licznika implusów może być ustawiony jako licznik energi, wody, gazu, ciepła - ale można ustawić własną jednostkę do tego kanału.marekmitonski wrote: Mon Sep 19, 2022 9:37 am W sumie wystarczyło by wykrywać tak jak gdyby kontrakton a w jego miejsce założyć przekaźnik zasilany z maszyny.
Wykres wygląda tak samo jak dla liczników energii itp.
Tylko taki kanał licznika musiałbyś samemu zaimplementować. Aktualnie kanał licznika impulsów zlicza impulsuy na wejściu.
Także masz dwa wyjścia: własna implementacja kanału licznika, który dodaje tam 1 co 1s gdy wejście jest aktywne, lub podłączyć na wejście coś co generuje impulsy o określonej częstotliwości.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zobacz tu: https://www.fif.com.pl/pl/liczniki-impu ... lg-03.html lub tu: http://www.lancor.pl/index.php/mnu-prod ... actor-rcpm
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
marekmitonski
Tego typu urządzenie mam już w maszynie zamontowane i na jej obudowie zamontowany licznik można odczytac. Praca maszyny jest rozliczana czasowo dla tego też pomysł by informacje o pracy były dostępne na www zwłaszcza że mam już inne urządzenia.
-
Adamo28
Można dołożyć do maszyny generator impulsów czy to moduł arduino na ne555 albo zainwestować parę stówek w przekaźnik modułowy który będzie realizował to samo np https://www.conrad.pl/p/finder-80910240 ... owy-503216 w funkcji SW i wtedy użyć licznika impulsów. Ale nadal będzie to słabo wyglądać i dożo zabawy z zamianą tego na czas. Dłubie sobie coś podobnego do zliczania czasu pracy pompy głębinowej ale opieram to na liczeniu czasu w esp na jednosekundowym millis() i wysyłam czas pracy pushoverem, póki co walczę o to by pushover dochodził za każdym razem bo razem z suplą nie działa mi to stabilnie na esp8266, trzeba będzie chyba się na coś większego migrować...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
marekmitonski
Czyli trzeba by się szeroko uśmiechać do twórców bo może by się dało rejestrować włączenie i wyłączenie różnych styków jak np. Ile brama była otwarta ile zamknięta i przedstawione to na jakimś wykresie...
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Ja używam history state w home assistant https://www.home-assistant.io/integrati ... ory_stats/marekmitonski wrote: Sat Nov 05, 2022 9:04 pm Czyli trzeba by się szeroko uśmiechać do twórców bo może by się dało rejestrować włączenie i wyłączenie różnych styków jak np. Ile brama była otwarta ile zamknięta i przedstawione to na jakimś wykresie...
Polecam HA, można zrobić dużo więcej z urządzeniami pracującymi w supli.
-
marekmitonski
Cześć wraca mi ponownie temat takiego zliczania. Trochę czasu minęło jakieś aktualizacje były czy udało się to jakoś rozwiązać w supli czy nadal trzeba kombinować? może ktoś coś wie