Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Tonik1717

I to nie jest problem, który powstał po Twoim poście tylko już wcześniej miałem z tym problem.
Arghatell

Tonik1717 wrote: Sat Nov 05, 2022 5:37 pm Mam ROW-2. Jedno zapala w srodku a drugie lampe na zewnatrz
Może masz jakąś aktywną scenę o której zapomniałeś i ona Ci gasi?...albo coś źle podłączyłeś. Scena "Wyłączanie światła" którą podałem tego na pewno nie robi, bo nie ma innego wyzwalacza niż scena włączająca światło. Tak po namyśle, w opisie który podałem, jest mały błąd logiczny ale idzie go przeżyć lub można to rozpisać na więcej scen. W momencie kiedy furtka jest otwierana, następuje uruchomienie sceny i kiedy furtka jest zamykana, również, co powoduje dwukrotne zadziałanie skryptu i w sumie wydłużenie czasu świecenia lampy. To taki efekt uboczny mojego uproszczenia, żeby ktoś się nie zamotał :D Jak pisałem, można to pokombinować tak aby zawsze i tylko, lampa wyłączała się po 30sekundach.
Tonik1717

Przejrzałem ale nie mam nic aktywnego. Łącznik mam zwykły swiecznikowy. Przez chwilę miałem założony swiecznikowy zwierny ale dziwnie było przy gaszeniu bo musiałem chwilę przytrzymać klawisz
Arghatell

Tonik1717 wrote: Sat Nov 05, 2022 6:03 pm Przejrzałem ale nie mam nic aktywnego. Łącznik mam zwykły swiecznikowy. Przez chwilę miałem założony swiecznikowy zwierny ale dziwnie było przy gaszeniu bo musiałem chwilę przytrzymać klawisz
Spojrzałem na schemat ROW-1 i włączniki są podłączone bez udziału przekaźnika, czyli jeśli włączysz włącznik, to światło jest włączone a jak wyłączysz, to wyłączone. Innymi słowy, włączniki fizyczne nie mają niczego wspólnego ze skryptami i przekaźnikami i wygląda na to "że tak jest" fabrycznie :)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Tonik1717 wrote: Sat Nov 05, 2022 5:16 pm No to ogólnie miałem prawie dopracowane ale gdzieś sie zarabalem w akcji. Po twojemu działa. Dziękuję.

Mam tylko jakis dziwny problem z fizycznym klawiszem bo gdy wykonuje ręcznie włącz - wyłącz - włącz - wyłącz - włącz to sterownik momentalnie sam wyłącza światło
Jak masz skonfigurowany przycisk? W trybie konfiguracyjnym na http://192.168.4.1 możesz to sprawdzić i ustawić.
Jeśli jest poprawnie, a nadal masz jakieś dziwne efekty, to spróbuj zaktualizować soft - w wersji 2.8.53 jest poprawka na jeden błąd, który czasem może powodować tego typu zachowanie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Tonik1717

Tak wyglada
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus

Arghatell wrote: Sat Nov 05, 2022 4:43 pm
Tonik1717 wrote: Sat Nov 05, 2022 3:42 pm No niestety ale u mnie ciężko z takimi rzeczami dlatego pytam Was i jakoś to ogarnę mam nadzieję
Robisz sobie 2 sceny. Na początek pierwsza:
"Wyłączanie światła"
W rubryce: "Warunek wykonania sceny"
wstawiasz warunek przekaźnika, który odpowiada za światło czyli:
przykład: {{state(12345).hi}}
Następnie w zakładce "Akcje"
wybierasz kanał przekaźnika i ustawiasz akcję na wyłączony.
Sprawdzasz, czy działa. Scena ma za zadanie sprawdzać czy światło jest włączone a po uruchomieniu sceny ma wyłączać światło.
-----------------------------------------------------------------------------
Scena druga:
Robisz sobie scenę "Włączanie światła"
W scenie w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" wpisujesz sobie stan furtki w sensie stan czujnika kontaktronu. Przykład:
{{state(54321).hi}}

Jeśli nie masz czujnika otwarcia, możesz wpisać stan przekaźnika odpowiadającego za elektrozaczep (jeśli masz). Chodzi o to, żeby coś "wiedziało" że furtka jest otwierana/zamykana.

Później w rubryce: "Warunek wykonania sceny"

Wpisujesz warunek:
{{ time('+0 minutes') > sunsetTime() }} {{ time('-0 minutes') < sunriseTime() }}
i masz wschód/zachód , lub tyle minut ile chcesz i możesz sobie to rozpisać.

Następnie w zakładce "Akcje" wybierasz kanał od przekaźnika światła i ustawiasz na włączone.

Podsumowując. Jeśli czujnik furtki po zachodzie słońca zostanie naruszony, scena się uruchomi i włączy światło.

Następnie w zakładce "Dodaj opóźnione akcje" wybierasz SCENĘ pierwszą, czyli "Wyłączanie światła" i dajesz 30 sek na wykonanie tej sceny :)

Czyli scena druga zgasi światło po 30 sekundach.

To wszystko :)

Witam zrobiłem tak jak piszesz i wszystko działa ok zaświeca mi się światło po otarciu bramy i gośnie po 120s, problem w tym że jak zamykam to też je oświeca na 120s, a chciałby aby reagowało tylko na otwarcie, co zmienić? Brama ma kontrakton pokazujący stan.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tonik1717

Zmieniłem raz jeszcze łącznik na monostabilny, zmieniłem też w ustawieniach sterownika na mono
Co ciekawe usunąłem sceny ze światłem w przedsionku w oparciu o stan furtki i problem z samo gaśnięciem światła zniknął. Także gdzieś na scenach jest problem, że sterownik wariuje.
Kolejna rzecz to nie wiem czemu ale porobiłem wyzwalacze akcji na klawiszach i działa tylko przytrzymanie klawisza, a reszta wieloklikow nie wyzwala akcji
Arghatell

kurus wrote: Sun Nov 06, 2022 5:42 pm
Tonik1717 wrote: Sat Nov 05, 2022 3:42 pm No niestety ale u mnie ciężko z takimi rzeczami dlatego pytam Was i jakoś to ogarnę mam nadzieję
"Wyłączanie światła"
Sprawdzasz, czy działa. Scena ma za zadanie sprawdzać czy światło jest włączone a po uruchomieniu sceny ma wyłączać światło.
Scena druga:
W scenie w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" wpisujesz sobie stan furtki w sensie stan czujnika kontaktronu. Przykład:
{{state(54321).hi}}

Jeśli nie masz czujnika otwarcia, możesz wpisać stan przekaźnika odpowiadającego za elektrozaczep (jeśli masz). Chodzi o to, żeby coś "wiedziało" że furtka jest otwierana/zamykana.

Wpisujesz warunek:
{{ time('+0 minutes') > sunsetTime() }} {{ time('-0 minutes') < sunriseTime() }}

Następnie w zakładce "Akcje" wybierasz kanał od przekaźnika światła i ustawiasz na włączone.

Podsumowując. Jeśli czujnik furtki po zachodzie słońca zostanie naruszony, scena się uruchomi i włączy światło.

Następnie w zakładce "Dodaj opóźnione akcje" wybierasz SCENĘ pierwszą, czyli "Wyłączanie światła" i dajesz 30 sek na wykonanie tej sceny :)

Witam zrobiłem tak jak piszesz i wszystko działa ok zaświeca mi się światło po otarciu bramy i gośnie po 120s, problem w tym że jak zamykam to też je oświeca na 120s, a chciałby aby reagowało tylko na otwarcie, co zmienić? Brama ma kontrakton pokazujący stan.
Utwórz nową scenę "Start"
W scenie w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów"
wstawiasz warunek, który odpowiada za kontaktron czyli:
przykład: {{state(12345).hi}} lub {{not state(12345).hi}} bo nie wiem jak masz ustawiony stan kontaktronu na OTWARTE.

Taki sam jak w pierwszej rubryce.
Następnie w zakładce "Akcje" wybierasz SCENĘ "Włączanie światła"

Ta scena ma za zadanie uruchamiać serię TYLKO w przypadku otwarcia furtki.

Ze sceny "Włączanie światła" usuwasz w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów"
to co tam wpisałeś.
kurus

Arghatell wrote: Sun Nov 06, 2022 7:15 pm
kurus wrote: Sun Nov 06, 2022 5:42 pm
"Wyłączanie światła"
Scena druga:
{{state(54321).hi}}

Wpisujesz warunek:

Utwórz nową scenę "Start"
W scenie w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów"
przykład: {{state(12345).hi}} lub {{not state(12345).hi}} bo nie wiem jak masz ustawiony stan kontaktronu na OTWARTE.

Taki sam jak w pierwszej rubryce.
Następnie w zakładce "Akcje" wybierasz SCENĘ "Włączanie światła"

Ta scena ma za zadanie uruchamiać serię TYLKO w przypadku otwarcia furtki.

Ze sceny "Włączanie światła" usuwasz w rubryce "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów"
to co tam wpisałeś.

Wszystko działa teraz elegancko, ślicznie dziękuje :)
Jeszcze takie pytanie jeśli to światło wcześniej zaświecę bo coś będę sobie robił i ktoś przyjedzie i otworzy bramę to scena się nie wykona?
Chodzi o to ze jak cos będę robił o włączonym świetle to jak ktoś podjedzie i otworzy bramę to aby mi światło po tych 2min mi nie zgasło.

Mam jeszcze takie dwie sceny, jedna ma za zadanie włączyć wentylator jak zaświecę światło w łazience, a druga ma wyłączyć wentylator jak je zgaszę z opóźnieniem 60s, i czasami zdarzy się tak że, po wyłączeniu światła wrócę do łazienki gdzie nie upłynie to 60s, a ja zaświecę światło to wentylator i tak się wyłączy po tych 60s od pierwszego zaświecenia światła, ale ja w międzyczasie je włączyłem znów i zostaje wtedy bez wentylatora i czy można to jakoś usprawnić że jak ponownie włączę światło to aby wentylator się nie wyłączał te 60s od pierwszego włączenia światła, a wyłączył się wtedy te 60s po zgaszeniu światła za drugim razem, nie wiem czy jasno to opisałem..
Tak wyglądają te sceny:

Return to “SUPLA Scripts”