Wemos d1 mini gui generate

rcienio

Po wygenerowaniu softu „Generic ESP8266 Module” plus dodania jedynie obsługi przekaźników pozostałe standardowe ustawienia dla płytki wemos d1 mini, mam problem… ze po poprawnym wgraniu i ustawieniu przekaźnika np na lini D2 i dodaniu do konta supli niestety nie mogę sterować tą linią, zmieniałem linie na inne, low na high nic nie pomaga… co robię źle?
Pozdrawiam
rcienio

Nikt nie ma z tym problemu…
LukaszH

Sprawdź miernikiem wyjście z Wemosa czy zmienia się stan. Dodatkowo nie bardzo wiadomo co u Ciebie nie działa czy urządzenie nie łączy się do cloud że nie możesz sterować (albo nie widoczne jest urządzenie), że nie zmienia stanu przekaźnik po tym jak sterujesz w apce, czy jeszcze coś innego?
rcienio

Urządzenie łączy się z Cloud, w aplikacji mogę nim sterować, zmieniałem tez ustawianie co do konfiguracji pinów, miernikiem tez sprawdzałem piny bez skutku nic to nie pomaga,wcześnie do sonoffa basic r2 wgrałem suple z gui generate i działa bez problemu, a wemos i nawet esp-01s nie działa bo tez testowałem…
LukaszH

Sprawdź poradnik ze strony GG - problem musi leżeć u Ciebie (podłączenie albo konfiguracja), ponieważ tak prosta rzecz jak sterowanie przekaźnikiem powinna działać od ręki. Może nie ten pin ustawiasz vs to co fizycznie łączysz tym bardziej że D2 (GPIO4) to jeden z mniej problematycznych GPIO w ESP. A pokaż schematycznie jak łączysz przekaźnik z Wemosem ?
rcienio

Problem rozwiązałem, elektronika się kłania 😉mianowicie przekaźnik musi być high level trigger, na low level niestety nie działa ( chyba ze się mylę…), ale teraz się zastanawiam jeszcze nad esp-01/01s Relay v4.0 jaki tam jest przekaźnik… bo to tez nie chciało mi działać z esp-01s…

Return to “Pomoc”