Co dalej ? - wstęp do ankiety.

lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

djack2017 wrote: Fri Nov 11, 2022 6:24 pm
klew wrote: Fri Nov 11, 2022 5:42 pm W bibliotece na urządzenia wykonawcze też to już jest od dawna. Poszukaj na forum "Supla::Clock".
Wsparcie dla kilku RTC też jest już dodane przez @lukfud od jakiegoś czasu.
Ja w moim oprogramowaniu sterowników mam programowy RTC synchronizujący się z serwerami czasu w internecie.
Chodzi mi tylko o przypadek, gdy mamy własną instancję serwera SUPLA w sieci lokalnej bez Internetu.
Urządzenie synchronizuje czas z serwerem co kilka minut.

Code: Select all

19:52:24.214 -> Current local time: 2022-11-11 19:52:24
19:52:24.260 -> Received local time from server: 2022-11-11 19:52:24
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
wsosniak
Been thanked: 1 time

Dla mnie TOP : "Odpalanie scen/akcji na podstawie zmiany stanu/wartości kanałów - taka mała logika"

i tego czego nie ma na liscie : Warunki wykonania sceny (tak jak w supla script )
Kormoran

wsosniak wrote: Fri Nov 11, 2022 7:13 pm Dla mnie TOP : "Odpalanie scen/akcji na podstawie zmiany stanu/wartości kanałów - taka mała logika"

i tego czego nie ma na liscie : Warunki wykonania sceny (tak jak w supla script )
Mamy to wszystko w supla scripts więc po co się tym tu zajmować najpierw :( Lepsze by były chyba powiadomienia żeby pozbyć się 3rd app, bo fracza odbieram akurat jako część supli więc po co im tym czas zaśmiecać skoro tam ktoś włożył kawał dobrej roboty i nie trzeba do tego kolejnych aplikacji i kombinacji jak z pushoverem.
bono122b

Dobry pomysł z ankietą, żaluzje fasadowe mają mój głos :)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Pushover i sterowanie kanalami na podstawie temperatury
luke

obsługa żarówek/taśm RGB + CCT
Mariusz62

Jestem zwolennikiem aby w aplikacji mobilnej poszerzyć możliwości konfigurowania wykresu.
Oprócz wartości odczytanej wybór średnia, minimalna i maksymalna
gdy prezentacja dotyczy dni, miesięcy lub lat.
Dodać datę końcową do której będą prezentowane dane.
Przydatna funkcja np. Dla analizy bilansu pracy FV gdy rok rozliczeniowy liczony jest od daty instalacji, wykres np. miesięcy. Inny przykład zastosowania tej daty wykres ostatnich 30 dni ze wskazaniem końca miesiąca otrzymamy prezentację dowolnego miesiąca.
Należy wziąć pod uwagę, że jest zapewne spora grupa użytkowników która ogranicza się do korzystania tylko z aplikacji mobilnej warto więc rozbudować jej funkcjonalność. Przykładów i inspiracji jest mnóstwo u konkurencji.
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

jaku2k wrote: Fri Nov 11, 2022 6:33 pm rozszerzone wsparcie dla LED-ów.
W Internecie jest dużo poradników przedstawiających kompletnym nowicjuszom jak zrobić sobie oświetlenie LED-owe samemu. Bardzo często spotyka się w nich Blynka jako polecany system - myślę, że na tym polu Supla mogłaby mieć duże pole do popisu.

Dlatego uważam, że warto pomyśleć nad dodaniem modułu obsługi/sterowania adresowalnych LED-ów do Supli. Na Forum mamy bardzo fajny projekt @radzik_r, który ze względu na ograniczenia Supli nie może mieć ładnego interfejsu mobilnego.

Widok w aplikacji mógłby być jak dla włącznika, a animacje wybierałoby się w szczegółach kanału.
super że komuś sie to podoba :)

mój głoś na leci na
  • Wsparcie dla LED-ów adresowanych
tomkg

Moj głos:

Cloud v23.X

Powiadomienia PUSH - Otwarcie/zamknięcie bramy. Włączenie/wyłączenie zasilania

APPS v23.X

Wsparcie dla LED-ów adresowanych
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ja głosuję na:
Cloud v23.X
Powiadomienia PUSH - Otwarcie/zamknięcie bramy. Włączenie/wyłączenie zasilania. Własny komunikat wyzwalany ze sceny. (To będzie
wymagało małego wydania apek dla smartfonów)

APPS v23.X
Przeliczanie kosztu energii na podstawie cenników/taryf określonych w cloud

Ale najchętniej wybrałbym wszystko:)
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3

Return to “Ogólna dyskusja”