Resety połączenia z serwerem

LukaszH

Od dłuższego czasu walczę z problemem połączenia modułów gdzie w komunikacie z info "i" jest 3: reset połączenia z serwerem. Trochę opisu co do sytuacji:
1. Mam około 35 różnych urządzeń głównie własnej roboty + kilka komercyjnych
2. Router 2x deco M5 jako sieć mesh
3. Nie miałem takich problemów od zbudowania systemu czyli jakieś 1,5 roku
4. Problemy z brakiem łączności pojawiły się po aktualizacji modułów rolet (własne incan) z GG 2.2.2 do najnowszych wersji 4.2.x i 5.1.x
5. Mówiąc o problemach to zazwyczaj 1-3 moduły z wspomnianych 35 urządzeń i najczęściej te same czyli konkretnie 2 rolety. Wymieniłem nawet jeden na nowy wgrywając najnowsze GG i dziwne ale nadal to ten moduł często łapie takie problemy z łącznością. Nie oznacza to że zawsze te same moduły łapią ten problem
6. Inne moduły temperatury albo z softem Elmaya nie mają takich problemów
7. Po resecie całej sieci fizyczne odcięcie od prądu całego domu na jakieś kilka godzin jakby wszystko powraca do życia.
8. Obecnie większość modułów czas pracy ma liczony w dniach, tygodniach ale resety połączenia z serwerem co kilka minut albo godzin.

Zastanawiałem się czy to faktycznie jakieś przeciążenie serwera 14 albo jakaś metoda łączenia z siecią na nowym oprogramowaniu GG. Może jakieś nazwy urządzeń lub ich ustawienia - chociaż wszystko raczej jest podobne i nie ustawiałem jakiś dziwnych rzeczy. Może da się wejść na moje konto i zerknąć co tak sieje i co jest przyczyną problemów łączności z serwerem ? Ewentualnie jakaś podpowiedź co można zrobić ? Dodam że jak moduły łapią zawieszki to łączą się na kilka sekund i rozłączają się co powoduje że nawet nie można dostać się na stronę konfiguracyjną GG (udaje się to po wielu próbach) ale w trybie konfiguracji wszystko działa dobrze, a nawet jak nie są połączone wi-fi/serwer, to fizyczne przyciski i moduł pracują prawidłowo.

Nie wiedziałem czy tutaj założyć temat czy w "pomocy" ale w sumie problemy zaczęły się jednak po aktualizacji oprogramowania, dlatego wybrałem to miejsce. Chociaż jak dla mnie to wywala mnie cloud (serwer 14), jak by jakieś konflikty urządzeń ale to tylko jakieś moje domysły.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Reset połączenia może następować dość często i nie musi to oznaczać, że coś jest nie tak. Po drodze masz wiele punktów sieci gdzie coś chwilowo może się dziać. Najważniejsze by urządzenie nie pozostawało zbyt długo offline. Reset połączenia może oznaczać, że urządzenie jest niedostępne przez kilkadziesiąt milisekund co jest zwykle niezauważalne. Tam gdzie Ci się nie zdarza aby urządzenie nie było dostępne gdy chcesz nim sterować to na resety połączenia nie masz co zwracać uwagi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LukaszH

pzygmunt wrote: Sat Nov 12, 2022 10:20 pm Reset połączenia może następować dość często i nie musi to oznaczać, że coś jest nie tak. Po drodze masz wiele punktów sieci gdzie coś chwilowo może się dziać. Najważniejsze by urządzenie nie pozostawało zbyt długo offline. Reset połączenia może oznaczać, że urządzenie jest niedostępne przez kilkadziesiąt milisekund co jest zwykle niezauważalne. Tam gdzie Ci się nie zdarza aby urządzenie nie było dostępne gdy chcesz nim sterować to na resety połączenia nie masz co zwracać uwagi.
Tylko z tych resetów robi się dłuższy offline na kilkanaście minut, przez co nawet omija harmonogramy i często jak chcę coś zrobić też jest offline (nawet teraz jeden moduł tak ma i nic nie mogę z nim zrobić). Nie wiem gdzie szukać przyczyny czy po stronie ustawień routera, konfiguracji urządzeń lub softu albo fizycznie jakiś padł i sieje coś w mojej sieci i nie mogę tego namierzyć. Jeden moduł wymieniłem ale to nic nie dało i tak ten nowy tak samo się zachowuje, a przecież to inne urządzenie tylko ustawienia i nazwę teraz ma tą samą.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zwykle to problem sieci/routera/ap użytkownika.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LukaszH

Najgorsze że to się stało po aktualizacji i moduły które nie mają najnowszych wersji GG pracują stabilnie. Aktualnie jeden moduł resetuje się co 2 min, a drugi przestał odpowiadać czyli jedna z rolet i nie łączy się już od 2h. Na ten moment obserwuje że taki konflikt łapią 2 moduły najczęściej te same, chociaż dzisiaj rano było to na 2 innych modułach rolet. Jeden się często resetuje, drugi w ogóle się nie ładuje i jest offline.
Te resety/offline są na tyle męczące, bo jednak brak możliwości sterowania zdalnego roletami i teraz wyjątkowo pompą od deszczówki, powodują dyskomfort, że muszę jakoś znaleźć przyczynę. Jak ktoś ma jakiś pomysł chętnie sprawdzę - jak coś mogę rozebrać włącznik i dobrać się do modułu w puszcze aby zobaczyć logi.
krycha88
Been thanked: 5 times

Zacznijmy od logów. Wygeneruje tylko soft z flaga SUPLA_COMM_DEBUG.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Nov 13, 2022 2:12 pm Zacznijmy od logów. Wygeneruje tylko soft z flaga SUPLA_COMM_DEBUG.
ok postaram się to ogarnąć - najgorsze że to nie jest zawsze tylko okresowe, a to fizycznie zainstalowany moduł w puszcze od żaluzji..
krycha88

LukaszH wrote: Sun Nov 13, 2022 5:06 pm
krycha88 wrote: Sun Nov 13, 2022 2:12 pm Zacznijmy od logów. Wygeneruje tylko soft z flaga SUPLA_COMM_DEBUG.
ok postaram się to ogarnąć - najgorsze że to nie jest zawsze tylko okresowe, a to fizycznie zainstalowany moduł w puszcze od żaluzji..
To może włącz opcje resetowania ESP gdy nie może nawiązać połączenia?
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Nov 13, 2022 5:10 pm
LukaszH wrote: Sun Nov 13, 2022 5:06 pm
To może włącz opcje resetowania ESP gdy nie może nawiązać połączenia?
To pierwsze co zrobiłem ale widocznie nie pomaga. Za chwilę biorę się za rozbieranie i podłącze się na „żywca” rx, tx i gnd i liczę że trochę logów złapię:)
krycha88

LukaszH wrote: Sun Nov 13, 2022 6:23 pm To pierwsze co zrobiłem ale widocznie nie pomaga. Za chwilę biorę się za rozbieranie i podłącze się na „żywca” rx, tx i gnd i liczę że trochę logów złapię:)
Wgraj nowszą wersję, poprawiłem ten tryb restartowania ESP.

Return to “GUI Generic”