Natywne wsparcie dla MQTT
-
daw34
Witam, mam połączoną suple z HA jak w instrukcji z pierwszego posta. Chciałem dodać zigbee2mqtt lecz natrafiłem na problem ze w konfiguracji musze podać dane z mqtt brokera lecz tam mam juz dane z supli. Jest możliwość połączenia dwóch integracji supli mqtt i zigbee2mqtt
-
lion92pl
Próbowałem chyba wszystkiego i dalej nie mam wyzwalaczy.pzygmunt wrote: Sun Sep 11, 2022 11:03 am Wyzwalacze są eksportowane do HA jako "Device automation".
Zwróć uwagę na /homeassistant/device_automation/*
Zamel ROW-01 i SLW-02. Sterowanie światłem i LEDami działa.
Wyzwalacze ustawione na publikowanie do integracji, publikują wiadomości w topic /supla/.... . Tyle że brakuje wiadomości discovery w /homeassistant/#
Coś jeszcze trzeba zrobić? Zrobiłem update firmware na obu.
Serwer svr22.supla.org
-
lion92pl
Nie korzystam z prywatnej instancji.
Korzystam z publicznej: svr22.supla.org
Czy któraś opcja dostępna w konfiguracji urządzenia (dostępnej na 192.168.4.1) może powodować taki problem?
A powinno to działać jak przestawię urządzenie na protokół MQTT z prywatną instancją brokera, czy do discovery wyzwalaczy jest potrzebna Supla cloud?
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Przy integracji MQTT z Clouda nic nie trzeba w urządzeniu przestawiać. Wystarczy że w Cloud ustawisz publikowanie Wyzwalacza do integracji i powinno być ok (u siebie tego nie testowałem).lion92pl wrote: Thu Nov 10, 2022 7:45 am Nie korzystam z prywatnej instancji.
Korzystam z publicznej: svr22.supla.org
Czy któraś opcja dostępna w konfiguracji urządzenia (dostępnej na 192.168.4.1) może powodować taki problem?
A powinno to działać jak przestawię urządzenie na protokół MQTT z prywatną instancją brokera, czy do discovery wyzwalaczy jest potrzebna Supla cloud?
Urządzenia możesz przełączyć na "lokalne MQTT" - wtedy nie korzystają one z serwerów Supli. One opublikują MQTT autodiscovery i działają z HA (to sprawdzałem u siebie
Tylko wtedy w trybie cfg trzeba włączyć publikowanie Wyzwalaczy do MQTT.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
martinok
Usunąłem z HA stare urządzenia których dawno już nie używam jednak pojawiają się ponownie(offline)
Czy to problem Brokera Supli czy mojego. Jak można to wyczyścić?
Czy to problem Brokera Supli czy mojego. Jak można to wyczyścić?
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
martinok
Nie tylko w HA
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...