Blitzwolf SHP6 - dziwne zachowanie

przygod

Przeglądając historię kanałów na skryptach Fracza zauważyłem dziwne zachowanie osuplowanego gniazdka Blitzwolf SHP6
Co minutę, czasem nawet częściej moduł wysyła zmianę stanu na taki sam jak poprzednio (przykład na obrazku). Dzieje się tak mimo że żadna akcja nie została wywołana i nawet gdy nie jest nic podłączone do gniazdka. Gdy coś jest podłączone te zmiany stanów chyba nie wpływają na pracę urządzenia (nie widać żadnych restartów itp).
Żaden z innych modułów podłączonych do tej samej sieci się tak nie zachowuje (w historii kanałów są pojedyncze wpisy gdy była wykonywana jakaś akcja).
Czy ktoś wie co może powodować takie zachowanie i czy to jest objaw jakieś awarii?
Czy zaobserwowaliście kiedyś podobne działanie któregoś z modułów?

Moduł chodzi na firmware: viewtopic.php?t=6319
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
przygod

Problem prawdopodobnie spowodowany oprogramowaniem.
Było to 2.8.2.
Po zmianie na świeże GG minęło i moduł zachowuje się normalnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djack2017
Been thanked: 1 time

przygod wrote: Sun Nov 13, 2022 10:19 pm Było to 2.8.2.
Po zmianie na świeże GG minęło i moduł zachowuje się normalnie.
Wersja 2.8.2 to trochę stara wersja.
A tak poza tym, co to znaczy że moduł "zachowuje się normalnie". Skoro nie wysyła swojego statusu możliwie często,
to właśnie "zachowuje się nienormalnie" (jako sterownik).
Każdy typowy sterownik wysyła informację o swoim stanie możliwie często, aby było wiadomo, że w ogóle "żyje".
Jeżeli wysyła tylko informacje w czasie gdy zmienił swój stan (np. raz na dzień a może i raz na tydzień), to taki sterownik
nie nadaje się do użycia, bo nigdy nie wiadomo czy już dawno "nie padł".
Tak więc wysyłanie statusu co minutę to i tak jest dosyć rzadko. Serwery SUPLA wysyłają pingi do urządzeń co ok.10 sekund.
Dzięki temu sterowniki "wiedzą", że mają wciąż "odbiorcę po drugiej stronie".

Czy my aby na pewno mówimy o tym samym?
https://scripts.supla.io/state-logs
dla innych modułów raczej pokazuje tylko zmiany stanów, mimo że one wykonują ping do serwera dokładnie tak jak opisałeś.
djack2017
Been thanked: 1 time

Nie używam skryptów Fracza i nie testowałem z nimi oprogramowania sterownika, więc faktycznie trudno mi się odnieść do ich wzajemnego zachowania.
Generalnie wyjaśniłem tylko dlaczego sterownik musi często wysyłać informację o swoim stanie.
Przykładowo wysłane ramki ze statusem sterownika Blitzwolf:
status.png

Ja także nie używam z tym modułem skryptów Fracza, po prostu można tam wyświetlić historię kanałów której nie widać w cloud.
Zapytałem, bo ten moduł na tle wielu innych posiadanych (różne Zamel, Sonoff, Shelly,Gosund....), jako jedyny zachowywał się zupełnie inaczej mimo że ja kompletnie nie zmieniałem nigdy jego stanu (od początku służył tylko do pomiarów zużycia prądu).
Dodam że kupiłem go z tym softem na aukcji i dlatego też miałem wątpliwości czy jest to jego poprawne działanie.

Return to “Pomoc”